Egyesélyes nyolcaddöntő Münchenben • SportTV

Egyesélyes nyolcaddöntő Münchenben

2018. 02. 20. 09:33    
Olvasási idő: 2 perc

Igazán nehéz olyan tényt, előzményt, statisztikát találni, amely bármilyen eséllyel felruházza a török bajnok Besiktast, amely a valójában Allianz Arenának, az UEFA által Fussball Arena Münchennek nevezett stadionban a német rekordbajnok és -kupagyőztes, ötszörös BEK-/BL-győztes FC Bayern ellen lép pályára kedden este.

A két klub csapata eddig csupán két alkalommal találkozott az európai kupaszínpadon, az 1997–96-as BL-kiírás csoportkörében a Bayern előbb Münchenben, majd Isztambulban egyaránt 2–0-ra győzött. Érdekesség az eredetileg védő, vagy védekező középpályás Thomas Helmer mindkét találkozón betalált a törökök kapujában, az első meccsen Mario Basler, a másodikon Carsten Jancker iratkozott fel mellé a góllövőlistára. A bajoroknak korábban egyetlen török ellenfele akadt, még az 1972–73-as BEK-kiírás első körében az isztambuli 1–1 után otthon, az akkor még vadonat új Olimpiai Stadionban 6–0-val intézte el a Galatasarayt.
A Besiktas „német múltja” ennél gazdagabb. Négy különböző kupasorozatban 5 különféle csapat ellen összesen 9 mérkőzést vívott, közülük mindössze két mérkőzést sikerült megnyernie, mindkettőt ebben a kupakiírásban az újonc RB Leipzig ellen, amelyet oda-vissza legyőzött.
A Bayern 13 alkalommal vívott már kieséses nyolcaddöntőt a BL-ben, 10-szer sikerrel járt – a legutóbbi haton sorozatban nyert –, s csupán 3 alkalommal bukott el. Ellenfelének ez lesz az első megméretése a csúcssorozat kieséses fázisában. Az elődkupában, a BEK-ben egyszer eljutott a negyeddöntőig (1986–87), de ott a Dinamo Kijev 7–0-s összgólkülönbséggel „elgázolta”.
A Bayern mesterének, Jupp Heynckesnek még játékoskorában volt „török kalandja”. A német válogatott tagjaként két gólt szerzett egy 1975 decemberi Eb-selejtezőn, amelyet a Nationalelf 5–0-ra nyert meg az Inonü Stadionban, amely a Besiktás átépített mai pályájának akkori neve. A Besiktas szakvezetője, Senol Günes viszont kapusként három Eb-selejtezőn is védett az akkori NSZK ellen. 1979-ben áprilisában nem kapott gólt Izmirben (0–0), a visszavágón 2–0-ra kikapott decemberben az Eb-kvalifikáción, 1983 áprilisában pedig 3–0-ra maradt alul vb-selejtezőn ugyancsak Izmírben. (Érdekesség, hogy ezen a meccsen mindhárom gólt akkori Bayern-játékos, Rummenigge – kettőt – és Dremmler szerezte.)
A két csapat bajnoki formája is a hazaiak mellett szól: a Bayern 19 pontos(!) előnnyel vezeti a Bundesligát, a november 25-i, Gladbach elleni vereség óta legutóbbi 9 bajnokija mindegyikét megnyerte (s mellette győzött egy BL- és két DFB-kupameccsen is, azaz 12 mérkőzéses nyerősorozatban van…). A Besiktasnak messze nem megy ilyen jól, csupán 4. a Süper Lig táblázatán, ötpontos hátrányban a vezető Istanbul Basaksehir mögött.
A mérkőzést a román Ovidiu Hategan vezeti, aki a két csapat közül korábban csak a Bayernnek bíráskodott 2012-ben Münchenben egy Lille ellen 6–1-re megnyert BL-csoportmérkőzésen.

(Sport TV)

Sport1 20:00 FC Bayern München–Besiktas JK BL-nyolcaddöntő, első mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs, Puhl Sándor), Sport1 22:45 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (benne kb. 20 perc a Chelsea–Barcelona találkozóról) – kommentátor: Matuz Krisztián. műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs, Puhl Sándor)