Sevillai derbi és hazai Real-búcsú • SportTV

Sevillai derbi és hazai Real-búcsú

2018. 05. 12. 10:07    
Olvasási idő: 3 perc

Az utolsó előtti forduló szombati 8 mérkőzéséből hármat is közvetítünk, közte a parázsnak ígérkező sevillai városi derbit és a Real Madrid 2017–18. évi utolsó hazai bajnokiját is.

REAL SOCIEDAD–LEGANÉS

Nem a legjobb idényét futja a San Sebastian-i alakulat. Igaz, a Baszkföld legjobbja címért még versenyben van, de hogy ez csupán a 10. hellyel jár, az kissé lehangoló a Soci lelkes szurkolótábora számára. Az új edzővel, Imanollal sem megy jobban az alakulatnak, amelyre azért ráférne egy sikeresebb idényzárás. A jól rajtoló, aztán nagyon visszaeső, de mégis biztosan bennmaradó Leganés is szívesen befejezné már az idény, lefelé szerencsére nem, fel aligha vezet az útja az utolsó két fordulóban.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 3 mérkőzés–1 Real Sociedad-győzelem–1 döntetlen, 1 Leganés-győzelem/3–2-es gólkülönbség; San Sebastianban: 1–0–1–0/1–1; a 2016–17. idényben: Madridban 2–0, San Sebastianban 1–1, ebben a bajnokságban Madridban 0–1.)

BETIS–SEVILLA

A legmagasabb hőfokú derbik egyike a sevillai rangadó. A Betis az elmúlt bő másfél évtizedet a szomszéd Sevilla árnyékában töltötte, meg is járta még a másodosuztályt is, míg a piros fehérek nyertek öz UEFA-kupát, illetve Európa-ligát, megjárták a BL negyeddöntőjét is. Idén azonban fordult a kocka, lgalábbis a LaLigában. A zöld-fehérek decemberben az idény egy gólokban legdúsabb találkozóján 5–3-ra verték meg a piros-fehéreket, 14 éves nyeretlenségi sorozatukat megtörve a Sánchez Pizjuánban. A bajnoki táblázaton pedig biztos ötödikek és ha egy pontot most otthon tartanak a Benito Villamarinban, akkor nemcsak biztosan indulhatnak ősztől az El-ben, hanem azonnal dőtáblások is a második számú európai kupaküzdelemben. Erre a most már Joaquín Caparrós irányította FC-nek csak győzelem esetén lenne esélye. Azaz az amúgy is hatalmas küzdelmet ígérő találkozónak a presztízsen kívül még „kupatétje” is van!
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 93 mérkőzés–29 Betis-győzelem–21 döntetlen, 43 Sevilla-győzelem/114–142-es gólkülönbség; a Betis pályaválasztásával: 46–17–15–14/57–54; a 2016–17. idényben: a Sevilla pályaválasztásával 0–1, a Betis pályaválasztásával 1–2, ebben a bajnokságban a Ramón Sánchez Pizjuánban 5–3.)

REAL MADRID–CELTA VIGO

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A Sevilla ellen bebizonyosodott, hogy a tartalékokkal felvizezett” Real messze nem olyan félelmetes, mint tavaly ilyenkor a BL miatt „rotált” csapat volt. Igaz, 0–3 után – nem kis mértékben becserélt játékosok miatt – jócskán feljavult az együttes, amely az eredményben is megmutatkozott, a Sevillában hagyott 3 pont könnyen a második helybe kerülhet. (Az egymás elleni eredmény a városi rivális Atleti ellen ugyanis az idegenben szerzett gól miatt a matracosok számára kedvező, így a Relnak ponttal kellene megelőznie Diego Simeone együttesét, amely a hátralévő ellenfelek ismeretében nem tűnik egyszerűnek. A blancóknak ugyanis az utolsó fordulóban még Villarrealba kell látogatniuk, míg az Atlético már ki sem mozdul Madridból, ebben a körbn a Getaféhez megy, a 38. fordulóban pedig az Eibart fogadja.)
A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Zinédine Zidane kitért a BL-kilátásokra, a csapatot a Sevilla-mérkőzés után érő kritikákra, de nem reagált a távozását sejtető pletykákra. „Bnt vagyunk a BL döntőjében, ez az sorozat, amelyet mindenki meg akar nyerni. Valóban, korábban azt mondtam, a LaLiga a legnehezebb sorozat, ám a BL meg a legjobb. Ez a meccs lesz az utolsó ebben az idényben a saját stadionunkban. Élményt szeretnénk nyújtani a szurkolóinknak a győzelemmel. A kritikákat kezelni kell tudnunk, ez is része az életünknek. Tennünk kell a dolgunkat és elfogadni a jogos bírálatokat. Nem az a hibás, aki kevesebbet játszik, az első számú hibás én vagyok. Mi egy hajóban evezünk, de a felelősség az enyém. Nem mondtam önöknek nemet és igent sem, hogy meglássuk, mi történik Kijev után, ahhoz meg kell várnunk Kijevet.”
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 103 mérkőzés–58 Real Madrid-győzelem–16 döntetlen, 29 Celta-győzelem/232–136-os gólkülönbség; Madridban: 51–40–5–6/152–43; a 2016–17. idényben: Madridban 2–1, Vigóban 4–1, ebben a bajnokságban Vigóban 2–2.)

LALIGA SANTANDER, 37. forduló. Sport2 16:15 Real Sociedad–Leganés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 18:30 Real Betis Balompié–Sevilla FC (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 20:30 Real Madrid–Celta Vigo (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)