Tétek: feljutás, továbbjutás, döntő • SportTV

Tétek: feljutás, továbbjutás, döntő

2018. 04. 28. 10:41    
Olvasási idő: 3 perc

Három sportágból is döntő jelentőségű csúcsmérkőzéseket közvetítünk szombaton két csatornánkon. Képernyőre kerül – fontossági sorrendben – az egyik feljutó helyről alighanem döntő magyar-brit záró mérkőzés a budapesti divízió 1/A jégkorong-vb-ről, a legszorosabbnak ígérkező férfi kézilabda BL-negyeddöntő és a barcelonai 500-as tenisztorna két elődöntője is. Haladjunk inkább időrendi sorrendben!

TENISZ

Godo herceg trófeáját, melyért a barcelonai Banc Sabadell Open ATP 500-as tenisztorna folyik, a közönségkedvenc Rafa Nadal eddig tízszer már megnyerte. A tizenegyedik győzelem útjában álló legnehezebb akadály szombaton vár a centerpálya névadójára. A negyeddöntők során ugyan veszélybe került már 41 győztes játszmát számláló sikersorozata. Ám 3:5-ről 7:5-re megfordítva a második játszmát, ismét eljutott a négy közé. Ellenfele a belga David Goffin (4. kiemelt, a világranglistán: 10.) éesz, aki ellen jelenleg csak minimális az előnye. Három egymás elleni mérkőzésük – mindhármat tavaly vívták – közül „csak” kettőt nyert meg a monte-carlói és a madridi 1000-es tornán, egyaránt két szettben), a harmadikat viszont elbeszítette két ellentétesen végződő rövidített játszma után. döntőben 6:3-ra Londonban, az esztendő végi world tour-döntő csoportkörében.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A két nagyágyú előtt mérkőzik meg a negyeddöntő két meglepetésembere, a 3. kiemelt Thiemet két játszmában legyőző görög Sztefanisz Cicipasz (vlr.: 63.) és a 2.-ként rangsorolt Dimitrovot ugyancsak szettveszteség nélkül kiverő 6. kiemelt spanyol Pablo Carreno Busta (vlr.: 11. – képünkön). Ez lesz a görög fiatalember (még nincs 20) összesen 30. meccse a körversenyen (ebből eddig 10-et nyert meg), így nem meglepő, hogy eddig még nem találkozott a nála 7 esztendővel idősebb hispánnal.

KÉZILABDA

Nem túl boldogok ettől a köln final four rendezői, de könnyen meglehet, hogy az idei BL négyes döntő francia házibajnokság lesz, macedón (vagy német) assszisztenciával (vagy főszerepléssel). A Vardar ugyanis előnyből fogadja a Kielt, a Montpellier pontszerzéssel kezdett a Flensburg ellen, a Nantes pedig hatgólos előnnyel utazik Skjernbe a negyeddöntő visszavágójára.
Ugyancsak hatgólos (34–28) a PSG előnye, amely a tavalyelőtti győztes Vive Tauron Kielce otthonából utazhatott féltucattal több találat után haza Lengyelországból. A párizsi csapat 28 mérkőzéses hazai veretlenségi sorozatot épített fel. Ráadásul 2013 óta, azaz öt éve nem vesztett otthonában négygólosnál nagyobb különbséggel. „Nincs még minden lefutva. Ellenfelünk híres a nagy comebackekről” – mondta Noka Serdarusic, a franciák edzője. (Mi azért elengedtük volna az utalást a tavalyelőtti döntőre…) A hazaiak egyik ásza, Luka Karabatic eltörte az ujját az első mérkőzésen, ezért nem játszhat a visszavágón. A hazaiak azonban vélhetőleg képesek lesznek megfelelő erőkkel pótolni a remek védőjátékost.

JÉGKORONG

A várva várt csúcsmérkőzés mindkét előzménye döntő befolyást gyakorolhat a záró magyar-brit mérkőzés tétjére. Nem néztük át az elmúlt évtizedek divízió 1-es és B-, illetve C-csoportos vb-nek összes táblázatát, de ilyen szorosra, mint a mostani budapesti, aligha akadt példa, vagy ha igen, nem sok. Négy kör után csupán annyi bizonyos, hogy a hatból öt csapatnak lehetnek még kisebb-nagyobb feljutási reményei és ugyancsak öt lehet kieső is. Csak az újoncként listavezető britek nem kerülhetnek vissza a divízió 1/B-be és csak a lengyelek nem juthatnak fel az elit-vb-re. A köztük helyezkedő négy csapat számára lehet derűs és roppant komor is a vége. Csak a mieink variációit jegyezzük ide. Csoportelsők lehetünk, ha legyőzzük a briteket és a másik három hatpontos csapat (Kazahsztán, Olaszország és Szlovákia) sem arat 60 percem belüli, azaz hárompontos győzelmet. Csoportmásodikként továbbjuthatunk, ha a kazahok legyőzik a lengyeleket, mi a briteket és a szlovén-olasz találkozón az olaszok 60 perc alatt győznek. (Ez esetben a négycsapatos, 9 pontos minitabellán kazah, magyar sorrend alakulna ki, a britek és az olaszok hátrébb szorulnának). Ha a szlovén-olaszon a normál játékidőben döntetlen eredmény alakul ki, akkor nem elég legyőznünk a briteket, ezt legalább négy góllal kell megtennünk. Ki is eshetünk azonban abban az esetben, ha a 4-6. helyen a szlovén, magyar, lengyel trió végezne, azaz a lengyelek megvernék a kazahokat, az olaszok a szlovénokat és mi kikapnánk a britektől 60 perc alatt. Ennek a valószínűsége azonban igen csekély, körülbelül akkora, mint az első felsorolt variációé, a csoportelsőségé.
Egy biztos, ha pontot szerzünk a záró mérkőzésen a torna meglepetéscsapatától, már nem szállhatunk alá, a harmadosztályt jelentő divízió 1/B-be.

(Sport TV)

Sport2 13:30: ATP 500-as tenisztorna, Barcelona. elődöntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs); Sport1 15:45: Paris-SG Handball–PGE Vive Tauron Kielce VELUX EHF férfi kézilabda BL, negyeddöntő visszavágó (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport2 12:30 Kazahsztán–Lengyelország divízió 1/A jégkorong-vb (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kovács Csaba; Sport2 16:00 Szlovénia–Olaszország divízió 1/A jégkorong-vb (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kovács Csaba); Sport1 19:15 Magyarország–Nagy-Britannia divízió 1/A jégkorong-vb (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, riporter: Szél Tamás Pál, Takács Rita, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Kangyal Balázs és Szélig Viktor)