Az angol és az olasz rangelső csatája • SportTV

Az angol és az olasz rangelső csatája

2017. 10. 17. 11:56    
Olvasási idő: 3 perc

Túl a vb-selejtezők hajráján és egy bajnoki fordulón szerte Európában ismét a BL kerül az érdeklődés középpontjába. Mi a harmadik forduló első napján erősen rajtolunk: három csatornánk élő meccsén mutatjuk az angol, az olasz, a német és a portugál listavezetőt, valamint a Liga két aktív magyarjának, Sallai Rolandnak és Gulácsi Péternek a csapatát is. S persze nem maradhat el a minden kör előtti ajánlóműsorunk, a „Mezeket fel!” és a nap összes mérkőzésének összefoglalója sem.

MANCHESTER CITY–NAPOLI

Önmagában már az is rangot ad, hogy a Premier League és a Serie A listavezetője csap össze egymással. Hát még ha azt is figyelembe vesszük, hogy a City eddig egyetlen ikszet engedélyezett csak ellenfeleinek, a Napoli pedig hibátlanul, százszázalékos teljesítménnyel tekint vissza az olasz élvonal mezőnyére. A hét végén is mindketten remekeltek: az angolok egy hetest vágtak a Stoke-nak, a nápolyiak csúcsrangadót nyertek Rómában. Bár mindketten több mint fél évszázada jelen vannak az európai futballszínpadon, korábban egyetlen egyszer futottak össze: a 2011 őszi BL-csoportkörben Nápolyban 2–1-re nyertek a hazaiak, Manchesterben 1–1-es döntetlen született. A Napoli egyébként hatodszor vendégszerepel angliai ligacsapat ellen idegenben (a megkülönböztetés a Swansea miatt van, amely walesiként angol ligatag), az eddigi fellépések mérlege 2 döntetlen, 3 vereség, azaz az SSC nem nyert még kupameccset Angliában. Ebben a BL-kiírásban a Citynél az előny, Pep Guardiola együttese nemcsak hibátlan, hanem még gólt sem kapott hat ellenében a Feyenoordtól és a Sahtartól. A nápolyiak tökéletes idényébe – 11 meccs, 10 győzelem – viszont belerondított egy harkovi vereség a Sahtartól, ezért Sarri csapatának egy hajszállal fontosabb a pontszerzés. A City viszont ha nyer, gyakorlatilag már a nyolcaddöntőben érezheti megát, 9 ponttal még sosem fordult elő a BL történetében, hogy egy csapat ne jusson tovább a playoff-szakaszba.

APOEL NICOSIA–BORUSSIA DORTMUND

Az APOEL igazából a statiszta szerepét játssza a Real, Dortmund, Tottenham trió mellett a H-csoportban. Ugyanakkor bele is szólhat a hármas küzdelmébe egy esetleges pontszerzéssel. A múlt nem sok jót ígér a ciprusiaknak, az 1965-ös, Werder elleni első BEK-csata óta 16 mérkőzést vívtak német (benne NDK-s) csapatokkal, a mindössze 1-1 győzelemre és döntetlenre voltak képesek 14 vereség mellett. Az egy szem győzelmet a már nem létező BFC Dynamo ellen aratták otthon (1–0), de azzal is kiestek a berlini 0–3 után a BEK első fordulójában 1980 őszén. A BVB históriájában viszont még nem szerepel ciprusi ellenféllel vívott találkozó, ez lesz a premierjük Aphrodité szigetén honos csapat ellen. A dortmundiak szombaton elveszítették hibátlan státusukat, pedig már a 3. percben vezettek egy másik német BL-csapat, az RB Leipzig ellen, mégis 2–3 lett a vége. A Borussiának életbe vágóan fontos a három pont megszerzése, hiszen jelenleg házigazdájához hasonlóan pont nélkül áll, s a ciprusiak ellen megszerzendő 6 ponttal – két hét múlva ismét összecsapnak Dortmundban – is csak a minimumot teljesítené, azaz csupán őrizné a reményt a vélhetően sorsdöntő, Spurs elleni hazai mérkőzésre. A ciprusi gárdában persze mi elsősorban Sallai Roland szereplését figyeljük árgus tekintettel. A magyar válogatott fiatalember Madridban 60, otthon a Spurs ellen 62 percet kapott, mindkétszer kezdőként léphetett pályára. A hét végén a Doxa elleni 2–0-n nem szerepelt a nicosiaiak meccskeretében, vélhetőleg a válogatott miatti távollét után pihentette Donisz mester. (Az APOEL egyébként jelenleg csupán 4. a ciprusi bajnoki táblázaton, de a vesztett pontok tekintetében jobban áll a listavezető AEK Larnacánál.)

