A Hertha és a mágikus érintés • SportTV

A Hertha és a mágikus érintés

2018. 09. 24. 15:21    
Olvasási idő: 2 perc

A Hertha klubtörténeti csúccsal kezdte a 2018–2019-es Bundesliga-idényt, ami a játékosrangsorokban és a szurkolók reakcióján is érződik.

Eltelt négy forduló, és ha azt kérdeznénk, az alábbi öt fontos tabella (bajnoki táblázat, góllövő-, illetve gólpasszlista, osztályzatok alapján kapus-, illetve mezőnyjátékos-rangsor) közül melyik csapat képviselői vezetnek a legtöbben, vélhetően kapásból a Bayern München neve érkezik válaszként. Esetleg a Dortmundé vagy a Schalkéé. A Hertháé aligha, úgy meg különösen nem, hogy a berliniek négy kategóriában is az élen állnak, egyben meg másodikak. Utóbbi a bajnoki tabella (ott a mezőny egyetlen százszázalékos csapata, a Bayern egyelőre felülmúlhatatlan), az összes többi rangsor viszont Hertha-játékos nevével kezdődik. A góllövőlistát Ondrej Duda, a gólpasszlistát és a Kicker mezőnyjátékos-rangsorát Javairo Dilrosun, míg a kapusrangsort Rune Jarstein.

Mindenkitől elnézést kérek, de ők (még) nem nemzetközi sztárok. Igaz, Duda (23) és Dilrosun (20) akár az is lehet, nekik van idejük, a héten a 34. születésnapját ünneplő norvég kapus viszont már aligha. Ugyanakkor egy olyan kiváló rendszerbe illeszkednek bele most mindannyian, hogy az összes erősségüket ki tudják aknázni. Dudával kapcsolatban például két évig azt emlegették, hogy ő a Hertha történetének egyik legnagyobb melléfogása. Dárdai Pál vezetőedző ugyan mondta, hogy jó lesz a srác, de sérülések, majd beilleszkedési nehézségek miatt semmi sem jött össze neki. Az első két szezonjában egy gólt hozott össze, most négy forduló után – a klub történetének első játékosaként! – négy gólnál tart. Dilrosun meg 20 évesen már három gólpassznál tart.

A Berliner Morgenpost elemzésében kiemelte, a Hertha sikerének (ne feledjük, a három győzelem és 1 döntetlen rajtrekord, a klub még sohasem kezdett ilyen jól a Bundesliga 1963 óta íródó történetében) titka, hogy Dárdai megtalálta a fiatalok és az idősek ideális elegyét. A Gladbach elleni kezdőben négyen (Jarstein, Lustenberger, Kalou, Ibisevic) voltak 30 év felettiek, a többiek viszont legfeljebb 26 évesek voltak. És a további fiatalok közül Dárdai Palkó, valamint Dennis Jastrzembski ott ült a padon, de az idézett lap szerint Julius Kade, Florian Baak és Muhammed Kiprit is hamarosan lehetőséget kaphat a vezérkartól. Közben pedig az öregekről sem szabad elfeledkezni, hiszen a harmadik gólt gyors ellencsapás végén Kalou beadásából Ibisevic szerezte! „Salomon és Vedad megint megmutatta, hogy a fiatalok azért még mindig tanulhatnak tőlük” – mondta vigyorogva Dárdai Pál.

A csapat játéka pedig annyira látványos lett, hogy pillanatnyilag a Hertháé a második legtöbb szerzett gól a német élvonalban, a Gladbach ellen pedig 16 kapura lövést hozott össze. Egy szurkoló fel is tette a Twitteren a kérdést: „Ez vajon az én Herthám?” Nem kell messzire visszamenni az időben, elég csak a tavaszig, amikor sokkal szenvedősebb meccsek zajlottak az Olimpiai Stadionban… Egy anyuka pedig, a Berliner Morgenpost beszámolója szerint, azt mondta, az ötéves kisfiával volt kint a stadionban, és az ilyen meccsek segítenek ahhoz, hogy meglegyen a „mágikus érintés” a klub és ifjú szurkolói között.

Ennél látványosabban nehezen lehetne meg.

A témával a Sport1-en 19:30-kor kezdődő Germánia című magazinműsorban részletesen is foglalkozunk.

Ki szerezte a 4. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Eggestein (Werder Bremen) az Augsburg ellen

0%

Ku Dzsa Csol (Augsburg) a Werder Bremen ellen

0%

Ibisevic (Hertha) a Mönchengladbach ellen, 2. gól

0%