Meglepetés sehol, Harden az MVP • SportTV

Meglepetés sehol, Harden az MVP

2018. 06. 26. 16:15    
Olvasási idő: 3 perc

Semmi meglepő nincs benne, hiszen nagyrészt minden szakértő ezt tippelte, james Harden lett a 2017-18-as szezon MVP-je. Az év újonca Ben Simmons, ez sem meglepetés, és igazából egyik díjjal sem tudunk vitatkozni.

Nem sütjük el azt a poént, hogy a legnagyobb hírt a végére hagyjuk: James Harden lett az MVP a 2017-18-as szezonban. Semmi meglepetés sincs ebben, csapata, a Houston Rockets alapszakaszelső lett 65-17-es mérleg (ami franchise-rekord), Harden 30,4 pontos átlaggal pontkirály lett, és mindezek mellett 8,8 gólpasszt, 5,5 lepattanót és 1,8 labdaszerzést is termelt meccsenként. Nem volt olyan kihívója, mint egy éve Russell Westbrook, aki űrlény volt akkor, de LeBron James a szavazáson azért megszorongatta valamelyest. Eljött tehát a pillanat, amit sokan megjövendöltek, és az Oklahoma City Thundernél egykor három szezont egy csapatbán játszó Kevin Durant, Russell Westbrook, James Harden hármas minden tagja bezsebelt legalább egy alapaszakasz MVP-díjat (Durant 2014-ben, Westbrook pedig 2017-ben szerezte meg a díjat).
Harden pazar volt az egész szezonban, és ez volt a 10 legszebb jelent tőle:

A díját ilyen elegánsan vette át:

A csapat végül nem tudta a trónról letaszítani a Golden State Warriorst, de 4-3-as csatára kényszerítette a konferenciadöntőben. Jövőre folytatódik majd kettejük párharca, ez biztos.
Az év újonca Ben Simmons lett. Ha valaki erről kérdez minket, mi is neki adtuk volna a díjat. Felvetődött ugyan, hogy ő nem is újonc, mert a 2016-os draft első választottja. De ez a felháborodás Donovan Mitchell részéről inkább csak reklám volt, mint komoly dolog. Hiszen Blake Griffin és egykor David Robinson is úgy lett MVP, hogy nem a draftolása évében mutatkozott be. Simmonsra visszatérve, összehozta a varázslatos 15-8-8-as átlagot (15,8 pont, 8,2 gólpassz, 8,1 lepattanó), 12 tripla-duplát, 38 dupla-duplát szerzett. 12-nél több tripla-duplát újoncként kizárólag Oscar Robertson tudott szerezni az 1960-61-es szezonban (26-ot). Újoncoknál ez nem feltétlenül mérvadó, hogyan végez a csapat, mert azért az nem elvárás, hogy azonnal bajnokcsapat szülessen egy zöldfülűvel, de a Philadelphia 76ers 24-gyel több győzelmet szerzett, mint egy éve, és 2001 óta nem zárta ilyen jó mérleggel az alapszakaszt (52-30). Sokan a Sixerst látják a jövő nagycsapatának, és ez nem alaptalan várakozás Simmonsszal és Embiiddel a fedélzeten. Hivatalosan a Utah Jazz hátvédje volt Simmonsra a legveszélyesebb, aki 20,5 pontos átlaggal zárta az alapszakaszt, de egyébként igazán nagyot a rájátszásban robbantott. A szavazás végeredménye szerint csak a szavazók 10 százaléka látta jobbnak Mitchellt Simmonsnál (101-ból 90 szavazatot kapott Simmons).

Az év legtöbbet fejlődött játékosa Victor Oladipo, aki a Paul George-csere keretein belül került Oklahoma Cityből az Indiana Pacershez. És annak rendje és módja szerint szupersztár lett új csapatában, amely javítani tudott tavalyi mérlegén az alapszakaszban. Oladipo remek játékosból franchise player lett, aki játszott az All-Star-gálán, majd szezon végén All-NBA és All-Defensive csapattaggá választották.

Rudy Gobert lett az év védője. Nem meglepetés, hogy a francia blokkológépnek adták a díjat, 101 szavazóból 89 őt látta a legjobbnak. Tavaly blokkirály lett és bekerült az év védőcsapatába, az idén pedig már az év védője díjat is bezsebelte. A Utah Jazz védelmének oszlopa 2,3 blokkot osztott ki meccsenként, 0,8 labdát szerzett és 10,7 lepattanót kapott le. Elég impresszív.

Lou Williams olyan számokat produkált csereként a Los Angeles Clippersben, amilyeneket sok kezdőjátékos is megirigyelhetett volna. 22,6 pont és 5,3 gólpassz a cserepadról beszállva igen jól mutat a lőlapon. 2015-16 után másodszor kapta meg a legjobb hatodik embernek járó díjat, és egyetlen komoly kihívója akadt, tavalyi csapattársa és a cím védője, Eric Gordon személyében, de a szavazóbizottság szinte egyöntetűen Williams mellett tette le a voksát.

További érdekességek:
– az év edzője Dwane Casey lett, akit a Toronto Raptors kirúgott a szezon után, a Jazz-zel bravúrszezont bemutató Quin Snyder és a Celtics mágusa, Brad Stevens előtt
– A kortalan Jamal Crawford lett az év csapattársa, de nagyon szoros volt a mezőny
– Daryl Morey a Houston Rocketstől lett az év sportvezetője (Executive of the Year).
Az év jelenetét LeBron Jamesnek köszönhetjük:

(Sport TV)