Csúcsrangadó az elődöntőben • SportTV

Csúcsrangadó az elődöntőben

2018. 04. 21. 07:53    
Olvasási idő: 3 perc

Két spanyol bajnoki és egy FA-kupameccs szerepel szombati kínálatunkban. A legrangosabb kétségkívül az angol rangadó, a 8-szoros kupagyőztes Tottenham és a 12-szeres trófeabirtokos Man United a Wembleyben játszik a Wembleyért a legrégebbi sorozat elődöntőjében. Spanyolországban már a kupadöntő aktuális, így nem játszik bajnokit a két Clásico csapat – hiányukban azért szerepet kap a dobogóra pályázó Valencia.

EIBAR–GETAFE

Az Eibar a tartományi külön listán – négy baszkföldi csapat is szerepel az idényban a LaLigában – második, azonos pontszámmal a Real Socieaddal, megelőzve az Athleticet(!). Otthonában zömmel eredményes, a mögötte lévőket rendre legyőzi, az előtte helyezkedőktől viszont nem egyszer kikap. Márpedig a Getafe előtte van, ráadásul a hétközi bajnokin szintén idegenben remekelt, a dobogóra pályázó Valenciát verte meg, ráadásul kiváló játékkal. Döntetlen körüli eredmény a valószínúsíthető, bármelyik együttes egynél több gólos győzelme meglepetés számba menne. Az élvonalban egyébként az Eibar veretlen még a madridiak ellen, 2 győzelem mellett háromszor remiztek. Az iksz egyébként is a leggyakoribb eredményük: összesen 19 tétmérkőzésükből (első és másodosztály, kupa) 10 alkalommal egyikük sem tudott a másik fölébe kerekedni.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 5 mérk.–2 Eibar-győz.–3 dönt.–0 Getafe-győz. /7–4-es gólkül.; Eibarban: 2–2–0–0/5–2; a 2016–17. idényben: Eibarban 3–1, Madridban 1–1, ebben a bajnokságban Madridban 0–0.)

CELTA VIGO–VALENCIA

A hétközi fordulóban ellentétesen teljesítettek. A Celta bravúrdöntetlent ért el a bajnoki csúcsfavorit Barcelona ellen, a Valencia pedig közmeglepetésre otthon kapott ki a Getafétól, pedig győzelem esteén – mint utólag kiderült – pontszámban befoghatta volna a Real Madridot a harmadik helyen. Tétje most is csak a vendégek számára van a meccsnek, a galíciaiak le- és fel sem mozdulhatnak jelentősen a táblázaton, míg a deneverések továbbra is a donogóért harcolnak (legfeljebb most kisebb esélyekkel…)
A Celta támadói félelmetesek, ugyanakkor a Valencia-védelem eddig többé-kevésbé helytállt, eltekintve a Realtól januárban elszenvedett 4–1-es vereségtől.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 103 mérk.–28 Celta-győz.–27 dönt.–48 Valencia-győz. 125–186-os gólkül.; Vigóban: 51–23–16–12/84–67; a 2016–17. idényben: Vigóban 2–1, Valenciában 2–3, ebben a bajnokságban Valenciában 1–2.)

TOTTENHAM–MAN. UNITED

A Tottenhamnek jobban szüksége van az FA-kupa-győzelemre, mint a Unitednek – állapítja meg hosszas elemző cikkében a BBC honlapján. Miért is? Mindkét csapat már kvalifikálta magát az ősszel kezdődő BL mezőnyébe, nem függ kupaindulás tehát a végső sikertől. Ugyanakkor a Spurs az 1991-es FA-kupa-győzelem óta nem szerzett jelentős trófeát, két ligakupa-diadaltól eltekintve. A manchesteriek viszont Van Gaalt például két nappal az FA-kupa-siker után hajították ki, s José Mourinhóval is nyertek mér három trófeát (Community Shield, Ligakupa, Európa-liga). Ami nem jelenti azt, hogy nekik nem számít a legrégebbi élő sorozat újbóli megnyerése, csak nem áhítják annyira a szurkolóik, mint a Spursé. Arrafelé más a lépték, igazából csak a bajnoki vagy a BL-győzelem az igaz siker. Erre viszont ebben az idényben a Sevilla elleni nyolcaddöntős kiesés óta nincs esélye a csapatnak.
A gólstatisztika első sorban a londoniak támadói és a manchesteriek védekezése közötti küzdelmet ígéri. A Tottenham 17 gólt szerzett eddig ebben a kiírásban, az MU úgy jutott el idáig, hogy egyetlenegyet sem kapott. Praktikusan a legvalószínűbb eredmény az 1–0-s győzelem, ide vagy oda. 1–0-ra egyénként legutóbb a bajnokságban kikapott a Mourinho-gárda, a menedzser (szokás szerint) játékosait bírálta (az önkritika amúgy sem erős oldala). Alighanem jelentős változás várható a WBA elleni 0–1-es bajnoki mérkőzés kezdőcsapatán.
„Jó lenne trófeával zárnia szezont, de nem feltétlenül kell a siker. Fantasztikus érzés a drukkereinknek egy FA-kupa- vagy egy Ligakupa-győzelem, de nem jelent szintemelkedést. Az én álmom a bajnoki vagy a BL-siker, az mutatná meg, hogy a klub elérkezett egy magasabb szintre” – mondta Mauricio Pochettino, a Spurs sikermenedzsere. Most akkor igaza van a BBC-nek vagy sem?

(Sport TV)

LALIGA, 34. forduló. Sport1 12:45 SD Eibar–Getafe CF (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Bognár György); Sport2 16:15 Celta Vigo–Valencia CF (kommentátor: Farkas Norbert); FA-KUPA, elődöntő. Sport1 18:00 Tottenham Hotspur–Manchester United (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)