Győri Audi ETO KC: Yvette Broch jövő májusig eldöntheti, hogy akar-e nálunk játszani, vagy nem • SportTV

Győri Audi ETO KC: Yvette Broch jövő májusig eldöntheti, hogy akar-e nálunk játszani, vagy nem

2018. 11. 19. 13:02    
Olvasási idő: 3 perc

A női kézilabda BL első csoportkörét veretlenül záró Győri Audi ETO KC elnöke, Bartha Csaba a Sport TV Harmadik Félidő című műsorának vendége volt. Itt beszélt arról, miért nincs a válogatott keretében Bódi Bernadett, és kitért Yvette Broch helyzetére is, aki májusig döntheti el, hogy akar-e a Győri Audi ETO KC-ban játszani.

100 százalékos a csapat a BL-ben. A klubvezető tudja, nem volt nehéz a csoportjuk, és bízik benne, hogy az Eb-n és utána elkerülik a csapatot és sérülések, és teljes erőbedobással vághatnak majd neki a sűrűnek ígérkező januárnak és februárnak, illetve a középdöntőnek. A BL-ben ebben a szezonban eddig 16 gólig jutó Bódi Bernadett kimaradt a válogatott bő keretéből, róla is ejtett pár szót a klubvezető a Harmadik Félidőben: „Nyár végén, az utolsó edzőmérkőzés után Bernadett és a kapitány úr leültek, és megbeszélték, hogy erre az Európa-bajnokságra most nem megy a Bódi Bernadett. Ennek van oka nyilván, de nem szeretném részletezni, hogy miért, de nem mondta le a válogatottságot, szünetelteti most ezt az Európa-bajnokságot, és ha a tudásával és a teljesítményével rászolgál, akkor a következő évtől rendelkezésére áll a kapitány úrnak és a nemzeti válogatottnak.”

Yvette Brochnak a napokban megjelent egy nyílt levele Hollandiában, amelyben őszintén beszélt jelenlegi helyzetéről, hogy nagyon boldog azóta, hogy szünetelteti a pályafutását. Bartha Csaba beszélt a csapat beállóssal természetesen: „Többször megjelent, hogy mi beszéltünk, nyilván ez a dolga egy klubelnöknek, hogy beszéljen a játékosaival, főleg egy ilyen helyzetben. Amilyen segítséget tudunk, azt meg kell adni.” A klubelnök elárulta, hogy a holland beállósnak szerződése van, és a játékengedélye is ki van váltva a BL és a magyar bajnokság tekintetében is. „Bonyolult és összetett kérdés ez az egész. A tavalyi évet úgy zártuk le, hogy Yvette fáradt volt mentálisan és fizikálisan is, de mindenki fáradt volt. Kiemelném Bódi Bernadettet, aki úgy játszott végig egy szezont, hogy a Jana Knedlikova (a poszttársa – a szerk.) háromszor volt sérült. Ha csak egyetlen mozdulatot ragadok ki, akkor a Final4-ban játszott az extra time-mal együtt 120 percet két nap alatt. Ha visszaemlékezünk, mindenki az Eduarda Amorimról és a Kiss Éváról beszél csupa nagybetűvel, és ehhez hozzáteszem, hogy Bódi Bernadett dobott két olyan gólt az extra time-ban, amit, ha nem dob be, lehet nem mi nyerjük a BL-t. Nem csak az Yvette Broch-on volt óriási nyomás” – nyilatkozta Bartha Csaba.

Kitért a 2018 tavaszán tapasztalható helyzetre: „A tavalyi évet mi februártól május végéig egy kiélezett bajnoki hajrával együtt 8-9 emberrel játszottuk le. A Final4-t ha visszanézzük, egy cserénk volt, amit az Ambros meglépett. Tehát itt mindenki ki volt zsigerelve, mindenki fizikálisan, mentálisan, pszichésen elfáradt. Az egy más kérdés, és ezt érdemes lefektetni, hogy a Győri Audi ETO-ban olyan feltételrendszer van, olyan fizetése van a játékosoknak, és olyan szociális közeg veszi körül a játékosokat – például a szurkolók, az Audi Aréna, a főszponzorunk, a többi szponzorunk -, akinek az elvárása az, hogy mi bejussunk a Final4-ba, és megnyerjük a magyar bajnokságot és a kupát. Ez élsport, az élsportban – én ezt tanítom a Testnevelési Egyetemen, és ezt közlöm a játékosok felé – egyetlenegy fontos szempont van, a teljesítmény. Senki nem haragszik az Yvette Broch-ra, a legnagyobb tisztelettel beszélünk róla, és a legeslegjobb barátságban váltunk el. Ha az eredeti holland fordítását megnézzük ennek a szövegnek, akkor Yvette is azt mondja, hogy tisztában van azzal, hogy ez a világ legjobb klubja, ahol a világ legjobb feltételrendszere van, aminek ő jelen pillanatban nem tud megfelelni. Nem azért, mert nem akar, hanem mert nincs rá felkészülve. Elfáradt, pihenőidőre van szüksége. Ezért döntöttünk úgy közösen, hogy most még hosszabb pihenőt kap, az az opciós jog, ami nála van, az továbbra is életben van, tehát jövő májusig eldöntheti, hogy akar-e nálunk játszani, vagy nem.”

Bartha Csaba megerősítette, hogy ebben a szezonban Yvette Broch biztosan nem lép pályára a Győri Audi ETO KC-ban: „Idén már nem látjuk a pályán, ez biztos. Nyilván én elmondtam neki, hogy a kézilabdában elindult az átigazolási időszak, és most javában a közepén tartunk. Én nem tudok várni májusig, hogy lesz Yvette, vagy nem. Tehát mi beállóst fogunk igazolni, szeretnénk már idénre, ha sikerül. Nyár óta több mint 30-an kerültek szóba. Ha a szurkolók megállítanak, és mondanak egy nevet, azt kell mondanom, hogy nem tudjuk leigazolni, mert a klubjának van egy célja, ezért nem engedi el. Pedig bármelyik dán, norvég, francia játékos elindulna kerékpárral Győrbe, hiszen tudja hova jön, de nem engedik el.”

Most tehát olyan beállóst keres a klub, aki bevethető még ebben a szezonban, de arra is felelt az elnök, hogy ha Yvette Broch nem válaszol időben, hogy jövő májustól rendelkezésre áll, akkor talál-e a helyére más játékost: „Biztos, hogy találok, az ezer százalék, hogy a 2019/2020-as szezonra a Kari Brattset nem lesz egyedül, biztos vagyok benne, hogy fogok találni egy olyan beállós játékost, aki a mi szintünk. Az a nagy kérdés, hogy január elsejével találok-e, és a Ferencváros ellen január 2-án tud-e játszani még egy beállós, illetve ezt a következő, reményeink szerint 30 meccset a szezonból Kari Brattset egyedül játssza le felnőtt beállósként, vagy lesz neki segítsége.”