Minden spanyol BL-es a sporttévén • SportTV

Minden spanyol BL-es a sporttévén

2017. 09. 23. 10:07    
Olvasási idő: 4 perc

Mint minden BL-forduló előtt, most is mind a négy spanyol csapat szombaton játszik, s mi ugyancsak szokás szerint mind a négyüket megmutatjuk – ezúttal három mérkőzésen.

ATLÉTICO MADRID–SEVILLA

Az Atleti kínnal-keservvel megnyerte vadonatúj stadionja, a Wanda Metropolitano avató mérkőzését a Málaga ellen, most azonban nagyságrenddel erősebb ellenfél érkezik a két év múlva a BL-döntőnek helyet adó csodaarénába. Ez az ellenfél a Sevilla, amely éppúgy veretlen a bajnoki táblázaton, mint vendéglátója, csak éppen két ponttal többet szerzett eddig. Az andalúziai csapat főként abban erős ebben az idényben, amiben az Atleti már jó néhány éve: a szervezett és főleg hatékony védekezésben. Sergio Rico eddig egyetlen egy gólt kapott a LaLigában, azaz négy mérkőzésen „shutouttal” zárt.
A hazaiak háza táján a nagy hír, hogy Diego Costa ügyében a madridiak megegyeztek a Chelsea-vel és a brazil-spanyol csatár előző egyesületében folytathatja. A támadó már Madridban is tartózkodik, ám természetesen a FIFA-eltiltás miatt az Atlético nem regisztrálhatja, játékára csak januártól kerülhet sor. (Igaz, a BL-ben a nyolcaddöntőben már pályára léphet, mert a Chelsea nem nevezte BL-keretébe.) A madridi lapok megjegyzik, Simeone még nem szólalt meg korábbi játékosa visszatérése kapcsán, de aligha van elkeseredve, ha egy ilyen képességű támadó csatlakozik a legénységéhez. Bár az is igaz, nem a legszebbeket nyilatkozta róla annak idején Londonba szerződésekor…
(Örök mérleg az élvonalban: 146 mérkőzés.–56 Atlético-győz.–46 dönt.–43 Sevilla-győz./222–200-as gólkül.; Madridban: 73–41–19–13/139–79; a 2016–17. idényben: Sevillában 0–1, Madridban 3–1.)

ALAVÉS–REAL MADRID

Két, gödörben lévő csapat találkozik Vitoriában, bár mást jelent ez egy kiscsapat és a világ hivatalosan legjobb (klub-vb-győztes) együttese számára. Az Alavés, amely 5 vereséggel rajtolt a bajnokságban, már túl van az edzőváltáson, Gianni Di Biasit nevezték ki a baszkok az eltávolított Luis Zubeldia utódjává. A Treviso, az Inter, a Brescia és a Palermo korábbi játékosa, nyolc olasz klub korábbi mestere, öt és fél éven át az albán válogatott exkapitánya dolgozott már Spanyolországban, a Levantét vezette a 2007–08-as idényben. (Nem sok sikerrel, a 26. forduló után menesztették a végül utolsóként kieső csapattól.) A Real ellen azonban még az átmeneti edző, Javier Cabello ül a kispadon, az olasz maestro a jövő héttől felel a csapatért, szerződése az idény végéig szól, természetesen hosszabbításos opcióval.

