Történelmi meccsek az NBA-ben • SportTV

Történelmi meccsek az NBA-ben

2018. 05. 27. 15:29    
Olvasási idő: 3 perc

1979 óta nem volt arra példa, hogy a keleti és a nyugati konferencia döntője is egyaránt hétmeccses szériában dőljön el. 2018-ban ez történik, jön a hetedik meccs a Celtics–Cavaliers és a Rockets–Warriors párharcban is, és a Sport TV közvetíti mindkét találkozót.

Közel 40 éve nem volt példa arra, hogy a döntőbe jutásért ilyen éles csatát vívjanak a csapatok, és két hetedik meccset is rendezzenek a főcsoportdöntőkben. Akkor a keleti konferenciában a Washington Bullets a San Antonio Spurst győzte le (igen, olyan rég volt, hogy akkor a Spurs a keleti konferenciában volt még), míg a később bajnoki címet szerző Seattle Supersonics a Phoenix Sunst. Mindkét találkozót a hazai csapat nyerte.

Kelet: Boston Celtics–Cleveland Cavaliers

A szezon előtt a legtöbben arra tippeltek volna, hogy ez a két csapat vív majd meg a döntőbe jutásért. Ráadásul volt az a bizonyos Kyrie Irving – Isaiah Thomas csere, ami pikánssá tette a párharcot kettejük között. Azonban a szezon során annyi minden történt, hogy többször is elbizonytalanodott az ember.

A Boston két nagy nyári igazolása is kidőlt, Gordon Hayward az egész szezont, Kyrie Irving csak a szezon végét volt kénytelen kihagyni. De az őket pótló játékosok remeklésének és persze az edzőzseni Brad Stevensnek köszönhetően megtalálták azt a rendszert, amivel eljutottak a döntő kapujáig. Pedig előbb a Bucks, majd a Sixers szurkolói is örültek már, hogy a Bostonnal kerültek össze, azt mondogatták, hogy na jó, eddig ment, de most már meglátszik majd a két sztár hiánya. És nem…a rájátszásban a Celtics minden hazai meccsét megnyerte ebben a playoffban, ami nagyon izmos mutató, a Tatum, Brown, Horford, Rozier négyes minden tagjában benne van az, hogy bármikor tud extrát hozni.

Clevelandben a csapatjátékkal szemben egyetlen emberen múlik a siker, akit LeBron Jamesnek hívnak. Óriási a felelősség rajta, ha neki nem megy a csapatnak sem megy, de előfordult az is, hogy annyira nem tudtak neki segíteni a társak, hogy bár ő remekelt, így sem sikerült a győzelem. A keret teljesen kicserélődött a 2017-es döntő óta (öten vannak még a csapatnál, James, Love, Smith, Thompson és Korver), de a szezonnyitón parkettára lépő 10 játékosból is csak hatan vannak még a Cavaliersnél (az előbbi öt fő és Jeff Green). Már csak az igazolások miatt is mindig más arcát mutatta a Cavaliers a szezonban, folyamatos hullámvasút volt ez a szezon, de csak eljutott idáig a csapat, és ez kizárólag Jamesnek köszönhető. 33 éves kora ellenére életében először a szezon minden meccsén pályára lépett, brutális statisztikákat hoz, és jó néhány emlékezetes pillanatot már szerzett nekünk.

A rájátszásban 7 negyven pluszos meccse volt az idei rájátszásban, amivel beérte Michael Jordan legjobbját, aki 1989-ben szintén hétszer lépte át ezt a határt.

A hetedik meccs: a bostoni TD Gardenben kerül sor, ahol ebben a rájátszásban 100-s mérleget hozott össze a csapat, és Kevin Love sem játszhat, mert a hatodik meccsen agyrázkódást szenvedett. Ezek a Celtics mellett szólnak, azonban LeBron James a hatodik meccsen bemutatott 46 pontjával 34,1 pontosra emelte az átlagát azokon a meccseken, amikor a rájátszásból való kiesés, vagy egy párharc lezárásának elkerülése a tét csapata számára. Ez magasan a legjobb átlag (a második Michael Jordan 31,3-mal), és ezeken a meccseken 13–8-as mutatója van. A legutóbbi hét ilyen meccsén 40 pont felett dobott vagy tripla-duplázott.

Nyugat: Houston Rockets–Golden State Warriors

Ezt is előre megmondták a fogadóirodák, azonban ez a párharc nem is volt kérdés idén. Az egyetlen kérdőjel az volt, hogy a Rockets vagy a Warriors nyeri a konferenciát, és hogy ha eljutnak ehhez a párharchoz, melyik alakulaté lesz a pályaelőny. Végül a Rockets lett a ligaelső, így ez most is, és majd a döntőben is Hardenéknak kedvez majd.

A címvédő Warriors keretében jelentős változás nem történt 2017-hez képest, a Houston Rockets viszont megkockáztatta az, hogy az előző szezonban irányítót játszó legjobbja, James Harden mellé megszerzi a liga elmúlt 15 évének legjobban passzoló irányítóját, Chris Pault. Sokan tartottak tőle, ez jó húzás volt-e, és illeszkedik-e majd az irányító az új rendszerbe. Az eredmények eddig Mike D’Antonit igazolják, de a Rocketsnek nem titkolt célja, hogy letaszítsa a trónról a Warriorst, és ne csak megszorongassa. Ehhez viszont meg kell nyerni a hetedik meccset. Mindenesetre Paul már első szezonjában tovább jutott a Rocketsszel, mint pályafutása során bármikor.

Könnyen lehet, hogy a hatodik meccs szorosabban alakul, ha Chris Paul is befogható, de az ötödik találkozón megsérülő combhajlítója miatt azt a találkozót ki kellett hagynia. Kérdéses persze, pályára lép-e majd a hetedik meccsen, és ha igen, milyen formában. Ha ő pályán van, több opciója van a Rocketsnek, mert ne feledjük, egy olyan csapat ellen játszanak, ahol három 20 pont felett átlagoló dobógép van a keretben.

(Sport TV)

A Sport TV élőben, magyar kommentárral közvetíti mindkét párharc hetedik meccsét:

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers: május 28. (hétfő) hajnali 2:30 Sport1; ismétlések: 18:00 Sport2; 22:30 Sport1

Houston Rockets–Golden State Warriors: május 29. (kedd) hajnali 3:00 Sport1; ismétlések:14:45 Sport2; 19:30 Sport1

Az állás a négy győzelemig tartó párharcokban 3–3