Hány angol-spanyol párharc lesz? • SportTV

Hány angol-spanyol párharc lesz?

2017. 12. 11. 08:15    
Olvasási idő: 2 perc

Félórás műsor lesz, de annál érdekesebb. Nyonban, az UEFA székhelyén készítik el a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosítását. A szabályok egyszerűek: a nyolc csoportmásodik mellé húzzák ki a győzteseket. Ebben a körben nem játszhatnak még egymás ellen az egy nemzetbeli klubok és az azonos csoportból továbbjutók sem. Az első találkozókat mindig a másodikak játsszák otthon, a visszavágók házigazdái a csoportelsők.
Jó kis beszélgetést folytattak szakértőink a múlt heti Út Kijevbe című talkshow-nkban, hogy vajon a csoportelsők vagy a másodikak között lenni-e a jobbik induló pozíció. Nem jutottak sokra… Nézzünk néhány statisztikai tényt! Idén tél végén-tavasszal a csoportgyőztesek közül 5 jutott tovább, a másodikakból 3. Tavaly a csoportelsők 6–2-re „győztek”, 2015-ben ugyanennyire, 2014-ben csak csoportelső ment tovább (8–0).
A közelmúlt tehát némi előnyt mutat a csoportelsők javára, ugyanakkor vessük össze a hétfői sorsolás csapatait kupamúltjuk – a kupagyőzelmek számát tekintve. Nos a jelenlegi csoportelsők nyolcan együtt 13 alkalommal hódították el a BEK-trófeát a BEK vagy a BL megnyerésével. Össz-kupagyőzelmeik száma (csak a teljes idényes sorozatokat, azaz a BEK-BL-en kívül a KEK-, VVK-, EVK-, UEFA-kupa- és Európa-liga-elsőségeket számítva) 30. Ugyanakkor a mostani másodikak esetében 31, illetve 39 a két adat, azaz jóval több. A csoportelsők 13 BEK-/BL-sikere három klub „termése”, a másodikak 21-ét 5 klub hozta össze. Mindkét csoportban egyetlen „nullás”, azaz korábban még kupasikert nem számláló csapat van, a Besiktas, illetve a Basel.
Mivel a mezőny felét két ország adja, öt angol és három spanyol klub található a 16-ban, négy brit és egy hispán csoportgyőztessel, roppant valószínű, hogy lesz angol-spanyol párosítás. Egy, kettő vagy a maximális három? Hétfőn 12 óra 10 perc körül már ezt is mindenki tudja – utána jöhet a nagy esélylatolgatás, no meg a felkészülés 16 részről a jövő februári ki-ki csatákra.

A NYOLCADDÖNTŐ CSAPATAI

Csoportelsők Csoportmásodikak

Manchester United (angol) FC Basel (svájci)
Paris St.-Germain (francia) FC Bayern München (német)
AS Roma (olasz) Chelsea FC (angol)
FC Barcelona (spanyol) Juventus FC (olasz)
Liverpool FC (angol) Sevilla FC (spanyol)
Manchester Ciity (angol) Sahtar Doneck (ukrán)
Besiktas JK (török) FC Porto (portugál)
Tottenham Hotspur (angol) Real Madrid (spanyol)

Sport1 11:45 a BL nyolcaddöntőjének sorsolása (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba és Matuz Krisztián)