Szolnoki „ujjgyakorlat” Berlinben • SportTV

Szolnoki „ujjgyakorlat” Berlinben

2017. 11. 29. 08:20    
Olvasási idő: 2 perc

Berlin nyugati részébe utazik a Szolnok férfi vízilabdacsapata BL-mérkőzésre. A házigazda Spandau 04 35-szörös bajnok, összesen 85 német és nemzetközi trófea büszke birtokosa – most azonban alighanem egy ötgólosnál kisebb vereséget is sikerként ünnepelne…

32 esztendeje a Spandau volt a vízilabdavilág „Szolnokja”: az összes létező sorozatban az élen végzett, egyszerre volt német bajnok, kupa- és szuperkupagyőztes, BEK-győztes és európai szuperkupagyőztes is. Most a Tisza-parti együttes védi az összes megfelelő címet, s ennek megfelelően toronymagas esélyese ennek a mérkőzésnek is. Az új típusú, nyolccsapatos BL-csoportkörben a Dózsa a Sabadellt és a Steauát összesen 23 gól különbséggel söpörte le, a német együttes előbb kikapott a montenegrói Jadrantól 11–5-re, majd 11–8-ra legyőzte a Sabadellt.
Az ellenfél személyi állományának bemutatását idézzük a szolnokiak honlapjáról: „Az olaszt és a spanyolt leszámítva minden valamirevaló pólóországból igazolt légióst a berlini klub. Kapusa az a Baksa László, aki törzsgárda-tagnak számít már Spandauban, előtte azonban Szegeden védett. Péterfy Mihály is tagja a keretnek, a legkacifántosabb élelúttal azonban Mateo Cuk büszkélkedhet: Zágrábban született akkor még jugoszláv állampolgárként, ám horvátként lett macedón válogatott, majd megkapta a német állampolgárságot és tagja is a válogatottnak. Gyenyisz Sztrezelkij személyében orosz légiósa is van, Sztefan Pjesivac montenegrói, Nikola Dedovics 2011-ben a Partizannal nyert Bajnokok Ligáját, a román Tiberiu Negrean pedig több szezont is lehúzott Szolnokon. Mellettük természetesen a német válogatott magja tempózik a szerb vezetőedző, Petar Kovacsevics útmutatásai alapján.”
A két együttes hazai bajnokságában egyformán százszázalékos. Az európai szuperkupa-siker és a két BL-meccsgyőzelem után Cseh Sándor edző (képünkön) csapata a berlini találkozót követően az összes idénybeli tétmérkőzést figyelembe véve is alighanem megőrzi ezt a státusát.

Vízilabda Bajnokok Ligája. Sport1 18:30 Spandau 04–Szolnoki Dózsa Közgép (kommentátor: Fülöp László)

Német házirangadó a kézi BL-ben

Két német klassziscsapat csap össze a férfi kézilabda BL B-csoportjában (a Veszprém csoportja) a hétközi játéknapon. Kettejük közül a honi bajnokságban, a Bundesligában a 15. fordulót követően a Flensburg áll jobban, 23 pontjával csak két ponttal van elmaradva listavezető Füchse Berlintől, ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A Kiel csupán a 8., ugyancsak 14 meccsből 6 ponttal kevesebbet szerzett szerdai vetélytársánál. Október közepén már megmérkőztek a BL-ben, s nagy csatában 20–20-as döntetlennel végeztek. Egyikük nyolcaddöntős szereplését sem fenyegeti veszély, a Flensburg a 16 pontos PSG mögött 14-gyel második, a Kiel a 4. pozíciót foglalja el 9 ponttal, gyakorlatilag közrefogják a 11 egységet gyűjtő Veszprémet. Nemzetközi kupamúltjukat tekintve a THW áll jobban 1998 óta, amikor először találkoztak az EHF-kupa döntőjében.
(A két csapat nemzetközi kupamérlege: 15 mérkőzés, 5 Flensburg-győzelem, 2 döntetlen, 8 Kiel-győzelem, 410–414-es gólkülönbség. A legutóbbi mérkőzés: Kiel–Flensburg 20–20 (9–7), 2017. október 15., BL-csoportmérkőzés.)

Sport2 19:30 SG Flensburg-Handewitt–THW Kiel VELUX EHF BL B-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila)