Az igazság Bostonban van • SportTV

Az igazság Bostonban van

2018. 02. 12. 14:00    
Olvasási idő: 4 perc

2018. február 11-től örökre ott lóg a 34-es számú mez a bostoni TD Gardenben, a Boston Celtics ugyanis visszavonultatta a klub korábbi ikonjának, Paul Pierce-nek a mezét. Ugye mondanunk sem kell, mekkora játékos valaki, akit Shaquille O’Neal „The Motherfucking Truth” – nak (A Kibaszott Igazságnak) nevez el. Visszapillantunk a pályafutására.

Paul Pierce Oaklandben született, de Inglewoodban nőtt fel, Los Angelesnek abban a városrészében, ahol akkor a Los Angeles Lakers játszotta a hazai meccseit a The Great Western Forumban. Az alábbi videóban ő maga is beismerte, nagy Lakers -an volt gyerekként, és eléggé ironikus, hogy inglewoodi srácként a Celtics-szel lett bajnok – épp a Lakers ellen. De így alakult, és vélhetően ezt nem bánja senki, főleg nem a Celtics-szurkolók.


A 2018-as londoni Celtics-Sixers meccsen volt szerencsénk pár szót váltani Dino Radjával, aki a kilencvenes években négy szezont játszott a Celticsben, és többek között azt is mondta nekünk, hogy „Once a Celtic, always a Celtic.” Ez egyrész nagyon jól hangzik, másrészt ki másra lenne igazabb, mint Paul Pierce-re, aki 15 szezont húzott le a zöld-fehéreknél. És bár nem volt rossz a többi csapatban sem, azért nem hinnénk, hogy bárkinek Nets-, Wizards- vagy Clippers-mezben jut eszébe, ha rá gondol.
„Keltaként” a legnagyobb eredményei:
– 15 szezon (1999-2013)
– 1 bajnoki cím (2008)
– 1 döntő MVP-díj
– 10 All-Star-szereplés (2002-2012)
– 4 All-NBA Team
– 1102 meccs az alapszakaszban (ezzel harmadik a klubon belül) és 136 a rájátszásban
– 24021 pont az alapszakaszban (ezzel második a klubon belül) és 2843 a rájátszásban
– Klubrekorder: szerzett labdák, illetve sikeres triplák és büntetők számában

Az Igazság
A Kansas egyetemen töltött három éve után 1998-ban a 10. helyen kelt el a drafton, abban a csonkaszezonban volt újonc, amikor többek között Dávid Kornél is vagy épp Vince Carter és Dirk Nowitzki. Az Év újonca szavazáson harmadik lett Carter és a White Chocolate, Jason Williams mögött. 2003-ig Antoine Walkerrel alkotott remek párost, ami a 2001-2002-es szezonra ért össze igazán, és akkor rögtön nagyot robbantott. Pierce és Walker rájátszásba vezette a Celticset hét év után, de nem elégedett meg ennyivel, egészen a keleti döntőig jutott, azonban ott a New Jersey Nets megállította. Viszont a bostoniak itt legalább bemutatták a rájátszások történetének legnagyobb fordítását egy meccsen. A harmadik találkozón 26 pontos hátrányból fordítottak, és Pierce a záró negyedben (ami előtt 21 pont volt a különbség) 19 pontot szerzett.
Egy szezonnal korábban, 2001. március 23-án kapta Shaquille O’Nealtől a The Truth becenevet. Mert bár 112-107-re nyert a Lakers, Pierce 42 pontot dobott, és O’Neal a meccs után a Boston Herald újságírójának ezt nyilatkozta: „Ezt írd le: A nevem Shaquille O’Neal, és Paul Pierce a kibaszott Igazság. Ezt idézd tőlem, de ne hagyj ki belőle semmit. Tudtam, hogy jól játszik, de azt nem, hogy ennyire. Paul Pierce Az Igazság.”
Még egy évvel korábban, 2000-ben incidensbe keveredett egy szórakozóhelyen, amikor szét akarta választani a balhézókat, 11-szer megszúrták, és egy üveget is széttörtek a fején. Akkori csapattársa, Tony Battie mentette meg, midőn kórházba vitte, ahol meg kellett operálni. Ezután a 2000-2001-es szezon minden meccsén játszott, és három év múlva 2,5 millió dollárt adományozott a kórháznak.
Walker távozása után Pierce magára maradt, és négy éven át küzdött, ami meg is mutatkozott egyéni elismeréseiben, All-Star volt minden évben. 2006. február 15-én a Cleveland ellen megdobta karriercsúcsát is, 50 pontot szerzett, de a csapat két első körös playoffszereplésnél nem jutott tovább. A 2006-2007-es szezonban a klub történetének második legrosszabb eredményét elérve, csak 24 győzelmet szerzett. De legalább 2004-től Doc Rivers irányította a csapatot vezetőedzőként, aki egészen 2013-ig (amíg Pierce) a klubnál maradt.
Változásra volt szükség, és Bostonban változtattak is.

A Nagy Hármas
2007 nyarán Pierce mellé zöld-fehérbe öltözött Kevin Garnett és Ray Allen is, összeállt a nagy hármas, hogy egy év múlva bajnoki címet ünnepeljen. Ez össze is jött, de kemény küzdelem volt. Bemutatták a legnagyobb fejlődést, amit csapat valaha csinált a ligában (az előző évi 24 után 66 győzelmet szereztek). A keleti elődöntőben epikus, hétmeccses párharcot kellett nyerni a LeBron Jamest a soraiban tudó Cavaliers ellen, ami az utolsó meccsen úgy sikerült, hogy Pierce 41 pontot dobott, és bár LeBron 45-öt, az nem volt elég.
A döntő első meccsén újabb emlékezete Pierce-alakítás következett. Előbb megsérült, majd pár perc múlva visszatért a pályára, és gondoskodott róla, hogy a Celtics megnyerje az első meccset.


Végül 22 pontos átlaggal zárta a párharcot, ráadásul ő lett a döntő legértékesebb játékosa.
A Nagy Hármassal még egyszer, 2010-ben sikerült döntőbe jutni, ám a 2008-as párharc visszavágója bostoni szempontból nem sikerült olyan fényesen. Ezúttal a Lakers örülhetett, ráadásul a hetedik meccset 13 pontos előnyről bukták Pierce-ék.

Celtics-csúcsok

A további három, a Celticsnél töltött éve már nem hozott ilyen szintű eredményt, mivel 2011-ben és 2012-ben is a James, Wade, Bosh hármas által hajtott Heat jelentette a végállomást a rájátszásban, míg 2013-ban a Knicks már az első körben búcsúztatta a Celticset. 2010-ben legalább született egy remek mém, aminek Paul Pierce az egyik, Nate Robinson a másik szereplője. A Knicks ellen győztes kosarat szerző Pierce rohan hátra ünnepelni, amikor Robinson a nyakába akar ugrani, de elvéti, és bizony pofára esik. Személyes kedvencünk az eset, be kellet ide szúrni:

De hogy ne csak a szépre és jóra emlékezzünk fel kell idéznünk, mennyire utálta Garnett és Pierce a Nagy Hármas harmadik tagját, Ray Allent, aki 2012 nyarán, miután kétszer is a Heat kiverte a Celticset, Miamiba szerződött. Árulótól kezdve mindennek elhordták Allent, akivel úgy néz ki, cirka öt év után rendeződött a viszony. Legalábbis ez a kép, az „Ideje, hogy újra összejöjjön a csapat” komment és a hashteg #elasniacsatabardot tavaly decemberből erre utal.
2013-ra Pierce lett a Celtics legjobb labdaszerzője, legtöbb triplát és büntetőt értékesítő játékosa, a pontszerző örökranglista második helyezettje. 2012-ig összesen 10 alkalommal szerepelt All-Star-gálán. Nyáron egy gigaüzlet keretein belül Kevin Garnett-tel és Jason Terryvel egyetemben Brooklynba került, érdekes hogy az üzlet részét képezte többek között Jaylen Brown és Markelle Fultz (így közvetve Jayson Tatum) 2017-es draftpickje is, így mondhatjuk, Pierce a mostani Celtics számára is meghatározó. Nagyon mély nyomokat hagyott a bostoni publikumban, amelytől minden egyes vendégszereplés előtt, közben és után is hatalmas tiszteletet kap, többek között az utolsó, Bostonban játszott meccsén is, amikor elég hatásosan lépett le a színről, már a Clippers játékosaként.


Mert ehhez hozzá kell tenni, előre bejelentette, hogy a 2016-17-es szezon lesz az utolsó. 2017-ben aláírt egy napra a Celticshez, hogy innen vonuljon vissza. Mert ahogy Dino Radja mondta: „Once a Celtic, always a Celtic”, ahogy pedig Shaquille O’Neal: „Paul Pierce a kibaszott Igazság!”

(Sport TV)

AZ IGAZSÁG ÖRÖKKÉ BOSTONBAN LESZ

22. játékosa mezét vonultatta vissza a Celtics. A nézők között helyet foglaltak egykori csapattársai, például Antoine Walker, Kevin Garnett, Rajon Rondo, Leon Powe, James Posey, Brian Scalabrine és Walter McCarty, de korábbi edzője, Doc Rivers is, aki a kilenc bostoni szezon után még két évig a Clippersnél is az edzője volt. Ő beszédet is mondott.
Egy videóüzenetben többek között Magic Johnson és Kobe Bryant is gratulált neki.
Íme a teljes ceremónia, aki szereti az ilyen érzékeny eseményeket, nézze meg feltétlenül:


Ez pedig az a szösszenet, amit a Celtics készített egykori legendájának. „Inglewoodban let az, aki, Kansas csiszolta, de ő mindig is Celtic volt. Ez Az Igazság.”