A Pool "szereti" a Portót • SportTV

A Pool „szereti” a Portót

2018. 02. 13. 23:43    
Olvasási idő: 2 perc

Az ötszörös BEK-/BL-győztes Liverpool a kétszeres BEK-/BL-győztes Porto otthonában, a Dragao Stadionban (másik nevén a Das Antasban) lép fel szerdán este – a múlt sugallata alapján kellemes előjelekkel.

Eddig két alkalommal hozta össze a szerencse a Liverpool FC-t az FC Portóval. Először az UEFA-kupa negyeddöntőjében, másodjára a Bajnokok Ligája 2007–08-as kiírásában. Nem csupán veretlenül zárta a vörösök aktuális gárdája ezt a két párviadalt, hanem abban az évben – előbb utána, később előtte – nemzetközi kupadöntőben is szerepelhetett. 2001-ben az “ötkupás” esztendőben Michael Owenék a “sárkányokon” átjutva meg is nyerték a serleget (ki ne emlékezne a 9 gólos szuperfináléra a Deportivo Alavés ellen?…), hat évre rá pedig a vesztes BL-döntő utáni ősszel látogattak a Das Antasba, még a BL csoportkörében. Egyébként mindkét alkalommal a Pool jött ki jobban a kettős csatából. Előbb a portói 0–0 után az Anfielden 2–0-val jutott tovább, utóbb az újabb portói 1­–1 és a liverpooli 4–1 után mindkét együttes továbblépett a csoportból, majd a csoportgyőztes kékek kiestek a nyolcaddöntőben, a csoportmásodik vörösök meg újfent elmentek az elődöntőig, amelyben a Chelsea állta az útjukat.

A régmúlt eredménysora tehát az angoloknak kedvez, a jelen, az ebben a kiírásban történtek sem mutatnak másképp. A liverpooliak veretlenül, minden idők második legtöbb góljával, 23-mal masíroztak a nyolcaddöntőbe (csak azért nem a legtöbbel, mert éppen most akadt egy PSG is, amely 25-öt lőtt!), a portóiaknak viszont az utolsó fordulóig idegeskedniük kellett a továbbjutásért, igaz, akkor a legutóbbi elődöntős Monaco 5–2-es lesöprésével meg is oldották a feladatot.

Ami a hazai bajnoki format illeti, egyik társulat sem panaszkodhat. A Porto 21 találkozó után is veretlenül vezeti a portugál pontvadászatot, egy meccsel kevesebbet játszva kétpontos előnnyel az ősi rivális Benfica előtt. A Pool október 22. óta 18 meccséből egyetlenegyet veszített csak el – a Swansea ellen – , túlélte az ünnepek környéki erőltetett menetet is, és csupán kétpontnyira az MU mögött 3. a Premier League bajnoki táblázatán. A meccset az olasz Daniele Orsato vezeti, aki mindkét csapatnak egy-egy győztes BL-meccsén (Dinamo Zagreb–Porto 0-2, 2012, illetve Liverpool–Hoffenheim 4–2, 2017) bíráskodott eddig.
A Porto eddigi nyolcaddöntős mérlege 3-6, a Liverpoolé 4-1.
A két kispadról igencsak ismert mesterek irányítanak. Csak míg a Porto edzője, Sergio Conceicao játékosként szerzett magának nagy hírnevet – legnagyobb meccsét a németek ellen 0–2-ről mesterhármassal megfordító Eb-csoporttalálkozót 2000-ben sosem felejti, aki látta – , addig a túloldalon vezénylő Jürgen Klopp a tréneri szakma egyik európai óriása. Liverpoolban is imádják, a szurkolók közt roppant népszerű. Csak éppen trófeák megszerzéséért szerződtették 2015 októberében, s azóta bizony csupán egy vesztes Európa-liga-döntőre futotta. Ebben az esztendőben azért illene már „villantani” valamit, de a két hazai kupából már kizúgott a Pool, a bajnoki álmok pedig időszerűtlenek a Man City hatalmas futása láttán. Marad a BL, amelyben legutóbb 2005-ben egy olyan esztendőben nyert meg a csapat, amelyben teljesen esélytelennek tartották erre. No, ez most is megvan…

(Sport TV)

Sport1 20:00 FC Porto–Liverpool FC BL-nyolcaddöntő, első mérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila, Nyilasi Tibor); Sport1 22:45 összefoglaló a Real Madrid–Paris St.-Germain FC BL-nyolcaddöntőről (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Petur András, szakértő: Bognár György, Hajdu Attila, Nyilasi Tibor)