Egy kis örökzöld: CR7 vs Lionel • SportTV

Egy kis örökzöld: CR7 vs Lionel

2017. 08. 15. 12:07    
Olvasási idő: 3 perc

A nyári holtszezonra is kell egy kis munka a statisztikusoknak: a Marca emberei ki tudja, hányadszor összevetették a két korszakos támadózseni aktuális adatait – up to date, már az idei európai Szuperkupát és a spanyol Szuperkupa első meccsét is beszámítva.

Az aktualitást – szezon szinten – az új titulusok és címek jelentik: a 2016–17-es idényben Ronaldo 1-1 spanyol bajnoki címmel, BL-trófeával, klubvilágbajnoki címmel és európai szuperkupával gazdagodott, valamint újólag a BL gólkirálya lett és megválasztották Európa legjobb játékosává (UEFA). Messi termése ezúttal kissé szerényebb: 1-1 Copa del Rey és spanyol szuperkupa, valamint spanyol és európai gólkirályi titulus (az utóbbival járó aranycipő díjjal együtt).

Az összehasonlítás első szintje a csapatban elnyert klub- illetve válogatott trófeák mennyisége. CR7 – két évvel idősebb lévén – már 2003-ben elkezdte a gyűjtögetést, egy portugál Szuperkupával. Ezt követően négy klubjával és a portugál válogatottal nem kevesebb minttovábbi 24 trófeát szerzett (4 BL, 3-3 Premier League, klub-vb és európai Szuperkupa, 2-2 LaLiga, Copa del Rey, angol Ligakupa és Community Shield, 1-1 FA-kupa, spanyol Szuperkupa és Európa-bajnoki cím). Messinek kevesebb csapattal (Barcelona, argentin U20- és olimpiai válogatott), rövidebb idő alatt (2005 óta) több címe van: 32 (8 LaLiga, 7 spanyol Szuperkupa, 5 Copa del Rey, 4 BL, 3-3 európai Szuperkupa és klub-vb, 1-1 junior-világbajnoki és olimpiai bajnoki cím).

A következő szint a klubbal tétmérkőzésen szerzett gólok száma. A korábban kezdő és több csapatos Roninak 2002–03-tól kezdve a Sportingban, a Man Unitedben és a Real Madridban összesen 531 gólja van, az egycsapatos Messinek (Barca) 2005 óta 507 (ebben csak az A-csapatban elért találatok szerepelnek, a B-ben és a C-ben szerzettek nem.) Ronaldo összesen hatszor lépte túl egy idényben az 50 gólos határt (2010–11-től 6 egymást követő szezonban), az argentinnek ez „csak” ötször sikerült. A maximum érték Messinél magasabb: Roni egyéni csúcsa 60, a 2010–11-es idényben, Lionelé 73, ugyanabban a szezonban. Az gól/idény átlaga Ronaldónak az alacsonyabb (33,2), Messinek a magasabb (36,2). A többszörös gólgyártás nagyobb mestere Ronaldo: ugyan csak 93 duplát jegyez Messi 107-jével szemben, triplából CR7-nek 36-ja van, a Bolhának 32, mesternégyesből a madridi 4-nél, a barcelonai 4-nél jár, míg gólkvintettet a portugál kétszer, az argentin egyszer ért el.

S végül az egyéni titulusok tekintetében holtversenyben állnak, mindkettőnek 15-15 van. Ronaldo 4-szeres aranylabdás, Messi ötszörös, mindketten 2 alkalommal voltak a kontinens legjobb játékosai (UEFA Player of the Year) és négyszer európai gólkirályok (aranycipő), Cristiano háromszoros Pichichi-díjas (spanyol gólkirály), Lionel négyszeres, emellett CR7 a Premier League gólkirálya és legjobb játékosa is volt. (Érdekes, hogy az összehasonlításba nem vették be a spanyol liga által odaítélt LaLiga legjobb játékosa címet. Valószínűleg, mert ez igencsak eltorzította volna az erőviszonyokat. A 2008–09-es első odaítélés óta Messi 6-szor kapta meg az Év legjobbja és 7-szer az év legjobb csatára címet, míg Ronaldo csupán 1-1 alkalommal mindkettőt, a 2013–14-es idényben, amikor a Reallal először bajnok lett.)

Mindketten hazájuk válogatottjának gólrekorderei, felnőtt válogatottként Ronaldo egy hajszállal jobb: 143 mérkőzésen 75 gólt szerzett, Messi 118 találkozón 58-at (meccsenkénti átlag: 0,52, ill. 0,49). Ráadásul Cristiano volt már kontinensbajnok, Lionel még nem, vb-ről viszont a portugálnak csak elődöntője van, az argentin szerepelt már (vesztes) világbajnoki fináléban is.

Ez tehát a pillanatnyi állás a két korszakos futballzseni egymáshoz viszonyított címeinek-rangjainak-góljainak tekintetében, de ez már szerdán este is változni fog, a spanyol Szuperkupa visszavágója után. (Csak zárójelben jegyezzük meg: az első meccsen csereként beálló, majd gólt szerző, később kiállított Cristiano bírólökdösés miatti eltiltása 5 meccsre szól, azaz Spanyolországban honi versenysorozatban szeptember 20-ig nem léphet pályára. A Marca persze nem lenne az, ami, ha nem szedi elő rögtön és dokumentálja képpel, hogy a legutóbbi Clásicón Messi is lökdöste a bírót, ám ő semmilyen eltiltást sem kapott…)

A Barcelona első, hazai bajnokiját – vélhetőleg Messivel – a Betis ellen vasárnap a Sport1-en 20:15-kor közvetítjük, ezt követi rögtön, 22:15-től a Real Madrid – Ronaldo nélküli – La Coruna-i mérkőzése a vendéglátó Deportivo ellen.