Kézilabdás szuperpéntek • SportTV

Kézilabdás szuperpéntek

2018. 01. 26. 10:40    
Olvasási idő: 3 perc

A kézilabda-rajongók első számú televíziója a Sport TV – legalábbis a napokban biztos. Két nappal a „szuperszerda” után most „szuperpénteket” tartunk: mutatjuk a címvédő győri lányok ez évi első BL-mérkőzését – ráadásul az egy évvel korábbi győztes ellen – , a férfi Eb mindkét elődöntőjét és az 5. helyért játszandó meccset is.

FÉRFI EB

Egy nagyon csalódott és egy nagyon boldog csapat mérkőzik meg délután a Zagreb Arenában pénteken az 5. helyért folyó mérkőzésen, a Horvátország–Csehország találkozón. A hazai csapat 2002 óta első ízben szorult ki az első négyből, ráadásul ez a szégyen pont egy hazai nagy versenyen esett meg az együttessel. A túloldalon a cseheket még a továbbjutásra sem tartották esélyesnek a torna előtt, most pedig beállíthatják történetük legjobb eredményét: 1996-ban, azaz 22 esztendeje végeztek az ötödik helyen. A pluszmeccs lehetőséget kínál Ondrej Zdráhalának, a góllövőlista jelenlegi éllovasának, hogy növelje előnyéta lajstrom élén. Az átlövő jelenleg 42 góllal vezet (fájdalmas, hogy ennek egyharmadát ellenünk lőtte), az őt követő legközelebbi versenyben lévő játékos Mikkel Hansen, a dánnak 13 találattal van levesebb. Egy másik cseh játékos meg rekorder lesz pénteken: Martin Galia, a tapasztalt kapus 32. En-szereplésével országa csúcstartója lesz. Persze, csalódottság ide vagy oda, a meccs favoritja a horvát együttes, amely hét egymás közti összecsapásukból hatszor legyőzte a cseheket, csupán az 1995-ös vb-n szenvedett vereséget tőlük.

A két elődöntő közül időben a Franciaország–Spanyolország mérkőzést játsszák előbb, azt élőben adjuk a Sport2-n. A franciák hatodik, a spanyolok nyolcadik Eb-elődöntőjükben szerepelnek, a gallok hatékonysága sokkal jobb. A hispánok csupán négyet tudták megnyerni elődöntőikből, a négy fináléjukat viszont egytől egyig elveszítették. A franciák az eddigi ötből háromszor nyertek, mindháromszor a trófeát is elhódították, méghozzá négyéves periódusokban: 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben. Most éppen 2018-at írunk…

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Didier Dinart csapata százszázalékos a tornán, eddigi mind a hat találkozóját megnyerte, míg Jordi Ribera együttese úgy jutott el eddig, hogy közben Dániától és Szlovéniától is kikapott. A két válogatott már 34 mérkőzést vívott egymással, ebből 20-szor a franciák győztek. Többek közt például 2006-ban is, amikor Zürichben címvédő világbajnokként szerezték meg első Európa-bajnoki címüket, a döntőbn 31–23-ra legázolva a spanyolokat. A legutóbbi két nagy torna-elődöntőjüket úgy nyerték meg a gallok, hogy utána a fináléban is diadalmaskodtak (2014 herningi Eb 30–27 és 2015 katari vb 26:22). „Bármi megtörténhet a meccsen, nincs egyértelmű favoritja az elődöntőnknek. Egészen kicsi apróságok dönthetnek, többek közt a csapategységben is. Az egész tornán nagyon felértékelődött a védekezés, nagyon zártan játszanak a csapatok” – nyilatkozta a franciák szuperklasszisa, Nikola Karabatic, aki Michael Guigou-val és Luc Abalóval együtt játékosként negyedik Európa-bajnoki elsőségére készül. A „csak” kétszeres kontinensbajnok Didier Dinart-nak edzőként adhatják át a legfényesebb érmet, ha csapata a járt utat járja: megveri a spanyolokat az elődöntőben és megnyeri azután a döntőt.

A második elődöntőt, a Dánia–Svédország északi rangadót a győriek BL-meccse miatt csak csúsztatott felvételről mutathatjuk meg a Sport1-en. Az olimpiai bajnok – kétszeres Európa-bajnok, legutóbb 2014-nben döntős – dánok az esélyesebbek, ám gólzsákjuk, Mikkel Hansen óvatos: „Ez egy nagy skandináv derbi. Nekünk mindig különleges érzés ellenük játszani, még különlegesebb itt, az Eb-elődöntőben megküzdeni velük. Nagyon gyors ütemű és nagyon érdekes meccset várok. Az érem? Arről még túl korai beszélni, roppant nehéz meccs vár ránk pénteken. Senki sem akar veszíteni a két szomszéd közül” – mondta a 6 meccsen elért 29 góljával együttese házi gólkirályának számító klasszis átlövő.

CSM BUCURESTI–GYŐRI AUDI ETO

Az esztendő első női BL-mérkőzését a két legutóbbi győztes játssza: a tavalyi bajnok Győri ETO egy évvel korábbi legyőzője (ki tudná feledni a 7-esekkel elvesztett Papp László Sportaréna-beli csatát…) otthonába látogat. Asz EHF szakmai elemzése alapján az idei kiírás legstabilabban védekező együttese (a Győr) csap össze a legeredményesebbel (a CSM-mel). A győrieket továbbra is sérülések sújtják, két játékos most is sérült, ketten éppen hogy visszatértek. Görbicz Anita szerint azonban „kemény mérkőzések jönnek, azért is, mert kevesen vagyunk és kevés a cserelehetőségünk, de ezek is szép feleadatok, amelyeket meg kell oldanunk” – mondta a klubhonlapnak az ETO csapatkapitánya. Nycke Groot szerint jelentősebb feladatok hárulnak a fiatalokra is: „Egymásért kell küzdeni, hogy legyen esélyünk” – nyilatkozta a győriek vb-ezüstérmes holland beállósa.
A bukarestiek még hazai pályán sosem győzték le az ETO-t, kettőből kétszer a győriek győztek a román fővárosban, a tavalyi csoportkörben is. „Meg kell törnünk a jeget. Alaposan tanulmányoztuk a győriek játékát, s annak alapján készültünk fel ellenük. Remélem, képesek leszünk legyőzni őket” – így Helle Thomsen, a CSM dán edzője.

(Sport TV)

Sport1 15:15 Horvátország–Csehország kézilabda férfi Eb, az 5. helyért (kommentátor: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport2 18:00 Spanyolország–Franciaország férfi Eb-elődöntő (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 19:00 CSM Bucuresti–Győri Audi ETO női BL középdöntő csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Pigniczki Krisztina, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 21:30 Dánia–Svédország férfi Eb-elődöntő (felv., kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila)