Fucsovics újra 500-as elődöntőre hajt • SportTV

Fucsovics újra 500-as elődöntőre hajt

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 26. 09:14    
Olvasási idő: 2 perc

Élversenyzőnk tavaly ilyenkor már hajszál híján bejutott egy 500-as torna elődöntőjébe. Akkor Bázelben a döntő szett rövidítésében csupán két labdával maradt alul a világ egyik legjobb teniszezője, Marin Cilic ellen. Idén Bécsben valamennyivel könnyebbnek látszik az akadály...

Eredetileg csak délután 5-től kapcsoltuk volna valamelyik torna színhelyét, ám mivel a bécsi tornaigazgató és stábja délután 1-re írta ki Fucsovics Marci negyeddöntőjét, természetesen előrehoztuk a kezdésünket és már háromnegyed egy után pár perccel kapcsoljuk a bécsi Stadthalle centerpályáját. Éljátékosunk ellenfele a kazah Mihail Kukuskin, a világranglista 71. helyezettjeként kezdte a versenyt, és a selejtezőből harcolta ki a főtábla jogát. Ott előbb a cseh Safréneket, majd az orosz Rubljovot verte meg, egyformán két szettben. A főtáblán aztán jött a „nagy dobás”: az első meccsén a viadal 3. kiemeltjét, Grigor Dimitrovot búcsúztatta három, egyaránt 6:4-es játszmában, amelyekből csak a középsőt tudta megnyerni a bolgár favorit! Ezután ismét a szerencsés vesztesként a versenyt folytató Andrej Rubljovval hozta össze a sors, akit sikerült ismét két szettben megvernie, igaz, abból az első rövidítéses volt. A kazah fiú 31 hellyel van hátrébb a világrangsorban Marcinál, de ennek azért nem kell döntő jelentőséget tulajdonítani, hiszen a mi bajnokunk is 25-tel jobban álló versenyzőt vert meg Fognini személyében… Mindent egybevetve: Kukuskin azért nem Cilic-szintű versenyző, és Fucsovics idén – eredményekben, játékban, koncentrációban, küzdőképességben – jobb, mint tavaly!
Mivel nem tudjuk, mennyi idő alatt érnek véget a mérkőzések – ennek függvényében kapcsolunk át vagy maradunk az egyik helyszínen – soroljuk fel gyorsan a további negyeddöntőket! Bécsben Marciék után nagy rangadó következik, az első kiemelt Dominic Thiem küzd meg az 5.-kel, Nisikori Kejjel. A tétről annyit, hogy jelenleg éppen Thiem áll az utolsó „londoni” helyen (az O2-ben rendezik novemberben az ATP Tour nyolcas döntőjét), a japán élversenyző pedig 10., de csak 535 ponttal van elmaradva az osztráktól. A mérkőzés győztesével találkozik a Fucsovics–Kukuskin találkozó továbbjutója. A harmadik negyeddöntőt, nem előbb mint fél 5-kor a 6. és a 3. kiemelt vívja, azaz Borna Coric és Kevin Anderson csap össze. A fenti szempontól: a dél-afrikai 7. a Race to London-listán, a horvát ugyan csak a 11., de egy bécsi győzelemmel és egy legalább elődöntős párizsi szerepléssel még becsúszhat a nyolcak közé. A bécsi játéknapot két veterán, a spanyol Fernando Verdasco és a francia Gael Monfils negyeddöntős csatája zárja.

Bázelben csak 3-kor kezdenek, egy selejtezős és egy szabad kártyás, azaz Marius Copil és Taylor Fritz mérkőzésével, akiktől még az is szép, hogy eddig eljutottak és valamelyikük a meccs után elődöntős is lesz 500-as tornán! Nem előbb mint 5-kor az 5. kiemelt spanyol Roberto Bautista Agut küzd meg a 2.-ként rangsorolt Alexander Zverevvel.
Este 7-kor – vagy később, függően az előző két mérkőzés hosszúságától – jön a helyi idol, Roger Federer, aki régi vetélytársai egyikével, Gilles Simonnal mérkőzik. A svájci Maestro 6–2-re vezet kettejük párharcában méghozzá úgy, hogy mindkét vereségét még 2008-ban szenvedte el, azóta tíz éven át mind a hatszor legyőzte a franciát, közte három GS-tornán, az ausztrál openen (2011, öt szettben), a Roland Garroson (2013, az is ötszettes volt) és 2015-ben Wimbledonban (sima három játszmában). Utóbbi óta nem játszottak, azaz három év 4 hónap után küzdenek meg ismét. A nap utolsó meccsén két olyan versenyző játszik, akik idén nyertek már tornát: a görög Szefanosz Cicipasz múlt héten Stockholmban a 250-esen, Daniil Medvegyev három hete a tokiói 500-ason bizonyult a legjobbnak.