Simmons lehet James örököse • SportTV

Simmons lehet James örököse

2018. 04. 05. 11:20    
Olvasási idő: 2 perc

Olyan helyről és olyan bókot kapott a Philadelphia 76ers Év újonca díjra pályázó játékosa, Ben Simmons, ami egyrészt rendkívül megtisztelő, másrészről jelentős elvárást is támaszt vele szemben. A legendás Dr. J, azaz Julius Erving méltatta.

Julius Erving, azaz Dr. J az NBA első számú alakja volt Michael Jordan, Magic Johnson és Larry Bird előtt. Négyszer volt a liga MVP-je, 16-szoros All-Star, 12-szeres All-NBA csapattag és háromszoros bajnok. 11 szezont játszott a Sixersben, negyedik a franchise történetében játszott percek és pontok számában. Ha tehát ő szépeket mond valakiről, annak van súlya.

„Simmons olyan játékos, akiből egy van egy évtizedben, vagy egy van egy életben. Azonnal jobbá teszi a csapattársait minden alkalommal – fogalmazott, majd méltatta Simmons labdavezetési képességeit, és ahogyan lát a pályán. – Néha olyan, mintha hátul is lenne szeme. Egyszerűen látja, érzi, ahogy megindul egy csapattársa, vagy hogy melyik pozícióban tűnik majd fel. Hihetetlenül tehetséges, és hatalmas szerencse, hogy a mi csapatunkban játszik.”

Simmons természetesen örül az elismerésnek, és azt mondta, a Sixers mostani hírét Erving alapozta meg, és megtisztelő számára, hogy ilyen elismerően nyilatkozott róla. Nem teljesen alaptalan, amit Erving mondott. Ben Simmonsban sokan már a liga következő gigasztárját látják, aki LeBron James utódja lehet, és ezt a Cavaliers vezére maga is így gondolja. Egyébként Oscar Robertson után a második játékos, aki újoncként legalább 600 gólpasszt és 600 lepattanót szerzett. Robertson ezt az 1960-61-es szezonban érte el, úgyhogy nem is áll olyan messze a valóságtól az egyszer egy életben kifejezés. A szezonban eddig 36 dupla-duplát és 11 tripla-duplát hozott össze, utóbbinál csak Russell Westbrook és LeBron James tudott többet, ráadásul a legutóbbi 12 meccsén tripla-dupla átlagot produkál.
Ami még ennél is ijesztőbb az, hogy a pofátlanul fiatal és tehetséges Sixers kerete (Fultz 19, Simmons 21, Saric még pár napig 23, Embiid 24) zsinórban 12 győzelemnél tart, 61,5 százalékos győzelmi mutatóval áll, és a Cavaliersszel verseng a keleti konferencia harmadik helyéért. Nem lepődnénk meg, ha ők okoznák a legnagyobb meglepetést a rájátszásban.

(Sport TV(