Gólfesztivál Rómában is? • SportTV

Gólfesztivál Rómában is?

2017. 10. 31. 08:36    
Olvasási idő: 3 perc

Kedden három mérkőzést élőben, egyet felvételről közvetítünk csatornáinkon a BL csoportkörének 4. fordulójából. A nyolc fellépő együttes mindegyik dicsekedhet a közeli vagy a régmúltból egy vagy több nemzetközi kupagyőzelemmel.

AS ROMA–CHELSEA FC

Két hete parádés mérkőzést varázsolt a Stamford Bridge gyepére az angol bajnoki címvédő és az olasz bronzérmes. Kettővel elmentek az angolok, onnan fordítottak az olaszok – Dzeko egyik gólja jelölt lehet a jövő évi Puskás-díjra – , majd egy újabb fordulattal egyenlítettek a kékek. Ez a két csapat első döntetlenje volt az BL-ben, 9 éve is csoporttársak voltak, akkor mindkét találkozón hazai győzelem született (Londonban 1–0, Rómában 3–1). 52 éve, 1965-ben azért már játszottak egy másik ikszet az akkori VVK első fordulójában, a visszavágó 4–1-ével azonban az angolok mentek tovább.
Amúgy a rómaiak gazdag kupatörténetükben 1960 óta már 18 hazai mérkőzést számlálnak angol ellenféllel, 10-4-4 mérleggel, a túloldalon a Chelsea 11 itáliai kiszállásán 1-5-5-ös rekorddal bír. Saját bajnokságán egyik együttes sem fér jelenleg a virtuális dobogóra, a Roma negyedik 24 ponttal (vezet a Napoli 31-gyel), a Chelsea ötödik 19 egységgel (a listavezető ManCitynek 28 van). A hét végi fordulóban a farkasok El Shaarawy egyetlen találatával győzték le a Bolognát otthon, a kékek Eden Hazardnak köszönhetik ugyancsak 1–0-s sikerüket Bournemouthban. A BL-csoportban eddig a Chelsea vezet 7 ponttal, de a rómaiak öt egysége is 3-mal több a harmadik favorit Atléticóénál, azaz egy újabb iksz akár azzal is kecsegtetné a két együttest, hogy kéz a kézben sétálnak tovább a playoffba – persze mindkettejüknek még meg kell harcolnia még egyszer az Atletivel!

MANCHESTER UNITED–BENFICA

Az első meccsen Lisszabonban csak a rekord-újonc szlovén kapus Svilar potyája juttatta 1–0-s győzelemhez az Unitedet, amely a két csapat eddigi kupamúltjában már a 7. manchesteri siker, két iksz és egy Benfica-győzelem mellett. Mourinho csapata azóta elveszítette a veretlenségét a Premier League-ben, de a hét végén rangadót nyert a Spurs ellen. A sasok azóta két bajnokit nyertek, de így is csak harmadikak a két ősi vetélytárs, a Porto és a Sporting mögött a Primeira Liga bajnoki táblázatán. A Benfica 17. alkalommal lép fel Angliában, eddig 4-szer is nyerni tudott 2 remi és 10 vereség mellett. Az United 13 alkalommal mérkőzött meg angol pályán portugál együttessel, 10 győzelem mellett háromszor ikszelt. Az egyik győzelem a legendás 1969-es hosszabbításos, 4–1-es győzelem volt a Wembley-ben éppen a Bendica ellen. A három ikszben viszont van egy vereséggel felérő is. A 2004-es BL-nyolcaddöntőben a portói 1–2 után az Old Traffordban 1–0 után a 90. Percben Costinha találatával egyenlítettek a vendégek, akik ezzel kiverték világhírű ellenfelüket. Az FC Porto kispadjáról egy ambiciózus fiatal edző vezényelte a győzteseket: bizonyos José Mourinho…

FC BAYERN–CELTIC

Jupp Henckes „csodája” egyelőre töretlennek tűnik. A visszatérő karizmatikus mesterrel a százszázalékos mérleg és az érintetlen háló ugyan már oda, de a kupában csak-csak kiverte a Bayern (a „szokásos” 11-es párbajsikerrel) az új nagy rivális Leipziget, a Bundesligában pedig már 3 ponttal vezet a Dortmund előtt. Most a harmadik fronton kellene egy nagyobbat lépni a PSG mögötti biztos 2. helyhez, ez a lépés a Celtic Parkban vár a bajorokra. Bár a skótoknak odahaza továbbra sincs igazi riválisuk – veretlenek még, jelenleg egy ponttal vezetnek a bajnokságban az Aberdeen előtt –, de a nemzetközi fronton továbbra is súlytalanok. Súlytalanok, de nem veszélytelenek, öt éve például a Barcelonát is elkapták otthon 2–1-re. A német együttesek ellen viszont még otthon is negatív az örök mérlegük, 3 győzelem és 2 döntetlen, 5 vereség mellett. Ráadásul Münchenben két hete úgy kaptak ki 3–0-ra a Bayerntől, hogy a meccs képe alapján előbb lehetett volna 6–0 az eredmény, mint 3–1.

SPORTING CP–JUVENTUS

Az első meccsen Torinóban némi szerencsével győzött 2–1-re a Juve, amely egyelőre csak keresgéli tavalyi önmagát. Csak második a Serie A-ban, 3 pont hátránnyal a Napoli mögött, egy sima hármast kapott a BL-rajton Barcelonában, ám Allegri mester ért a „kvázi válságkezeléshez” is. Ha a történelmi trendnek megfelelően hozza a csapat a standard ikszet a José Alvalade Stadionban – a Sporting 13 hazai meccséből 7-szer remizett otthon olasz ellenféllel szemben – , akkor közel kerül a továbbjutáshoz az elitligában, s ismét koncentrálhat a nápolyiak üldözésére otthon. A „gyíkoknak” viszont nyerniük kell a playoffesély megőrzéséhez. Ami a szakmai potenciált illeti, az a portugál oldalon is adva van: Jorge Jesús a legkiválóbb luzitán mesterek egyike, korábban sokszorosan bizonyította a Braga és a Benfica élén is – mindkét együttest európai kupadöntőig juttatta el az El-ben. A BL azonban egy másik szint, most ott kellene a loboncos hajú trénernek nagyot alkotnia!

A 4. FORDULÓ 1. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

FC Basel–CSZKA Moszkva, A-csoport
Manchester United–SL Benfica, A-csoport (Sport2 20:30)
Celtic FC–FC Bayern München, B-csoport (Film Mánia 20:30, szerda Sport1 15:30)
Paris St.-Germain FC–RSC Anderlecht, B-csoport
AS Roma–Chelsea FC, C-csoport (Sport1 20:00)
Atlético Madrid–Qarabag FK, C-csoport
Olympiakosz Pireusz–FC Barcelona, D-csoport
Sporting CP–Juventus FC, D-csoport (felv., Sport2 22:45)
Összefoglaló a nap mérkőzéseiről (Sport1 22:45)

BAJNOKOK LIGÁJA csoportkör 4. forduló. Sport1 19:30 Mezeket fel! – BL-ajánlóműsor (műsorvezető: Matuz Krisztián, vendég: Fülöp László); Sport1 20:00: AS Roma–Chelsea FC B-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Bognár György, László Csaba és Puhl Sándor); Sport2 20:30 Manchester United–SL Benfica A-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián), Film Mánia 20:30 FC Bayern München–Celtic FC C-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Gyulai Miklós, Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Bognár György, László Csaba és Puhl Sándor); Sport2 22:45: Sporting CP–Juventus FC D-csoportmérkőzés (felvételről, kommentátor: Farkas Norbert)