Eb-éremcsaták és Fradi BL-meccs • SportTV

Eb-éremcsaták és Fradi BL-meccs

2018. 01. 28. 08:58    
Olvasási idő: 4 perc

Ezúttal „csak” három kézilabdameccs kerül a Sport1 adásába, de a mennyiségvesztés (a szerdai és pénteki 4 mérkőzés után) nem jár minősédcsökkenéssel: megmutatjuk a legnépszerűbb magyar női kézilabdacsapat aktuális BL-összecsapását és a férfi Európa-bajnokság két éremcsatáját is.

FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–BUDUCSNOSZT PODGORICA

A Fradi és a montenegrói klassziscsapat egyaránt 4-4 pontot vitt magával a csoportkörből a középdöntőbe. Mivel a százszázalékos Vardar a Metz ellen is megőrizte makulátlan mérlegét, a két csapat a puszta két ponton kívül azért is küzd, melyik legyen a francia bajnok első számú kihívója a 2. helyért folytatott versenyfutásban. Tavaly is közös csoportban voltak a középdöntő fázisban, akkor a Buducsnoszt kettős győzelmet aratott, otthon 8 , az Elek Gyula Sportcsarnokban egy góllal bizonyult jobbnak a Fradinál. A magyar bajnoki ezüstérmes – és kupagyőztes – célja végre bejutni a BL négyes döntőjébe, amelyet az idén is Budapesten rendeznek. Mivel a középdöntő csoportok 1-4. helyezettjei keresztbe játszanak egymással, a zöld-fehérek arra hajtanak, minél jobb helyezést érjenek el a B-csoportban, hogy az A-ból lehetőleg valamivel gyengébb ellenfél jusson nekik a negyeddöntő párviadalok során. A montenegróiak legyőzésre meg is van az esélye, a vendégcsapat idegenbeli meccsein egyetlenegy pontot szerzett csupán az idényben. A ZRK erős vérfrissítésen esett át, fiataljai lényegesen tapasztalatlanabbak az FTC klasszisainál. Ezt húzta alá meccs előtti nyilatkozataiban Dusan Adzics, a szlávok edzője is, de hét már nagyon régen ismerjük La Fontaine meséjét arról a bizonyos rókáról, hollóról meg a sajtról… .

FÉRFI EB

Régi sablon, hogy a bronzmeccset mindig csalódott csapatok vívják, s ez a sztereotípia igaz a férfi Eb alacsonyabb rangú éremcsatájára is. Mind a csúcsfavorit franciák, mind az olimpiai bajnok dánok elképzelték egymást ellenfélül korábban, csak éppen az aranyért akartak megküzdeni egymással – és a bronz lett belőle. Kettejük küzdelme egyeben a 17 hónappal ezelőtti olimpiai döntő „újrajátszása” is, amelyben az északiak nagy meglepetésre felülmúlták az esélyes franciákat, akik egyébként az Eb-n is hibátlanul meneteltek – egészan a spanyolok elleni elődöntőig. Mindkét csapat tagjai tudják, félre kell tenni csalódottságukat, hogy éremmel térhessenek haza. „Mindkét fél képes megbirkózni a tényekkel. Mindez hideg fej, mentális stabilitás kérdése” – fejtegette Rasmus Lauge, a dánok beállója.
Jó néhányan klubtársaikkal küzdenek meg, főként Bundesliga-csaparokban szerepelnek együtt. A Flensburgban Lauge csapattársa véhül Kevin Mahé, aki szerint a mérkőzés pszichikai csata is lesz egyben: „Több dán és több francia játékos sosem vesztett még nagy tornán harmadik helyért vívott mérkőzést. Ez számukra új pálya. Rióban azzal a tudattal játszották a meccsüket, hogy mindenképpen érmet nyernek, most azonban csak az egyik csapat teheti ezt. Senki sem akar „csokiéremmel” hazatérni, ami azt jelenti, hogy frusztráltan távozol a tornáról.” A PSG-ből is játszanak mindkét oldalon: két dán, Mikkel Hansen és Henrik Mollgaard együtt készük és meccsel a franciákkal, a két Karabatic fivérrel, Nedim Remilivel és Luc Abalóval. A két csapat a Golden League-ben találkozott legutóbb, amelyben a dánok kétszer is nyertek. Nemigen tudnak meglepetést okozni egymásnak: „Ők ismernek minket, mi ismerjük őket. Rengeteget játszottunk egymás ellen, így senki sem tud meglepni és meglepődni. Mindkét csapat óriási és teljesen egyforma képességű a pályán” – összegezte az előzményeket a dábok jobbátlövője, Michael Damgaard.

