Real: indulás a harmadikért • SportTV

Real: indulás a harmadikért

2017. 09. 13. 09:36    
Olvasási idő: 4 perc

A Real idén június elején már történelmet írt azzal, hogy elsőként a BL-korszakban megvédte a trófeát. Most szeptemberben nekirugaszkodik annak, hogy beállítson az 42 esztendős rekordot. Legutóbb 1976-ban az FC Bayernnek sikerült a triplázás, azaz a dupla címvédés. Zidane csapata most ezt a csúcsot készül megmászni, s a kísérlet kezdetéről mi sem maradunk le a Sport 1-en. Emellett a Sport2-n egy ötszörös BEK-/BK-győztes meccsel egy ötszörös UEFA-kupa-/Európa Liga- győztessel, ezt követően a holland bajnok és az angol ezüstérmes csap össze. S végül a Film Mániára is jut – élő – csemege a Tottenham Hotspur és a Borussia Dortmund angol-német rangadója.

REAL MADRID–APOEL NICOSIA

Könnyűsúlyú ellenfél jut a címvédőnek elsőre a ciprusi APOEL csapatában. Kedden a nagyok többsége könnyedén gázolt át az outsidereken, sőt, a bajnokságokban kisebb-nagyobb sebeket kapó egyike-másika mintha szegény kisebbeken a nemzetközi színpadon töltötte volna ki a dühét. Valami ilyesmi várható a Santiago Bernabéuban is, ahol másodjára lép fel a ciprusi rekordbajnok, a hazájában 26-szor aranyérmes APOEL, amelyben akér szerepekt kaphat a frissen szerződtetett magyar válogatott középpályás, Sallai Roland is. Először öt és fél éve, 2012 elején vizitált ott a roppant nemzetközi összetételű ciprusi licencű csapat, a hazai 0–3 után a spanyol fővárosban 1–5-re végzett a sorozat negyeddöntőjében. Ennyit akár most is kaphat, különös tekintettel arra, hogy a BEK-BL örök gólkirálya, a 105 találatos Cristiano Ronaldo is pályára léphet. Eltiltása ugyanis csak spanyol pályákra vonatkozik. A legutóbbi két találkozó nyolcából „csupán” kettőt szerzett a portugál szuperklasszis, aki a legutóbbi kiírás gólkirályi címét úgy szerezte meg, hogy a csoportkörben egyetlen egyszer sem talált be. Alighanem most nem engedi meg ezt a luxust magának. Ráadásul örök vetélytársa, Leo Messi duplával indított egy sokkel erősebb ellenféllel szemben, alighanem ez is ösztönzi a most még „csak” négyszeres aranylabdást…

LIVERPOOL–SEVILLA

Nem csupán két többszörös kupagyőztes akaszkodik össze (a Sevillának a bevezetőben említett 5 trófeája mellett van még egy európai Szuperkupája is, a Poolnak meg az öt BEK-/BL-en kívül két UEFA-kupa-serlege és szintén egy Szuperkupája is), hanem a párosításban megismétlődik a közel másfél évvel ezelőtti Európa-liga-finálé is. A két csapat eddig azt az egyetlen meccset vívta Európában, a bázeli fináléban az angolok vezettek 1–0-ra, de a spanyolok fordítani tudtak. A Sevillának volt már másik spanyol csapat ellen kupadöntője (2005 Middlesbrough 4–0, UEFA-kupa), a Liverpoolnak meg más spanyol klubok elleni fináléja (2001 Alavés elleni 5–4, UEFA-kupa és 1981 Real Madrid elleni 1–0, BEK), mind sikerrel zárult. A Pool tavaly kihagyta a BL-t, most azzal a reménnyel rajtol, hogy 2008–09 óta először eljut a BL kieséses szakaszába. A Sevilla legutóbb járt már ott, de éppen angol csapat, az akkor még bajnoki címvédő Leicester City búcsúztatta – nem kis szerencsével – a nyolcaddöntőben. Amúgy a Liverpool spanyolok elleni mérlege éppúgy pozitív (14 győzelem–10 döntetlen–11 vereség), mint a Sevilla angolok elleni mérlege (5–2–4). Tegyük gyorsan hozzá, a Sevilla angol földön még sosem nyert, az Arsenaltól (2007 BL), a Man Citytől (2015 BL) és a Leicestertől (2017 BL) kikapott, a Boltonnal (2005 UEFA-kupa) és Spursszel (2008 UEFA-kupa) remizett. A bajnokságban a Sevillának megy jobban, 3 forduló után veretlenül 3., 7 ponttal, szombaton 3–0-ra verte meg az Eibart. A Pool viszont hatalmas verést kapott a Man Citytől Manchesterben (0–5), ezzel együtt 4 játéknap után 7 ponttal ugyan csak a 8., de mindössze 3 pont a hátránya az élen haladó két manchesteri gárda mögött. A mérkőzést Danny Makkelie vezeti, a holland bíró eddigi 10 BL-meccse közt a két félnek nem akadt találkozója.

