A LaLiga a legnagyobb „exportőr” • SportTV

A LaLiga a legnagyobb „exportőr”

2017. 08. 11. 13:52    
Olvasási idő: 2 perc

A Neymar-féle transzfer kissé átrendezte az erőviszonyokat az átigazolási piacon. Pontosabban hangsúlyosabbá tett egy eddig is létező tendenciát: a topligák közt a LaLiga a legnagyobb exportőr, a Premier League pedig a legnagyobb importőr.

A madridi Marca kissé türelmetlenül, az átigazolási piac lezárta előtt két és fél héttel „köztes mérleget” csinált, azaz megnézte a topligák eladási és vételi adatait – alapul véve a mértékadónak elfogadott transfermarkt.com közzétett adatait.

Ezek alapján a spanyol liga adta el a legmagasabb összegben a játékosait, nem kevesebb mint 653,95 millió euró értékben. A következő eladó a Premier League 581,48 millióval, majd a Serie A következik 572,37 millióval, a Ligue 1 508,4 millióval, a topligák sorát a mindig szolid Bundesliga zárja 339,85 millió euróval. Tájékozódásul mellé tették még a hatodikat is, ez a portugál élvonal 228,78 millióval. A Marca egyfelől megjegyzi, hogy a spanyol szám legjavát három játékos, Neymar, Morata (képünkön) és Danilo transzferértéke jelenti, ugyanakkor fontos tényezőnek nevezi meg szigorodó spanyol klubfenntarthatósági előírásokat. (Megjegyzendő: az összegben természetesen a belföldi transzferek is szerepelnek, nem csupán a külföldre irányuló eladások.)

A spanyol portál statisztikus hajlamú újságírói emellé tettek egy mérleget is, amely az eladások és vételek együttesét összegzi. Így még érdekesebb kép kezd kirajzolódni. Az egyetlen pozitív szám a LaLiga mellett szerepel (+286,05 millió). A többiek mind többet költöttek, mint eladtak: a franciák 71,5 millióval, a németek 133 millióval, az olaszok 178,47 millióval, az angolok pedig 542,57 millióval! Természetesen a LaLiga pluszához jelentősen hozzátesz Neymar 222 milliója, de anélkül is pozitív lenne a spanyol élvonal mérlege! (Az adatokból egyértelmű, hogy bár a Marca is kész tényként kezeli Mbappé párizsi szerződtetését, de ennek az összege ebben a kimutatásban nem szerepel. S persze, a 100 milliós körülire taksált Coutinho- és/vagy Dembélé-szerződtetés (Barcelona) 0-tól kb. 200 millióig terjedő értéke például jelentősen módosít(hat)ja a fenti értékeket.

Fogadjuk tehát ezt az összesítést annak, ami: érdekes játszadozásnak a számokkal.