Liverpooli gólzivatar Mariborban • SportTV

Liverpooli gólzivatar Mariborban

2017. 10. 18. 10:12    
Olvasási idő: 3 perc

Az ötödik BL-játéknapon 31 gól született – 0–0-s mérkőzés ismét nem akadt – , amely egyetlen találat híján meccsenkénti 4-es gólátlagot jelent. A kör legnagyobb győzelmét a Liverpool aratta, az ötszörös BEK-BL-győztes korábban idegenben még sosem nyert 7 gólos különbséggel az európai kupaszínpadon.

+ A Pool a 19. percben már 3–0-ra vezetett Mariborban. Amikor az abszolút klubcsúcsot jelentő 8–0-s győzelmet elérte a Besiktas ellen 2007-ben, a 19. percben még csak a vezető gólját érte el. A 7–0 a legnagyobb különbségű idegenbeli győzelem, amelyet valaha angol csapat elért a BEK/BL történetében. Korábban idegenben a BL-ben csak az Olympique Marseille (2010 novemberében az MSK Zilina ellen) és a Sahtar Doneck (2014-ben a BATE Boriszau ellen) tudott csak 7–0-ra győzni.
o Mindössze négy alkalommal ért el 4 gólt angol BL-csapat az első félidőben – közülük egyedül a Liverpool idegenben.
= Csak a Barcelona vétett több öngólt (9) a BL-ben a Real Madridnál (Varane-é volt a 8.). A francia védő 198. Real-meccsén talált először saját kapujába. A másik póluson ez ellenfelek a Real Madridot segítették a legtöbb (15) öngóllal.
+ A görög Papasztathopulosz egyenlítő találata a Borussia Dortmund 400. gólja volt az eurokupákban. Az elsőt Helmut Bracht lőtte a Spora Luxemburgnak 1956. augusztus 1-jén, a Spora Luxembourg elleni 4:3-ra megnyert BEK-mérkőzés 31. percében.
o A Besiktas az első török csapat, amely három győzelemmel rajtolt a Bajnokok Ligájában.
= A Napoli-meccs előtt a Man City ellen megítélt öt 11-es mindegyike kimaradt. Ezután Mertens a BL-találkozón kihagyta sorban a hatodikat, Diawara viszont lezárta a kékek szerencsés szériáját.
+ A Man City egyiptomi-brazil csatárpárja, Mohamed Szalah és Gabriel Jesus egyik tagja a csapat legutóbbi 8 góljában valamilyen fontos szerepet – gólszerző, gólelőkészítő – játszott. Jesus az idénybeli 22 tétmeccsén összesen 21 találatban vállalt szerepet (15 gól, 6 gólpassz).
o Raheem Sterling a City legutóbbi 11 tétmeccsén 8 gólt szerzett, ez csupán kettővel kevesebb, mint amennyit az azt megelőző 47 találkozón elért.
= A City 10. egymást követő tétmeccsén aratott győzelmével beállította klubcsúcsát. A rekord nem is olyan régi: tavaly ugyancsak Pep Guardiola irányításával 10 győzelmmel kezdte a szezont az MC. A +33-as gólkülönbség az idény eddigi tétmérkőzésein a legtöbb, amelyet az öt európai topligában szereplő csapat felmutathat.
+ Cristiano Ronaldo a 10. gólját szerezte angol csapat ellen a BL-ben. Csak örök vetélytársa, Lionel Messi lőtt-fejelt ennél többször (17) angol klub kapujába.
o A Ronaldo által értékesített 11-es „gólelőkészítője”, Toni Kroos – aki ellen szabálytalankodtak a Spurs védői – az első félidőben 40 passzt adott, valamennyit jó helyre. A második félidőben a német világbajnok egy átadást elrontott, így „csak” 99%-os passzpontossággal zárta a találkozót. Kroos a „Zidane-éra” legtöbbet foglalkoztatott játékosa, a francia vezetőedző 101 találkozója közül 82-n lépett pályára és összesen 7077 meccspercet játszott le a blancók mezében.
= CR7 a bajnoksággal szemben a BL-ben elképesztően hatékony. Legutóbbi 15 kaput eltaláló lövéséből 12-ből gól született.
+ A Sevilla a moszkvai 1–5-tel második legnagyobb vereségét szenvedte el a BEK/BL történetében. Ennél jobban csak a Di Stéfano-Puskás-féle nagy Real Madrid verte meg a Sevillát 1958-ban a Bernabéuban 8:0-ra.
o Lorenzo Melgarejo a 9. paraguayi játékos, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában. Paraguay „BL-gólkirálya” Óscar Cardozo, aki a Benfica és az Olympiakosz színeiben 28 találkozón 11-szer talált az ellenfél kapujába.
= Radamel Falcao a Monacóban és a kolumbiai válogatottban 22 legutóbbi kaput eltaláló lövéséből 15 gólt szerzett.
+ A Dortmund egyetlen pontja nagyon kevés, de van német példa ennyiről is továbbjutásra. A Werder Bremen a 2005–06-os kiírásban tudott továbbmenni úgy, hogy a három „visszavágóból” kettőt megnyert és még egy vereség is belefért a Barca ellen. (Igaz, az ellenfél akkor az Udinese és a Panathinaikosz volt, és nem a Real Madrid meg a Tottenham.)
o A meccs előtt a BVB valamennyi kezdő mezőnyjátékosának volt már legalább egy BL-gólja, az APOEL tíz futballistája közül csak De Camargónak. Ehhez képest (is) nagyon sovány eredmény az 1–1 a Bundesliga listavezetője száméra.
= Julian Weigl – akit szívesen látna a Barcelona és a Man City is soraiban – 100. tétmérkőzésén szerepelt a Borussia Dortmund színeiben.