A másik kispad birtokosa, Zinédine Zidane nem volt hajlandó „bírózni”, noha a meccs előtti sajtótájékoztatón provokatívan faggatták arról, mi a véleménye az állítólagos játékvezetői különbségekről a Barcelona és a Real Madrid meccsein. „Nem fogok részt venni ebben, sosem beszéltem a bírókról és nem is fogok.” Inkább más témával folytatta: „Nincs mentségünk. Jók akarunk lenni és folytatni a munkát. Nem az eredményeket, hanem a munkát. Kétszer-háromszor visszanéztem a Betis-meccset és annak a tartalma nem rossz. A Levante elleni játék kivételével a többi mérkőzésünkkel nincs gondom. Megértem és tisztelem a munkát, amelyért itt vagytok, de attól, hogy többet beszélünk a rossz eredményekről, még nem lesz jobb. A meccseink tartalmával elégedett vagyok.” Sergio Ramos, a kapitány – akivel a napokban hosszabbít szerződést a Real – lényegében visszhangozta edzője szavait, mondván, minél többet beszélnek az esetleges válságról, annál rosszabb lesz a helyzet.
Marcelo a Betis-meccsen szerzett sérülésével sem javult a királyiak helyzete. A sérültlistán továbbra is ott vannak a régebbiek, Kroos sem játszhat, így a francia mester az utazó meccskeretbe nevezte a védők közé Achraf Hakimit és új játékosként Álvaro Tejerót is. Kuriózuma lehet a mérkőzésnek Enzo Zidane lehetséges játéka is, a Realtól Vitoriába kölcsön adott futballista azonban eddig csak kétszer játszott az idényben csereként, így egyáltalában nem biztos, hogy a Cabello a pályára küldi édesapja csapata ellen.
A Real egyébként a legutóbbi 7 találkozójukon egyaránt legyőzte az Alavést, Vitoriában pedig eddig csak egyetlen egyszer, a két csapat első baszkföldi összecsapásán kapott ki, 86 és fél éve, 1931 márciusában 2:0-ra.
(Örök mérleg az élvonalban: 24 mérkőzés.–2 Alavés-győz.–2 dönt.–20 Real-győz./17–67-es gólkül.; Vitoriában: 12–1–2–9/10–28; a 2016–17. idényben: Vitoriában 1–4, Madridban 0–3.)

GIRONA–BARCELONA

A Girona abszolút újoncként jól kezdett ugyan, de így is csak a 15. helyen áll. A védelme nem teljesít rosszul, csak öt gólt kapott, a három szerzett találatánál csak az Alavés (0) és a Málaga (1) , a két nulla pontos ért el kevesebbet.
A pontveszteség nélkül álló Barca mestere, Ernesto Valverde még azpéntek éjszakai elutazás előtt állt a sajtórendelkezésére. A Real válságjeleit firtató kérdésekre így reagált: „Egy hónapja, az átigazolási időszak zárásakor és a két elveszített Szuperkupa-meccs idején minket minősített a sajtó katasztrofálisnak. Itt napról napra változnak az állapotok. Az egyik csapatnak megy, a másik esetleg visszaesik egy kissé, de most ne beszéljünk semmiféle válságról.” Az ellenfélről: „Láttam a Gironát a Sevilla ellen, nem érdemelt vereséget. Eltökélten játszanak a bentmaradás érdekében. Ez egy rangadó lesz, komoly érzelmi töltettel. Tudjuk hogy a motivációjuk a szokásosnál is nagyobb lesz, ezt szem előtt tartva kell játszanunk”. Az esetleges rotációról – amelyet a Sporting elleni BL-mérkőzés indokolna – így vélekedett: „A meccs után négy napunk lesz a lisszaboni csatáig, ez elég sok. Ha egy játékos négy gólt rúg egy meccsen, nyilván nm veszed ki a csapatból. Én sem fogok ilyet tenni”. Az argentin csillag egyébként rajta van a FIFA hármas listáján, amelynek tagjai közül a FIFA kiválasztja a „Legjobb” (The Best) díjat, amely az aranylabdától való különválasztás után a régebbi FIFA Év játékosa díj helyébe lép, s amelyet az idén október 23-án Londonban adnak át. A másik két pályázó: Cristiano Ronaldo és az excsapattárs Neymar.
Valverde egyébként minimálisan változtatott azért az Eibarnak féltucatot rúgó csapata keretén: kimarad Nelson Semedo és Deulofeu, visszakerül Paco Alcácer. Mivel a portugál jobbhátvéd eddig a csapat legjobbjai közé tartozott és a támadó sem szerepelt rosszul, meglehet, fél szemmel mégis Lisszabon felé is kacsint a mester.
(Örök mérleg az élvonalban: még nem játszottak egymással.)

LaLiga Santander, 6. forduló. Sport1 12:45 Atlético Madrid–Sevilla (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Bognár György); Sport2 16:15 Deportivo Alavés–Real Madrid (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 20:45 Girona FC–FC Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert)