Óriások páncélban? • SportTV

Óriások páncélban?

2018. 01. 27. 10:33    
Olvasási idő: 2 perc

A 137. kiírását élő FA-kupából szombaton négy mérkőzést közvetítünk. A fellépő nyolc együttesnek a fele korábban már egy vagy több alkalommal elhódította a trófeát, közülük két párosításban egymás ellen küzdenek, azaz két újabb exgyőztes biztosanelhagyja a mezőnyt a legtöbbszörös serlegbirtokos Arsenal elmúlt fordulóbeli kiesése után. A további „óriásölések” ellen a nagyok akkor védhetik meg magukat, ha „teljes vértezetben”, azaz legjobb összeállításukban szállnak harcba – kérdéses, valamennyi menedzser így gondolkodik-e Albionban.

A kezdő Peterborough–Leicester City találkozón ha exkupagyőztes nem is lép pályára, de az a csapat igen, amely legtöbbször járt a fináléban, de nyernie egyszer sem sikerült. A Leicester City, amely két éve az „évszázad futballmeglepetését szerezte” a Premier League megnyerésével, 1949 és 1969 között négy különböző ellenféllel mérkőzhetett meg a Wembley-ben a trófeáért, de valamennyi alkalommal alulmaradt. Nagy meglepetés lenne, ha így járna most a harmadosztály 8. helyezettje, a Peterborough United ellen, amellyel eddig már 16 tétmérkőzést vívott, de először találkozik az FA-kupában. Figyelmeztető jel azért akad: a „rókák” az előző körben csak megismételt mérkőzésen jutottak túl a szintén League One-ban játszó Fleetwodon, a Peterborough viszont a 7-szeres kupagyőztes Aston Villát idegenben búcsúztatta. Ez utóbbi akkor is meglepetés, ha az egykori BEK-győztes manapság csak a Championshiobn sínylődik.

A soron következő Wigan Athletic–West Ham összecsapáson újabb exgyőztes esik majd ki, hiszen a hazaiak 2013-ban (ki ne emlékeznek a ManCity elleni utolsó perces diadalra?…), a vendégek pedig 1964 és 1980 között háromszor parádézhattak a trófeával a Wembley-ben győztes döntőt követően. A két együttes eddig kétszer, 1984-ben és 2004-ben akadt össze az FA-kupában, mindkétszer a londoni „kalapácsosok” nyertek, előbb otthon 1–0-ra, utóbb Wiganben 2–1-re. Mindkét csapat újrajátszással vette csak a legutóbbi akadályt, a Wigan – a harmadosztály jelenlegi listavezetője – az élvonalbeli Bournemouth-t verte ki 2–2-t követő 3–0-val, a WHU is két meccsen szenvedte át magát a harmadosztályú Shrewsburyn, a második meccs 112 percében, azaz a párharc 202. percében szerzett egyetlen Burke-góllal.

A Newport–Tottenham párosításban is két szövetségi kupagyőztes csap össze, csak éppen a házigazda a „szomszéd” szövetség, a walesi serlegét nyerte el 1980-ban. (Az angol profiligákban szereplő walesi együttesek indulhatnak az FA-kupában, a Swansea, a Cardiff, a Wrexham és a Newport rendszeresen él is ezzel a lehetőséggel.) A vendég Spurs a maga 8 trófeájával a sorozat históriájának 3. legeredményesebbje, természetesen torony magas favorit a League Two jelenlegi 8. helyezettjével szemben. A sarkantyúsok nem oly rég már jártak Walesben, s vívtak meg győztes csatát: a Premier League walesi csapatát a Swansea-t verték meg 2–0-ra az új esztendő második napján.

A nap záró meccse a legrangosabb párosítású, már ami a kupaszámokat illeti. A 7-szeres korábbi győztes Liverpool (legutóbb 2006-ban nyert) az Anfield Roadon az 5-szörös serlegbirtokos West Bromwich Albiont (legutóbbi siker: 1968) fogadja. Noha a két csapat közt hatalmas a különbség a korábbi eredményességet tekintve, az FA-kupában 10 eddigi összecsapásukból a WBA áll jobban: 4-szer nyert, a Pool 3-szor és 3-szor ikszeltek. S ami még érdekesebb: a vörösök legutóbb 1965 januárjában tudták legyőzni a West Bromot a szövetségi kupában, Birminghamben 2:1-re, s abban az évben el is nyerték a trófeát!

(Sport TV)

FA-KUPA, 4. forduló. Sport2 13:30 Peterborough United–Leicester City (kommentátor: Farkas Norbert); Sport2 16:00 Wigan Athletic–West Ham United (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 18:30 Newport County–Tottenham Hotspur (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 20:45 Liverpool FC–West Bromwich Albion (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)