Kézilabda-szupermaratoni a Sport1-en • SportTV

Kézilabda-szupermaratoni a Sport1-en

Sport TV avatar Sport TV 2018. 09. 16. 08:09    
Olvasási idő: 3 perc

Már három egymást követő mérkőzést is „maratoninak” szoktunk minősíteni, atlétikai hasonlattal élve. Nos, a vasárnapi kézilabda-kínálatunk egyenesen kiérdemli a „szupermaratoni” hasonlatot. A felvételről sugárzottal együtt öt mérkőzést és közte egy magazinműsort sugárzunk 13:30-tól negyed óra híján fél napon keresztül éjjel 1:15-ig. A csúcspont természetesen a szegediek zágrábi BL-vendégjátéka lesz.

GÖPPINGEN–STUTTGART  

Egy Bundesliga-bajnokival kezdünk, a világ legerősebb kézilabda-bajnoksága 5. fordulójából. A résztvevő két együttes a középmezőny tetején és alján helyezkedik el, a Frisch auf Göppingen a 6., a TVB Stuttgart a 12. helyen áll, de csupán két pont választja el őket egymástól. A házigazda esetleges győzelemmel pontszámban beéri a harmadik  – igaz egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, még hibátlan Löwent, a vendégcsapat viszont ha nyer, akár megelőzheti házigazdáját is.  Az elmúlt bajnokságban a Frisch auf megszerezte mind a négy pontot, Göppingenben 8, Stuttgartban 7 gólos győzelmet aratva. A vendéggyőzelemre most is a legnagyobbak a fogadóirodák szorzói.

SILKEBORG–CSEHOVSZKIJE MEDVEGYI

Hét év után fut össze a két együttes a Bajnokok Ligájában. Akkor  BL B-csoportjában öt napon belül kétszer is megmérkőztek. Mindkétszer orosz győzelem született, Dániában 35–25-re, Oroszországban 30–23-ra nyertek a 3000-es kisvárosban való orosz legények, akik egy akkor még csak tízszeres, ma már 17-szeres bajnok klubot képviseltek. A dán együttes hazai sikerlistája jóval kurtább, mindössze egy alkalommal lett hazája bajnoka. Mindössze negyedszer szerepel a BL főtábláján, 38 eddigi meccséből csupán 8-at nyert meg, a másik 30-at mind elveszítette.  A Csehovszkije Medvegyi viszont nem kevesebb mint156 BL-csatát vívott már meg eddig, s csupán néggyel többször veszített (71), mint nyert (67). A tapasztalat tehát az orosz kézilabda atyamestere, Vlagyimir Makszimov mester (az egyetlen a kézilabdasportban, aki játékosként és edzőként is nyert olimpiai bajnokságot) fiai mellett áll, kérdés, elég lesz-e a lendületes kézilabdát játszó északiak ellen.

MACCABI RAMAT GAN–VÁC

(Fotó: vacinkse.hu)

Az izraeli csapat csak papíron pályaválasztó, a mérkőzést Vácott vívják az EHF-kupa-selejtező 1. fordulójának visszavágójaként. Az első, szombati találkozón, amelyen a mieink számítottak hivatalosan is házigazdának, 39–27 (20–13)-as váci győzelem született. A „csak” egytucat gólos különbség azt jelenti, hogy a Ramat Gan-i gárda sokkal erősebb, mint a tavalyi HC Holón, amely két meccsen 55 góllal bizonyult gyengébbnek a Duna-partiaknál. A Németh András technikai igazgató és Szilágy Zoltán vezetőedző irányította együttes feladata tehát az lehet, az „idegenbeli” meccset többel nyerje meg, mint a hazait. A továbbjutás persze egyetlen pillanatig sem forog kockán.  

PPD ZAGREB–MOL-PICK SZEGED

A szegedi gárda 11 év után indulhat újra magyar bajnokként a Bajnokok Ligájában. Akkor nem szerepelt túl fényesen, csak a főtáblára sikerült eljutnia. Most  cél a legjobb szereplés elérése vagy meghaladása. Márpedig az eddigi legjobb szereplése a szegedieknek négy negyeddöntő volt, onnan pedig csupán egyetlen lépés az oly forrón áhított final four.
A zágrábi együttes a szegediek leggyakoribb BL-ellenfelei közé tartozik. Eddig 22 év alatt 12-szer csapott össze a horvát rekordbajnokkal, 4 győzelem mellett 6-szor kapott ki. A négy sikerből kettő az elmúlt idényre esik, Zágrábban hatalmas bravúrral öt-, hazai pályán kétgólos sikert aratott Juan Carlos Pastor együttese. A spanyol mester, aki szerdán Harmadik Félidő Extra című műsorunk vendége is volt tudja, roppant nehéz feladat vár a kettős teherrel a MOL-Pickre, de csapatát – és önmagát – képesnek érzi az idény nagy feladatainak elvégzésére. Mindenesetre a tavalyi ötgólos zágrábi sikerrel magasra tette maga előtt a mércét a Szeged, idén megelégedne edző, csapat és szurkolósereg is akár négy góllal szerényebb, minimális különbségű győzelemmel is.

Kapcsolódó

BL-ÖRÖKMÉRLEG (BRE-LÖW)

Összesen: 2 mérkőzés, 1 Meskov-, 1 Löwen-győzelem, 54–53-as gólkülönbség
Mannheimben: 1–1–0–0 /25–24
Az első mérkőzés: Meskov–RN Löwen 30–28 (17–13), BL-csoportmérkőzés, 2016. 10. 8.
A legutóbbi mérkőzés: RN Löwen–Meskov 25–24 (11–12), BL csoportmérkőzés, 2017. 2. 22.

A három élő meccs után következik Harmadik Félidő című magazinunk, amelyben szakértőink részletesen elemzik mindkét férficsapatunk BL-rajtját. Utána pedig, afféle éjszakai zárszóként  még egy BL-mérkőzést mutatunk felvételről, a legutóbbi ezüstérmes HBC Nantes és a német bajnok Flensburg-Handewitt csatáját.

 

KÉZILABDA A SPORT1-EN. 13:30  Frisch auf Göppingen–TV Bittenfeld Stuttgart Bundesliga-bajnoki mérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Borsos Attila); 15:15 Björringbro-Silkeborg–Csehovszkije Medvegyi férfi BL C-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Pásztor István); 17:00 Maccabi Arazim Ramat Gan–GVM-Europe Vác női EHF-kupa selejtező mérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Pásztor István);  19:30 HC PPD Zagreb–MOL-Pick Szeged férfi BL B-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István és Vadkerti Attila); 22:00 Harmadik Félidő BL-magazinműsor (műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila, Pásztor István és Vadkerti Attila); 23:00 HBC Nantes–SG Flensburg-Handewitt férfi BL B-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila)