Curry is BACK • SportTV

Curry is BACK

2018. 01. 09. 06:25    
Olvasási idő: 6 perc

A Golden State Warriors irányítója olyan lendülettel tér vissza sérülése után, hogy azonnal robbantott a Sport TV Dől a LÉJ! (LegÉrtékesebb Játékos), az NBA MVP-címéért folyó versenyfutásról szóló cikksorozatának tízes listáján. Most Durant dőlt ki, így van rajta teher, de úgy tűnik, nem igazán zavarja.

Egy cikkünkben már boncolgattuk a témát, hogy nagyon nehéz helyzet elé állítja idén a Golden State Warriors azokat, akiknek döntenie kell egy szavazáson, hogy a két korábbi MVP, Kevin Durant (alapszakaszban 2014, döntőben 2017) vagy Stephen Curry (alapszakaszban 2015 és 2016) kinek van fontosabb szerepe a csapat sikereiben. Egyszerűen olyan a felállás, hogy a pályán nincsenek olyan határozottan leosztva a szerepek, mint például a Chicago Bullsban volt egykor, hogy Michael Jordan a vezér, Scottie Pippen pedig a világ legjobb szárnysegédje. Mert bár szavakkal Kevin Durant azt mondja, ez Stephen Curry csapata, ami amúgy jogos, ha két ilyen kaliberű sztárról van szó, hiszen Durant 2016 nyarán szállt csak be a Warriorsba, míg Curry már 2009 óta a csapat tagja. A pályán viszont mindketten úgy teljesítenek, hogy ha a másik nem lenne mellette a keretben, de a Warriors ilyen fölénnyel vezetné a ligát, könnyebben raknánk valakit az első helyre a listánkon. Így viszont Durantnek meg kell elégednie a második pozícióval.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Ami viszont igazán rémisztő, hogy ha bármelyikük kiesik, könnyedén pótolja a csapat, és folytatja nyerőszériáját, mert ehhez olyan All-Starok állnak rendelkezésre, mint Dreymond Green vagy Klay Thompson… Curry eddig 11, Durant pedig 7 meccset hagyott ki. Kis matekozással kijön, hogy az egyébként 32-8-as (80%) mutatóval álló Warriors Curryvel 22-5-ös (81.5%), nélküle 10-3-as (76.9%), Duranttel 26-7-es (78.8%), Durant nélkül 6-1-es (85.7%) mutatót hoz, tehát elmondható, a csapat remekül tud rögtönözni, ha kiesik valaki, és szükség van rá.
Érdekesség továbbá, hogy az első visszajelzés alapján éppen ők ketten vezetik a nyugati konferencia All-Star-szavazását. Durant az első, de Curry nagyon szorosan ott van mögötte.
De ez az első pár bekezdés nem is erről kell, hogy szóljon, hanem arról, milyen formában tért vissza Curry a sérülése után, mert ilyet ritkán lát az ember. Ha ez így működik, Kerr az alapszakasz utolsó 10 meccsén ülteti majd, hogy legyen kész a rájátszásra. Tulajdonképpen a komplett decembert kihagyta, 11 meccset, ezeken vette át az egyértelmű vezérszerepet Kevin Durant, a Warriors pedig 9-2-s mutatóval zárta ezt az időszakot, aztán Curry visszatért:
December 30.: A Memphis Grizzlies ellen 26 percet kapott, és 38 pontot dobott, 10 hárompontost. Győztek.
Január 3.: A Dallas Mavericks ellen 35 perc alatt 32 pont, hat tripla, benne a győztes találat. Győztek.
Január 4.: Egymás utáni két bevetést is bír az a boka, de itt már nem volt mellette Kevin Durant. A texasi túra második állomásán 37 perc alatt „szerény” 29 pont gyűlt össze (9 lepattanó és 5 gólpassz mellett). Újabb győzelem.
Január 6.: Szegény Clippers tehetetlenségét rossz volt nézni. Kevesebb mint 30 perc alatt dobott 45 pontot, ami a szezoncsúcsa, és tényleg nem volt ellene ellenszer. A negyedik negyedben már nem is játszott, régen megnyerte a meccset a Warriors. Győzelem.
Mind a négy meccsen Curry volt csapata legjobb pontszerzője, mezőnykísérleteinek 58,4 százaléka sikeresnek bizonyult, a triplavonal mögül 53,8 százalékkal tüzelt, pontátlaga kereken 36-os. Az utóbbi két meccsen Kevin Durant nem állt a csapat rendelkezésére. Szóval Curry is back, a Warriors pedig 40 meccs után 80 százalékos győzelmi mutatóval vezeti a ligát.
A listánkat is befolyásolta természetesen ez a teljesítmény, és az is, hogy a Cavaliers visszacsúszott a keleti harmadik helyre:

1. James Harden (Houston Rockets, 27-11) 0

Tulajdonképpen Chris Paul és csapattársai kezében van 2-3 hétig James Harden, mert a december 31-i sérülése óta nem lépett pályára, és egy ideig nem is fog. A combhajlítójával van probléma. Ráadásul már vele is szenvedett a Rockets, és pillanatnyilag a legutóbbi kilenc meccsükből hetet elvesztettek a texasiak. Azonban van visszaút, és ha Paul versenyben tudja tartani a csapatot, Harden pedig olyan formában tér vissza mondjuk, mint Stephen Curry, meglehet a pontkirályi cím, és nem csúszik hátrébb ezen a listán sem. Ezt jegyezzük meg: 32,3 pont, 9,1 gólpassz, 5 lepattanó, 1,8 labdaszerzés és 0,5 blokk, illetve 4,4 labdaeladás.

2. Kevin Durant (Golden State Warriors, 32-8) +1

Kevin Durant vádlisérülés miatt zsinórban két meccset kihagyott, január első hetében így csak egy találkozón láthattuk, viszont azon ismét bemutatta sokoldalúságát, 25 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz és 4 blokk került a statisztikai lapra. Elképesztő a számsor, és ehhez hozzátartozik, hogy a szezonbeli statisztikái sem sokkal rosszabbak (25,9 pont, 7,1 pattanó, 5,3 gólpassz. 2,3 blokk). Az is egy extra szavazat Durantra, hogy vezeti a ligát meccsenként kiosztott blokkok tekintetében, és hogy hamarosan megszórja 20 000 pontját is az alapszakaszban.

3. Kyrie Irving (Boston Celtics, 33-10) +1

Már épp Londonban fényképezkedhetnek a szurkolók Kyrie Irvinggel, aki abban a Celticsben játszik, amelyik a rá váró nyugis hét (csak egy meccs egész héten) előtt a liga legtöbb találkozóját vívta (43), és egyébként hatos győzelmi sorozattal érkezik a brit fővárosba. Csapata hozzájárult ahhoz, hogy James csak negyedik legyen a listánkon (102-88-ra legyőzte a Cavalierst), és bebizonyosodott, mennyi erő is rejlik a Keltákban. Irving hete inkább volt hasznos, mint acélos, de feljött a harmadik helyre. Ehhez a jó Celtics és a jó Raptors kellett!

4. LeBron James (Cleveland Cavaliers, 26-13) -2

Ahogyan fentebb írtuk, kikerült a pikszisből James, mivel a Cavaliers lecsúszott a keleti harmadik helyre (és sorozatunk első részében elmondtuk, hogy top3-ban csak olyan játékos lehet, akinek a csapata top2-es valamelyik konferenciában vagy maximum 1 meccs hátrányban van ettől). A Cavaliers most kettőre, és bár a héten 2-1-et ment, illetve csak Bostonban kapott ki, a december vége nagyon nem sikerült jól. James azonban James maradt 33 évesen is, és ezt a Orlando Magic ellen mutatta meg vasárnap este 33 ponttal, 10 lepattanóval, 9 gólpasszal és 6 labdaszerzéssel. Ráadásul a szezonban eddig mindkét hónap játékosa díjat ő kapta keleten, mi több, visszatért mellé Isaiah Thomas is. Sőt, Giannis Antetokounmpo is a világ legjobb játékosának nevezte.

5. DeMar DeRozan (Toronto Raptors, 27-10) 0

Egy fokkal hangosabb volt DeRozan, mint szokott, ehhez az kellett, hogy franchise- és karriercsúcsot jelentő 52 ponttal indítsa 2018-at. A liga történetében még soha senki sem dobott az év első napján 50 pont felett, de ez most neki sikerült. Két nap múlva is tartott a lendület, Chicagóban 35 pontot szórt, újabb két nap múlva a Milwaukee-nak is jutott 20. Ez három győzelmet hozott a kanadai alakulatnak.

6. Stephen Curry (Golden State Warriors, 32-8) +2

Az előbb nagyjából leírtuk, milyen formában van, mióta visszatért. A Clippers ellen ebben a szezonban először érte el a 40 pontos határt, és ha Kerr nem okos (de egyébként nagyon az), hanem játszatja még, simán meglett volna az ötven is, de felesleges lett volna terhelni. Pontátlaga most már 27,8, mindez 6,3 gólpasszal, 5,2 lepattanóval és 1,7 labdaszerzéssel megspékelve.

7. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder, 22-18) 0

Az OKC irányítója lett az előző hónap játékosa nyugaton, pedig mi azt tippeltük, Kevin Durant lesz az, de Russell Westbrook teljesítménye miatt bármikor és bármilyen elismerést megérdemel. Elindult felfelé az OKC, amely december 12-5-ös hónapot zárt, és jelenleg a nyugati ötödik helyen áll. Westbrook pedig tripla-dupla átlagot hozott össze a hónapban. 2018-at két győzelemmel és egy vereséggel nyitotta a Thunder, és nem tudjuk, kell-e mondanunk, de Westbrook ezek közül kettőn is tripla-duplát ért el. Szezonátlagát is feltornázta 24,9 pontra, 10,1 gólpasszra (ligaelső), 9,6 lepattanóra és 2 labdaszerzésre. Ha így folytatja, a végén még utoléri az egy évvel ezelőtti mutatóit. De az már biztos, hogy megkapta az első róla elnevezett csukát a Jordantől.

8. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 21-17) -2

Az első eredmények szerint ő vezeti az All-Star gála szurkoló szavazását. Van esetleg valakinek még bármi kérdése? Igen. Miért, csak nyolcadik? Egy részét leírtuk a Curryről szóló részben, a másikat a Westbrookról szóló részben, és mert a Bucks állhatna előrébb is szerintünk a tabellán. Mert a meccsenként csaknem 30 pontot, 11 lepattanót, 5 gólpasszt, 1,7 labdaszerzést és 1,3 blokkot összehozó Giannisra semmi panaszunk sem lehet. öröm nézni ahogyan játszik (a Raptors elleni palánk mögül feltett kosara után tapsikolhattunk bőszen), és könnyen lehet, hogy tényleg ő választ majd az All-Star-meccs előtt csapatot magának… Az az egy baj, hogy megszoktuk, ilyen jó, és például egy 34-12-7-2-1-es meccse után az NBA hivatalos YouTube-csatornája nem tesz ki videót róla, mert úgy van vele mindenki, hogy ő mindig ilyeneket csinál.

9. LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs, 27-14) 0

Zötyög a szezon, és a Spurs a nyugati konferencia harmadik helyén áll, LaMarcus Aldridge összehozott egy 27,7 pontos, 11,3 lepattanós hetet, közte egy olyan meccsel, amin a jövő nagy reménységét, Kristaps Porzingist iskolázta le a Madison Square Gardenben. Megjött Leonard, de sajnos könnyen lehet, hogy Aldridge szerepe nem változik, hiszen Leonard válla is megsérült, újabb meccseket hagy majd ki. Egyébként a héten csak 2-2-es mutatót hoztak a Sarkantyúsok.

10. Jimmy Butler (Minnesota Timberwolves, 25-16) 0

Egy hete már írtunk róla, hogy Butler lett a Timberwolves fő pontfelelőse, erre ráerősített elsején 28 ponttal és 9 gólpasszal a Lakers ellen, majd 30 ponttal a Brooklyn ellen (bár ezt a meccset elvesztették). Összességében 2-2-es hetet zárt a Timberwolves, és magabiztosan tartja a nyugati negyedik helyet 61 százalékos győzelmi aránnyal. Két meccs hátrányban van a Timberwolves a Spursszel szemben és 2,5 meccsel vezet az üldözőboly előtt. Ez az a csapat, amelyben az előző két szezonban is játszott egy Andrew Wiggins és egy Karl-Anthony Towns, azonban nem tudott a rájátszás közelébe sem kerülni. Most már van egy Butlere is.

+5 Bradley Beal (WAS), DeMarcus Cousins (NOP), Joel Embiid (PHI), Damian Lillard (POR), Victor Oladipo (IND)

(Sport TV)