Veszprém: marad-e a hibátlanság? • SportTV

Veszprém: marad-e a hibátlanság?

2017. 10. 08. 08:40    
Olvasási idő: 2 perc

Ismét EHF-kupa–BL „kombinációt” dobunk be férfi kézilabdában. Először a kisebbik kupa selejtezőjéből mutatjuk a Balatonfüred selejtező-visszavágóját a Valur ellen, majd mintegy 20 kilométerrel északnyugatabbra megyünk, ahol a BL egyik gigásza, a helyi Telekom csatázik ősi ellenfelével, a THW Kiellel.

BALATONFÜRED–FC VALUR

Kézilabdázásban jeles hagyományai vannak annak a megoldásnak, hogy egy gazdaságilag gyengébb lábakon álló együttes nemzetközi kupatalálkozón feladja pályaválasztói jogát, és egy párharc mindkét mérkőzését ellenfele otthonában játssza le. Az izlandi Valur is így cselekedett a BKSE ellen, így a balatoni városban szombaton és vasárnap kettős meccset vívtak a csapatok. A szombatit 16–8-as félidő után 27–22-re nyerték meg a mieink, a kapuban a veterán klasszis, Fazekas Nándor időnként remekelt, a mezőnyből pedig gólerősségével Kasparek (6 gól), Debreczeni (5), Topic és Szemjonov (4-4) emelkedett ki. Valami hasonlóban bízunk vasárnap is, aligha lehet kérdéses, hogy Csoknyai István csapatának van ott a helye a kupasorozat harmadik selejtező körében.

TELEKOM VESZPRÉM–THW KIEL

Az egyik legnagyobb múltú párharc a jelenlegi BL-csoportokban a Veszprémé és a Kielé, a két együttes az 1996 januári premier óta (akkor a Veszprémet még Fotexnek hívták) nem kevesebb mint 16-szor csaptak össze. Ebből 12 volt csoportmérkőzés és 4 elődöntő, az egyik a Klubcsapatok Európa-bajnokságán 2002-ben, a többi már a Final Fourok keretében. Összesítésben 9–7 a győzelmek száma, az elődöntőkben 3–1 a veszprémiek javára. (Sajnálatos, hogy egyik sikert sem követte döntőbeli győzelem.) Ebben a BL-sorozatban a Veszprém szombatig a címvédő Vardar társaságában volt 100%-os, ám mivel a szegediek pontot vettek el a macedónoktól, a makulátlan mérlegét csak a Telekom élvezheti, ha legyőzi otthon a kielieket, akik eddig egy győzelemmel és 2 vereséggel sereghajtók a B-jelű csoportban. Minden adva van a szép sikerhez, a játékoskeret, a forma és nem utolsósorban a remek hazai közönség, amelynek biztatása oly sok nehézségen átsegítette a magyar bajnokot a kritikus időszakokban.
(Örökmérleg az eurokupákban: 16 mérkőzés, 9 Veszprém-győzelem, 0 döntetlen, 7 Kiel-siker, 450–450-as gólkülönbség. Legutóbbi mérkőzés: 27–25, BL-csoportmérkőzés, 2017. február 15-én Kielben.)

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

NADAL: A 110.-EN A 75.-ÉRT

Mindkét ázsiai ATP 500-as tenisztornán a finálét játsszák vasárnap. Tokióban a Rakuten Openen belga–francia döntő lesz, a 4. kiemelt David Goffin (a világranglistán 11.) mérkőzik meg Adrian Mannarinóval (vlr.: 21.). Eddig kétszer találkoztak, mindkétszer kemény, de fedett pályán. 2012-ben Marseille-ben és 2015-ben Bázelben egyaránt Goffin nyert, az elsőn szett, 1:0-nál Mannarino feladta, a másodikban sem nyert szettet, 6:4, 6:3 lett az eredmény. A belgának ez már pályafutása tizedik döntője lesz, eddig hármat megnyert, a legutóbbit éppen a múlt héten Sencsenben, a francia először játszik ATP-finálét. Nem úgy Rafa Nadal, a spanyol világelső 110. alkalommal döntőzhet, ezúttal a pekingi tornán, amelyet eddig egyszer, 2005-ben nyert meg. Az eddigi 109-ből 74-et nyert meg, így kisebb jubileum előtt áll, megszerezheti 75. tornagyőzelmét. Ezzel nem kisebb zsenit előzne meg, mint a pályáját 74-gyel befejező Rod Laver, és Connors (109), Lendl (94), Federer (93) és McEnroe (77) mögött az 5. helyre lépne előre az örök rangsorban. Ellenfele Nick Kyrgios lesz, a szikrázó tehetségű, de nem mindig tiszta fejű ausztrál fiatalember 6. tornadöntőjében szerepel. Azon kevesek közé tartozik, akiknek nem negatív mérlegük Nadal ellen. Négy eddigi találkozójuk közül ugyanis kettőt megnyert – az elsőt három éve Wimbledonban és a legutóbbit az idén Cincinnatiban 6:2, 7:5-re – , a két középsőt pedig a spanyol zseni zárta sikerrel, tavaly Rómában döntő, idén Madridban két sima szettben. A négy meccs közül egyedül az amerikait játszották szabad téren, kemény pályán.
ATP 500-as tornadöntők. Sport1 9:00 Tokió és 16:30 Peking (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs), utóbbi felvételről.