James már 10 MVP-címnél tart • SportTV

James már 10 MVP-címnél tart

2018. 02. 19. 22:00    
Olvasási idő: 2 perc

LeBron James lett a 2018-as All-Star gála MVP-je. Nem lepődünk meg, mert biztosak voltunk benne, ha a csapata az ő nevét viseli (Team LeBron), akkor meg fog dögleni a pályán. Így is tett, pályafutása összesen tizedik, ebből harmadik All-Star MVP-díját gyűjtötte be. De ennek milyen hatása lehet az alapszakasz vagy a döntő MVP-díjára? Felidézzük az ő korábbi címeit, illetve duplázókat, triplázókat keresünk.

Próbálkozhatnánk azzal, hogy elhúzzuk a mézesmadzagot mindenki előtt, és csak cikkünk végén áruljuk el, de inkább leszögezzük: az alapszakasz MVP-címmel kapcsolatban jóformán semmilyen hatása sincs annak, hogy 10 év után ismét LeBron James lett az All-Star-gála MVP-je. DE! 10. MVP-díjával ismét bebizonyította, még mindig ő a liga alfahímje, és a legjobbak közül is ő a legjobb, ha akar, még akkor is, ha csapata, a Cavaliers a tabellán nincs a legeslegjobbak között (bár épp négyes győzelmi sorozatban van).
Visszatekintünk rá, 2006-os első MVP-díja (All-Star) óta melyik években választották meg az All-Star, az alapszakasz vagy a döntő legjobbjának LeBron Jamest, és megnézzük, kik voltak, az utolsó MVP-duplázók és -triplázók. Időrendben haladunk visszafelé.
2016: James a döntő MVP-je
A Golden State ellen 1-3-ról felálló Cavaliers húzóembere, LeBron James lett az MVP. Az alapszakaszban viszont a 73-11-es mérleggel záró Warriors ásza, Stephen Curry, az All-Staron pedig Russell Westbrook védte meg címét.

2012, 2013: James dupláz, az alapszakaszban és a döntőben is MVP
LeBron 2010-ben átköltözött a South Beachre, és a 2011-12-es, valamint a 2012-13-as szezonban tudta nem egy, hanem két bajnoki címre vezetni a Miami Heatet (ha valaki nem értené ezt a szóhasználatot, nézze meg az alábbi két videót).


Ebben a két szezonban az alapszakaszban és a döntőben is MVP lett, az All-Star-gálákról viszont előbb Kevin Durant, majd Chris Paul vitte haza a címet.

2010: James másodszor az alapszakasz MVP-je
Cavalierses pályafutásának első fejezetét a 25 éves LeBron James egy alapszakasz MVP-címmel zárta le, ezután célozta meg a South Beachet. A rájátszásban akkor a keleti konferencia második fordulójáig jutott, ahol a Boston Celtics állította meg. Az All-Star-gálán Wade, a döntőben Kobe Bryant kapta a legjobbnak járó elismerést.

2009: Kobe Bryant duplázott az All-Staron és a döntőben, az alapszakaszban LeBron James a legjobb
A Los Angeles Lakers utolsó előtti bajnoki címéből természetesen Kobe Bryant vette ki leginkább a részét, ő lett az Orlando Magic elleni finálé legjobbja. Az All-Staron egykori csapattársával, Shaquille O’Neallel kapott megosztott MVP-t. LeBron James pedig 24 évesen először lett MVP az alapszakaszban – két All-Star MVP-cím után.

2008: James másodszor az All Star-gála MVP-je
23 évesen már másodszor az All-Star gála MVP-je, abban az évben, amikor Kobe Bryant először és utoljára bizonyult az alapszakasz legjobbjának (a szavazáson). A döntőben a Lakerst legyőző Boston Celtics kiválósága, Paul Pierce kapta a díjat.

2006: James első MVP-díja
21 évesen, a 2005-ös All-Star gálán szerezte élete első MVP-címét LeBron James. Az alapszakasz legjobbja zsinórban második éve Steve Nash lett, míg a döntőben Dwyane Wade vezette győzelemre a Miami Heat-et.

Történelem
2001: Iverson duplázott
Legutóbb 2001-ben fordult elő, hogy ugyanabban az évben lett valaki az All-Star-meccs és az alapszakasz legjobbja. Allen Iversoné volt a dicsőség. A döntőben viszont már neki is gratulálnia kellett Shaquille O’Nealnek.

2000: O’Neal triplázott
Legutóbb 2000-ben triplázott játékos, bár Tim Duncan minimálisan „bekavart” a képbe, mert az All-Staron megosztott címet osztottak ki. Az alapszakasz és a döntő legjobbja viszont már egyértelműen Shaquille O’Neal lett.

1998: Mindenhol egyértelműen Michael Jordan volt a legjobb, már másodszor.
A Levegő Ura utolsó Chicago Bulls-os szezonjában is egyértelműen a liga legjobbja volt mindhárom szavazáson, így három MVP-címmel gazdagodott, akárcsak két évvel korábban, a visszatérése utáni első teljes szezonjában.

(Sport TV)