A Chelsea revánsra vágyik • SportTV

A Chelsea revánsra vágyik

2017. 08. 06. 08:40    
Olvasási idő: 2 perc

A modern szuperkupák őse az angol Charity, később Community Shield. Béár az őskor meghívásos meccsen különféle csapatok és formációk szerepeltel, nagyjából a múlt század húszas éveitől a mindenkori bajnokok és kupagyőztesek (duplázá esetén a kupadöntő vsztesei) csapnak össze. Az idei két részvevő közül az Arsenal a győzelmek számában (14) a harmadik, a Chelsea (4) holtversenyben 6. az örök ranglistán. A részvételi rangsorban az ágyúsok (22) a 4., a Kékek (12) a 4. helyen állnak.

Az összesen 34 szereplés közös metszéspontja összesen két találkozó, azokat is már ebben az évezredben vívták egymással. 2005-ben a bajnok Chelsea 2–1-re legyőzte a FA-kipagyőztes Arsenalt, tíz évre rá ugyanez volt a jogosultság szerinti felállás, akkor azonban az Arsenal győzött 1–0-ra. Ebben tehát remire állnak, a többi kupadöntőjüket tekintve az FA-kupafinálékban mindkétszer az ágyúsok nyertek, egyetlen ligakupadöntőjükben a kékek voltak a jobbak. Ebben az évben a bajnokijukon a Chelsea 3–1-re nyert, a FA-kupát az Arsenal vihette haza 2–1-gyel és megmérkőztek szűk két héttel ezelőtt Pekingban is az ICC (Bajnokok Kupája) keretében is, azt a meccset a bajnok sima 3–0-val abszolválta.

Az átigazolási időszakban az Arsenal két kulcsemberét megtartotta: a padon Arsene Wenger tovább hosszabbította 21 éve tartó regnálását, a szinte mindenkivel szóba hozott Alexis Sánchez pedig noha BL-diadal(ok)ra vágyik, mégis szintén az Emiratesben maradt. Érkezett a francia center Lacazette és a Schalke védelmioszlopa, a bosnyák Kolasinac. A távozók közt csupán a kapus Szczesny (Juventus) és Sanogo (Toulouse) komoly név.
Ami a Chelsea-t illeti, a négy fontos nyári igazolás Willy Caballero (Man City), abémet védő Antonio Rödiger (Roma), a Momaco középpályása Timoué Bakayoko és Álvaro Morata a Reaéból. Az argentin kapus ingyen jött, a másik háromért viszont potom 127 millió fontot kellett kicsengetni… A távozók fontosabbjai: Begovic és Aké (Bournemouth), Cuadrado (kölcsönből végleg megvette a Juve), Chalobah (Watford) és Matics (Man United). A nagy kapitányt, Terryt pedig ingyen átengedték az Aston Villának.

A nyári felkészülési időszakban az Arsenaklnak 3–1–2, a Chelsea-nek 2–0–2 volt a mérlege – egyik sem világverő adat, de hét a lónak a derbi napján kell jól futnia… Wenger és Conte edzői párviadalában számszakilag egyelőre az olasz mester áll jobban. Szombat délután kiderül, a kupadöntőket tekintve ki tudja-e egyenlíteni a francia mágussal szembeni hátrányát.

Sport1 14:45 Arsenal–Chelsea Community Shield-mérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor)

A „tesztmenő” Inter spanyol akadálya

Az új Inter a nyári előidényben eddig elég jól hasít. Az ausztriai edzőtábor ugyan döcögősen indult – 2–1 az osztrák Wattens, majd 1–2 a német Nürnberg ellen, de Ázsiában már megindult a kék-feketék szekere. Ikszeltek a Schalkével (1–1), a Lyont 1–0-ra, a Bayernt 2–0-ra, a Chelsea-t pedig 2–1-re győzték le. Spalletti mster egyre jobban kezdi összegyúrni a gárdát, beépítve a fontosabb érkezőket, Vecinót, Borja Valerót, Skriniart és a két 18 éves fiatalt, Odgaardot és Zaniolót. Most kettős spanyol akadályt ugrana meg a milánói gárda, a vasárnapi Villarreal elleni sanbenedettói összecsapás után szombaton Leccében még a Betisszel is megütközik. A Villarreal eddig szerényen teljesített a nyáron: előbb a saját B-csapatától (1-2), majd a Gimnástictól (0-2) is kikapott, majd legyűrte harmadosztályú Reust (2–0) és a most a LaLigába visszajutó Levantét (2–1). Végül ismét kikapott az első nemzetközo meccsén, Buenos iresben a Boca Juniorstól 1–­0-ra. Egyelőre még nem muzsikál fényesen az összesen 39 millió euróért szerződtetett Enes Ünal, Semedo, Formals trió, de Fran Escribá mester egyik nagy erőssége a csapatépítés, idejében beépülnek majd a csaoatba és jók lesznek. Ám az Inter elleni tesztmeccset még „idő előtt” rendezik…

Sport1 20:30 Internazionale–Villarreal (kommentátor: Fülöp László)