Guardiolának a sebesség a baja • SportTV

Guardiolának a sebesség a baja

2018. 04. 06. 13:57    
Olvasási idő: 2 perc

A Marca elemzése szerint Pep Guardiola sokszor tökéletesnek tűnő gépezetének a sebesség a nagy ellenfele. A Bayern Münchennél és a Manchester Citynél is a gyors ellencsapásokat vezető csapatokkal nem bírt a Bajnokok Ligájában.

Nehéz (de inkább lehetetlen) egyféle magyarázatot adni arra, hogy Pep Guardiola a Barcelonától történt 2012-es távozása óta miért nem tud Bajnokok Ligáját nyerni soros csapatával, miközben előtte négy idény alatt nyert kettőt a katalánokkal. A szakember azóta a Bayern Münchennel háromszor bukott el az elődöntőben, a Manchester Cityvel egyszer a nyolc között szállt ki, és most közel áll ahhoz, hogy másodszor is ugyanott lépjen ki a sorozatból.
A Marca próbált kicsit nyomozni, és azért egy jelet talált. Elsőre természetesen a „pepi” filozófia alapját, a labdabirtoklást vizsgálta meg, és ott semmi váratlant sem talált. Guardiola csapatai a Real Madriddal (71,98 százalék az első meccsen, 69,6 a visszavágón), a Barcelonával (54,74, majd 54,51), az Atlético Madriddal (73,79 és 72,71), a Monacóval (67,36 és 59,24), illetve szerdán a Liverpoollal (65,98) szemben is domináltak. Ebből különösen a Barca elleni első meccset érdemes kiemelni, a Bayern lett ugyanis az első csapat, amely 100 mérkőzés után labdabirtoklásban le tudta győzni a katalánokat.
Viszont amikor a sebesség és a kontratámadás felé kezdtek tapogatózni a szakírók, meg is lett a megoldás. A Bayern–Real párharcban az idegenbeli első, 1–0-ra elveszített meccs után Guardiola így nyilatkozott: „A Real játékosai jók a kontrákban, de alapvetően atléták, akik még a saját térfelükön sem képesek egymást követő három jó passzra.” Majd jött Sergio Ramos és Cristiano Ronaldo két-két gólja, Ramos replikája („A Madrid lenyűgöző a kontrákban, elismerés, ha azt mondják ránk, jó atléták vagyunk”) és Guardiola furcsa magyarázata: „Ha futnod kell utánuk, esélyed sincs. A Real a világ leggazdagabb csapata, azt vesz meg, akit akar”.
Hogy ez a magyarázat most, a Citynél nem állja meg a helyét, az biztos, hiszen itt aztán pénzt, paripát, fegyvert elé toltak, az biztos. Zsenge 529 millió eurót költött el erősítésre a két idény alatt, de közelebb áll a két kieséshez, mint az egy BL-győzelemhez. Tavaly a Monaco búcsúztatta a Cityt a hazai 3–1-es győzelmével, és Guardiola akkor is a sebességben látta a döntő faktort. „Ha van egy csapat, amely képes ezer, sőt, egymillió gólt szerezni, az a Monaco. Mendy, Lemar és a többi játékosa olyan gyors…” – fejtegette Pep. Itt is egy „atléta” jelentette a sorscsapást, Mbappé mindkét meccsen eredményes volt. Az idén a Liverpool sodorta a kiesés szélére az együttest, és nézzük csak, mit mondott Guardiola a lefújás után: „Gyorsak, egyérintőznek, a mi stílusunk tökéletesen fekszik nekik. Az első két támadásuk góllal zárult, nehéz ezt elfogadni”.
Pedig Guardiola készülhetett volna erre, hiszen előző csapatának, a Bayernnek is hasonló módon adtak leckét a riválisok. A Realt már említettük, de később a Barcelona is így szedte ízekre együttesét (az első meccsen Messi lőtt kettőt, Neymar egyet, a visszavágón meg Neymar zárt le két kontrát is hibátlanul, Pep utóbbi után meg is mondta, gyorsabban járt náluk a labda, mint a münchenieknél), és hát az Atlético Madrid, illetve Griezmann által az Allianz Arenában szerzett kontragólt is bátran felhozhatjuk. És ott is elhangzott a meccs után az „olyan gyorsak voltak a kontratámadásoknál” magyarázat.
Úgy tűnik, Guardiolának a sebesség ellenszerét még meg kell találnia. Ez még akkor is igaz, ha a City most 0–3-ról még visszajöhet, ehhez elég a tavaly szeptemberi bajnokiját lemásolni, amikor 5–0-val K. O.-zta otthon a Poolt.

(Sport TV)