FEYENOORD–MANCHESTER CITY

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A két együttes most először vív meg egymással eurokupában. A rotterdamiak angol mérlege negatív (7–4–11), de a pozitív eredmények közt akad egy sikerrel megvívott kupadöntő is (1974 UEFA-kupa, a Tottenham ellen 2–2 és 2–0). Az angolok holland-mutatója viszont enyhén pozitív (2–2–1), ám nem nyertek még kupamérkőzést a Mélyföldön (1­–1 a Twente ellen 1978-ban, 1–3 az Ajax ellen 2012-ben). A holland csapat 18 év után nyerte meg hazája bajnokságát, s másfél évtized után tér vissza a BL-be, amelyben legutóbbi győzelmét 2001 októberében a Szpartak Moszkva ellen aratta (2–1).
A Feyenoord négy forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezeti az Eredivisiét, legutóbb a Heraclest verte meg idegenben 4–2-re. A City a Liverpool tönkreverése (5–0) után veretlenül második 10 ponttal a PL táblázatán, rosszabb gólkülönbségével a városi rivális United mögött. Sergio Agüero (képünkön a Monaco ellen szerez gólt) szép jubileum előtt áll: eddig 84 európai kupameccsen 49 gólt jegyez, ha betalál, meglesz neki a félszázadik. A mérkőzést a lengyel Szymon Marciniak vezeti, aki a két csapatnak még nem bíráskodott.

TOTTENHAM HOTSPUR–BORUSSIA DORTMUND

A nemzetközi színtéren tavaly év elején az Európa-liga nyolcaddöntőjében meccseltek, a dortmundiak oda-vissza megverték a Spurst, otthon 3–0-ra, Londonban 2–1-re nyertek. Mindkét klub sok mérkőzést játszott a másik csapat országabeli együttesek ellen, s mindkettő örök mutatója pozitív (A Spurs németek ellen 9–3–8, a BVB angolok ellen 11–5–7.) Az összesen 43 mérkőzés közül egy trófeáért is folyt: az 1966-os KEK-döntőt a Borussia Dortmund hosszabbítás után 2:1-re nyerte meg a Liverpool ellen. A mérkőzés a németek holland edzője, Peter Bosz számára lesz különleges, hiszen a korábbi 8-szoros válogatott, Eb-elődöntős védő játékosként legtöbb mérkőzését (155 bajnoki, 6 gól) éppen a Feyenoord színeiben vívta, mi több, szerepelt a klub 24 évvel ezelőtti bajnokcsapatában is. Utána aztán öt holland együttesnek is volt vezetőedzője, még a nagy rivális Ajaxnak is, de a rotterdami csapatnál nem ült a kispadon. A mérkőzést a tapasztalt Gianluca Rocchi vezeti, az olasz sípmester bíráskodott a Dortmund angol csapat, az Arsenal elleni 2011-es csoportmérkőzésén is Dortmundban, amely találkozó 1­–1-re végződött.

AZ 1. FORDULÓ 2. JÁTÉKNAPJÁNAK MŰSORA

Liverpool FC–Sevilla FC, E-csoport (Sport2 20:30)
NK Maribor–Szpartak Moszkva, E-csoport
Feyenoord–Manchester City, F-csoport (Film Mánia 20:30, Sport1 csütörtök 15:00)
Sahtar Doneck–SSC Napoli, F-csoport
FC Porto–Besiktas JK, G-csoport
RB Leipzig–AS Monaco, G-csoport
Real Madrid–APOEL Nicosia, H-csoport (Sport1 20:00)
Tottenham Hotspur–Borussia Dortmund, H-csoport (Sport2 22:45)
Összefoglaló a nap mérkőzéseiről (Sport1 22:45)

Sport1 20:00 Real Madrid–APOEL Nicosia BL, H-csoport (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila és Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Liverpool FC–Sevilla FC BL, E-csoport (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Film Mánia 20:50 Tottenham Hotspur–Borussia Dortmund BL, H-csoport (kommentátor: Farkas Norbert); Sport1 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Farkas Norbert és Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila és Nyilasi Tibor); Sport2 22:45 Feyenoord–Manchester City BL, F-csoport (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)