RB LEIPZIG–FC PORTO

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Film Mánián a hét végi német futballszenzációt szerző csapatot láthatják a jelenlegi portugál listavezető ellen. A lipcseiek korán bekapott gól után fordítottak Dortmundban Sabitzer és Poulsen akciógóljával valamint Augustin 11-esével, és vették el végül 3–2-vel a Borussia 100%-os mérlegét. A győzelemben jó néhány bravúrjával jelentős szerepet játszott Gulácsi Péter is, aki egy híján az összes bajnokit végig védte a Bundesligában a lipcsei csapatban, miként ő állt a kapuban a Monaco ellen otthon (képünkön) és a Besiktas ellen Isztambulban is a BL-ben. A Leipzig abszolút újoncként minden ellenfelével szemben debütál, a portóiak azonban már 31 európai kupamérkőzést vívtak német csapatok ellen, ikszes mérleggel (!): 12-12 győzelem és vereség mellett 7 döntetlennel. (A legnagyobb tétűre minden idősebb futballszurkoló emlékszik: az 1987-es BEK-döntőben 0–1-ről nyertek 2–1-re az FC Bayern ellen.) A „sárkányok” idénybeli szereplése eddig kiváló: 9 győzelem mellé egy bajnoki döntetlen és egy BL-vereség (Besiktas 1-3) csúszott csak be. A hét végén egy A-B vegyes csapattal 6–0-ra verték meg az Evorát a Portugál Kupában. A német védőknek elsősorban Vincent Aboubakarra kell ügyelniük: az Eto’o-utódnak is kikiáltott 25 esztendős kameruni támadó az idényben már 9 gólnál tart, a BL-ben 17 mérkőzésen 11 gól, az eurokupákban összesen 22 meccsen 14 találat a termése.

A 3. FORDULÓ 1. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

NK Maribor–Liverpool FC, E-csoport (felv. Sport2 22:45)
Szpartak Moszkva–Sevilla, E-csoport
Manchester City–SSC Napoli, F-csoport (Sport1 20:00)
Feyenoord SC–Sahtar Doneck, F-csoport
AS Monaco–Besiktas JK, G-csoport
RB Leipzig–FC Porto, G-csoport (Film Mánia 20:30, felv. szerda Sport1 15:00)
APOEL Nicosia–Borussia Dortmund, H-csoport (Sport2 20:30)
Real Madrid–Tottenham Hotspur, H-csoport (felv. péntek 17:30)
Összefoglaló a nap mérkőzéseiről (Sport1 22:45)

BAJNOKOK LIGÁJA csoportkör 3. forduló. Sport1 19:30 Mezeket fel! – ajánlóműsor (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:00 Manchester City–SSC Napoli F-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Puhl Sándor és Várhidi Péter); Sport2 20:30 APOEL Nicosia–Borussia Dortmund H-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László); Film Mánia 20:30 RB Leipzig–FC Porto G-csoportmérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert), Sport1 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Gyulai Miklós és Matuz Krisztián, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Puhl Sándor és Várhidi Péter); Sport2 22:45: NK Maribor–Liverpool FC E-csoportmérkőzés (felvételről, kommentátor: Kassai- Tóth Csaba)