Egymást váltó Atleti és Barca • SportTV

Egymást váltó Atleti és Barca

2017. 10. 28. 09:28    
Olvasási idő: 3 perc

Négy mérkőzést is láthatnak a Sport1-en szombaton a LaLiga 10. fordulójából, fellép három spanyol BL-résztvevő és az idén régi fényéhez hasonlóan csillogó Valencia is.

ALAVÉS–VALENCIA

A LaLiga idei meglepetéscsapatainak egyike a Valencia. A roppant nagy múltú együttes – a Realon és a Barcán kívül az egyetlen, amely ebben az évezredben egynél több spanyol bajnoki címet szerzett – az elmúlt két esztendőben csak szenvedett, de Marcelino mester keze alatt újra az élcsoporthoz tartozik. Ezzel a fordulóval jutunk túl a futballév egynegyedén, így ha Vitoriában is megőrzi veretlen státusát a Turia-parti gárda, joggal formálhat jogot akár a BL-indulásra is. (Mint ismert, jövőre a BL-ben mind a négy topbajnokság 1-4. helyezettje már alanyi jogon indulhat.)
A házigazda Alavésről már kevesebb hasonló szépet tudunk mondani, a baszk kiscsapat eddig egy győzelme mellett 8 vereséget halmozott fel, s ezzel az utolsó helyen szerénykedik a táblázaton. Az új edzővel, az olasz Giovanni De Biasival ez leszaz együttes első hazai találkozója, majd elválik, a tapasztalt mester kitalál-e valamit, amivel megfékezheti a Valencia támadójátékát, amelynek leghatékonyabb „fegyvere” éppen egy olasz csatár, Simone Zaza, aki 8 találattal a góllövőlista 2. helyét foglalja el Messi mögött.
(Örök mérleg: 22 mérkőzés.–5 Alavés-győz.–5 dönt.–12 Valencia-győz./27–45-ös gólkül.; Vitoriában: 11–3–4–4/17–12; a 2016–17. idényben: Valenciában 1–2, Vitoriában 2–1).

ATLÉTICO MADRID–VILLARREAL

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A bajnokságban még csak-csak megy az Atléticónak – őrzi veretlenségét, egy pontra van a dobogótól – , ám a BL-ben nem a szokott szinten teljesítenek a matracosok. Ennek ellenére nem nagyon pihenhet rá Diego Simeone együttese a hátközi BL-fordulóra, mert veszélyes ellenfél érkezik a Wanda Metropolitanóba. A Villarreal ugyan vacakul kezdete a szezont, ám egy hármas nyerő sorozattal felzárkózott az élcsoporthoz. Ehhez kellett persze egy edzőcsere is: Fran Escribát szeptember végén Javier Calleja, a csapat korábbi játékosa, az U23-csapat akkori edzője váltotta, egyelőre ideiglnes jelleggel. Bár ha így fut a szekér a fontos meccseken – a hét közben a kupában a Ponferradinától becsúszott egy 1–0-s vereség, de a visszavágón lehet javítani – , akkor lehet, hogy egy ígéretes edzői karrier indul el a sárga tengeralattjáró kapitányi hídján.
Egyébként a Villarreal azon kevés spanyol csapat egyike, amely ellen negatív az Atleti örök mérlege, s ez a fordulat éppen az előző idényben következett be, amikor a sárgák oda-vissza legyőzték Simeone együttesét, méghozzá kapott gól nélkül…
(Örök mérleg: 30 mérkőzés.–11 Atlético-győz.–7 dönt.–12 Villarreal-győz./41–43-as gólkül.; Madridban: 15–8–3–4/25–17; a 2016–17. idényben: Villarrealban 0–3, Madridban 0–1).

ATHLETIC BILBAO–BARCELONA

Mindig, ha a három „őskövület”, az alapító Real, Barca, Bilbao egymás ellen játszik, mérkőzésszámrekord vagy -beállítás születik a LaLigában. Ezen az őszön először a katalánok látogattak az Atletihez, ebben a párosításban játszottak előstör 245 mérkőzés a spanyol pontvadászat történtében, ezt állítja most be a San Mamésben az Athletic és a Barcelona. A bajnokságban a 2013. december 1-jei 1–0 óta eltelt 7 mérkőzés mindegyike Barca-győzelemmel ért véget, azért ne feledjük, hogy a tavalyi szuperkupában a baszkok hatalmas, 4–0-s csapást mértek vendégükre. Persze ez a Barca már nem az a Barca, egy újabb szuperkupa-csapás (dupla vereség a Realtól) óra egy iksz kivételével az összes tétmérkőzését megnyerte. Igaz, kemény ellenfélre idegenben csak egyszer akadt, amikor remizett az Atleti bajnoki stadionavatóján.
A mérkőzés különleges lesz Ernesto Valverde számára, aki játékosként és edzőként is 6-6 évet töltött az Athletic tagjaként a pályán és a kispadon. „Ez egy különleges csapat, különleges szenvedéllyel a futball iránt. Mindig nagy intenzitással küzd, főleg a San Mamésben, és ez így megy már hosszú évek, évtizedek óta. Még ma is sok jó barátom és ismerősöm van a városban, ám most arra kell koncentrálnom, hogy minden erőmmel a Barcelona sikeréért dolgozzak. Remélem, nagy meccset fogunk játszani” – vallott személyes érzelmeiről a mester, aki higgadtságra és a sportpályán való küzdelem elsődlegességére hívta fel a figyelmet a legújabb politikai fejleményekkel, a katalán parlament függetlenségi határozatával kapcsolatos kérdésekre válaszolva.Amúgy az állandó sérültlistához – Rafinha, Dembélé, Aleix Vidal – ideiglenesen Iniesta, Mascherano és Vermaelen is csatlakozott, egyikük sem edzett a csapattal és nem is kerültek be a bilbaói utazó keretbe.
(Örök mérleg: 244 mérkőzés.–59 Athletic-győz.–28 dönt.–85 Barcelona-győz/253–330-as gólkül.; Bilbaóban: 86–42–19–25/163–126; a 2016–17. idényben: Bilbaóban 0–3, Barcelonában 0–1).

SEVILLA–LEGANÉS

A délutánról késő estére átkerült találkozót félórás csúsztatással mutatjuk. A Sevillára még inkább igaz, mint az Atléticóra, hogy a hazai bajnokságban tartja jónak mondható pozícióját, a BL-ben viszont alulteljesít. Ellenfele most a kiválóan védekező Leganés, amely eddigi 9 bajnokiján összesen 3 gólt kapott, azaz átlagban 270 percenként találnak be az ellenfelek a hálójába. Egyébként is: a két csapat meccsein esett eddig messze a legkevesebb gól (a Leganésén 11, a Sevilláén 17), azaz túl sok gólra ne számítsanak, akik végignézik az andalúziai csatározást…
(Örök mérleg: 2 mérkőzés.–1 Sevilla-győz.–1 dönt.–0 Leganés-győz./4–3-as gólkül.; Sevillában: 1–0–1–0/1–1; a 2016–17. idényben: Madridban 3–2, Sevillában 1–1).

LaLiga Santander, 10. forduló. Sport1 12:45 CD Alavés–Valencia CF (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György); Sport1 18:30 Atlético Madrid–Villarreal CF (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Athletic Bilbao–FC Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 23:00 FC Sevilla–CD Leganés (csúsztatott felv,, kommentátor: Farkas Norbert)