Last minute-esély a Realnak? • SportTV

Last minute-esély a Realnak?

2017. 12. 23. 04:36    
Olvasási idő: 3 perc

Az ötnaposra elhúzott idei utolsó fordulóból három mérkőzés maradt szombatra. Természetesen az „ebédidős” Clásico mindent visz, de azért az árnyékában még két területi derbit is rendeznek, a valenciain a helyi CF a Villarrealt, a galíciain a Deportivo a Celta Vigót fogadja. A Sport TV mindhárom találkozót élőben közvetíti.

REAL MADRID–BARCELONA

A Barcelona előnye nominálisan 11, a vesztett pontokat tekintve 8 az örök rivális előtt. Noha a Clásicón kívül a Barcának még 21, a Realnak 22 meccse lesz még hátra a LaLiga 2017–18. évi kiírásából, nagyjából mindenki tisztában van vele: ha a királyi gárda nem nyeri meg a szuperderbit, aligha lesz esélye bajnoki címe megvédésére. Az előjelek mindkét fél számára kedvezőek: a Real diadalmasan tért vissza a klub-vb-ről – a trófeát a meccs előtt be is mutatják a szurkolóknak – , a Barca pedig tétmeccseken 24 mérkőzéses veretlen sorozatot épített, amely a leghosszabb ilyen nem csupán Spanyolországban, de az európai topligák csapatai közt is. Mindkét edző igyekezett egyfelől megadni a csúcsmérkőzésnek a tiszteletet, ugyanakkor elvenni az élét, csökkenteni a csapatukra nehezedő nyomást. Zidane arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Ronaldo körül megint mesterségesen keltik a hangulatot, mondván, a világ legmagasabb fizetését igényelte egyik nyilatkozatában. Neki az a fontos, játékosa százszázalékos állapotban legyen a Clásicóra, a fizetésproblémával ráérnek foglalkozni a téli szünet után. Valverde meg a másik Ronaldo-nyilatkozatból felfújt lufit pukkasztotta el: „Nem állunk díszsorfalat senkinek, és nem várjuk el mástól sem, hogy a Barcelonának álljon.” Példaként az Atlético-meccset hozta fel, amely feszült politikai szituációban is kiváló hangulatban, mindenféle atrocitás nélkül telt el.
A Marca új korszak meccseként harangozta be a találkozót, az első, amely az elmúlt négy évben nem a két szupercsatársor, a BBC és az MSN rivalizálását hozza, hiszen Luis Suárez Barcelonába szerződése óta ritkaságszámba ment, hogy a hatos minden tagja nem volt a pályán. Most Neymar biztosan nem is lesz és könnyen meglehet, hogy Gareth Bale bár egészséges, Zidane mégis nélküle állítja ki kezdőjét a szuperderbire.
A mérkőzést előzetes műsorral vezetjük fel stúdiónkban, többek közt kommentátorunk helyszíbi bejelentkezésével, kulcsjátékosok összehasonlításaival és érdekesnek ígérkező riportokkal is.
(Élvonalbeli örök mérlegük: 174 mérk.–72 Real Madrid-győz.–33 döntetlen–69 Barcelona-győz./283–277-es gólkülönbség; Madridban: 87–52–15–20/181–106; a 2016–17. idényben: Barcelonában 1–1, Madridban 2–3.)

VALENCIA–VILLARREAL

Az elmúlt években a sárga tengeralattjáró harcolt ki fölényt a nagyobb múltú szomszéddal szemben, erre az idényre azonban fordult a kocka. A Valencia hosszú bajnoki veretlenségének ugyan már vége – kétszer is kikapott a csapat három fordulón belül, előbb a Getafétől, majd az a Eibartól is idegenben – , így is harmadik a táblázaton és a Mestallában 6 győzelem mellett csupán kétszer remizett. A Villarreal 10 ponttal számlál kevesebbet vetélytársánál, jelenleg az Európa-ligás helyezésekért látszik harcban állni. Idegenben sem ijedős, 9 eddigi kiszállásakor többször szerezett pontot (3 győzelem, 2 döntetlen), mint veszített. Még egy kis „szakmai előny” a hazaiak esélyeit látszik növelni: Marcelino mester a Valencia előtt három teljes idénye át (2013–2016) éppen Villarrealban edzősködött, azaz igencsak jól ismeri az ellenfelet, amellyel az említett időszakban szép részsikereket is ért el. Érdekesség, hogy a két gárda az elmúlt idényben otthonában egyaránt kikapott a másiktól.
(Élvonalbeli örök mérlegük: 34 mérk.–13 Valencia-győz.7 döntetlen–14 Villarreal-győz./48–49-es gólkülönbség; Valenciában: 17–9–3–5/31–23; a 2016–17. idényben: Villarrealban 2–0, Valenciában 1–3.)

DEPORTIVO–CELTA

A galíciai derbi sem új keletű, immár 90. esztendejét tapossa, Már az első országos bajnoki idényben, 1928–29-ben egymásnak feszültek, igaz, akkor – és még bő évtizeden – át még csak a másodosztályban, a Segunda Divisiónban. 1941-es első LaLiga- (persze, akkor még Primera Divisiónnak hívták) találkozójukat mind ez ideig további 67 követte, örök mérlegük nyelve éppen középen áll: 25-25 győzelem mellett 18-szor ikszeltek. Persze, La Corunában a Depor van fölényben (az előbbiekből következik: éppen akkorában, mint Vigóban a Celta). Ám legutóbb, 8 hónapja a Riazorban is a világoskékek nyertek, miként az elmúlt évek többségében. A két csapat közül a Depor a küzdőképesebb, a Celtának vannak jobb játékosai és jobb játéka is van. A táblázaton viszont csupán 3 ponttal – az alsóház sűrűsége miatt ez 5 helyezésnyi különbséget jelent – áll jobban a vendég. Másként fogalmazva: hazai győzelemmel újabb mérleg kerülhetne egyensúlyba: az idényben szerzett pontok összmérlege. Egyvalamiben reménykedhetünk: gólokban. A Real Sociedad (60), a Betis (54) és a Valencia (52) után éppen a Celta mérkőzésein esett a legtöbb gól (51), és a Depor sem áll rosszul a maga 49-ével. Azaz a két együttes meccsein együtt 100 gól esett, várjuk a második százas kezdő találatait.
(Élvonalbeli örök mérlegük: 68 mérk.–25 Deportivo-győz.18 döntetlen–25 Celta-győz./97–90-es gólkülönbség; La Corunában: 34–18–7–9/60–37; a 2016–17. idényben: Vigóban 1–4, La Corunában 0–1.)

LaLiga Santander, 17. forduló. Sport1 11:45 A Clásico felvezetése (Műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Nyilasi Tibor, Puhl Sándor, Vincze Ottó), 12:45 Real Madrid–FC Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Nyilasi Tibor, Puhl Sándor, Vincze Ottó); Sport1 16:00 Valencia CF–Villarreal CF (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); 18:30 RC Deportivo La Coruna–Celta Vigo (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)