Fptó: cro.2018-euro.ehf

Fptó: cro.2018-euro.ehf

Óriási küzdelmet ígér a Svédország–Spanyolország döntő is. Mindkét válogatott négy Eb-döntőn szerepet eddig, csak míg a svédek mind a négyet megnyerték, a spanyolok éppen ellenkezőleg valamennyit elbukták, közte a húsz éve a 25–23-ra elveszített finálét is. A skandinávok százszázalékos döntős mérlege noha ősrégi tény, mégis némi nyomást helyez a mai csapatuk tagjaira is.
„Hiszek benne, hogy a trend folytatódik” – mondta Jesper Nielsen a svédek gyors lábú szélsője, aki csapata védelmének is az egyik oszlopa. Nehéz lábakkal azonban nem egyszerű a spanyolokat szétfutni, márpedig a svédek izzó hőfokú 71 perces rangadót vívtak a dánokkal az elődöntőben. „Fáradt vagyok-e? 68 percet játszottam a dánok ellen, de nem vagyok fáradt! Ha nem állítottak volna ki két percre, mind a 70-et végigjátszottam volna” – vicceskedett Nielsen, akinek a szavai kifejezik a svédek elszántságát és győzniakarását. „Azt hiszem, még több szuflám is van, hogy akár az utolsó pillanatig eltarthasson.”
Húsz éve elérhetetlen az Eb-arany a spanyolok számára, akik reménykednek benne, hogy ötödikre összejön a varázslat. A csapatban tíz olyan játékos van, akik elbvsuítették két éve a döntőt a németek ellen, köztük Raúl Enterríos, Sterni Árpád és Julen Aguinagalde, a gárda három legdekoráltabb tagja. Strbiket utólag hívták be a csapatba, hohgy Gonzalo Pérez de Vargast helyettesítse a franciák elleni elődöntőben. A 35 éves kapus rögvest rányomta bélyegét a meccsre, három védett hetesével jelentősen hozzájárult a világbajnok csapat szétzilálásához és demoralizálásához. „A história svéd győzelmet sugall, de a meccset a pályán játsszuk, nem a múltban. A sorsunk a mi kezünkben van” – mondta a kapitány Enterríos, aki tavalyelőtt ezüstöt nyert, két évvel korábban meg bronzot az Eb-n. „A védekezés nagyon fontos, akárcsak a kapusteljesítmény. Mindkét csapatnak remek kapusai vannak, s korábban nem egy esetben a kapusok döntötték el a nagy finálékat. Remélem, hogy Rodrigo és Árpád, akik remek kapuspárt alkotnak, kiváló meccset játszanak” – így Aguinagalde.
A spanyol védelem remekelt Horvátországban, csupán 166 gólt kapott, amely 23.7-es meccsenkénti átlagnak felel meg, amely hárommal kevesebb mint a svédek hasonló átlaga. Támadásban csupán egy góllal van többjük a spanyoloknak, akik 196 gólt szereztek a svédek 195 találatával szemben. A döntő majd megmutatja, a spanyolok védekezése eljuttatja-e őket a rossz széria megtöréséig, azaz első bajnoki címükig, vagy a svédek harci szellemét az ötödik kontinensbajnoki arany jutalmazza.

(Sport TV)

Sport1 14:45 FTC-Rail Cargo Hungária–ZRK Buducsnoszt Podgorica női BL középdöntő B-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Petur Andrés, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:15 Franciaország–Dánia férfi Eb-mérkőzés a 3. helyért (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András); 20:15 Svédország–Spanyolország Eb-döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő Mocsai Lajos és Pásztor István)