Ül-e a 2004-es futballhasonlat? • SportTV

Ül-e a 2004-es futballhasonlat?

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 16. 03:29    
Olvasási idő: 2 perc

Két mérkőzés maradt hátra a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságból, két éremcsata. Az elsőn az elmúlt öt nagy tornán egyaránt az éremcsatákig eljutó Hollandia mérkőzik bronzért az ezt a medáliát egyetlenegyszer (2010) elnyerő Romániával. A döntőben a világbajnok franciák mérkőznek meg az olimpiai bajnok oroszokkal – mindkét válogatott fennállása első Európa-bajnoki aranyára hajt.

ROMÁNIA–HOLLANDIA

Románia egy bronz-, Hollandia egy ezüstérmet mondhat magáénak az Eb-k históriájában, valamelyikük megszerzi most második medáliáját is. A két csapat egyszer már megmérkőzött a tornán: a nancyi középdöntő csoport első játéknapján, múlt vasárnap a hollandok szinte végig vezetve, 18–14-es félidő után 29–25-re múlták felül a románokat. A németalföldi csapatból Debbie Bont és Lois Abbingh 6-6 gólt szerzett, délkeleti szomszédunk együtteséből Eliza Buceschi 8 (9 kísérletből), az akkor még egészséges csapatkapitány Cristina Neagu és Laura Chiper 4-4 alkalommal talált be a kapuba. Azóta viszont a mieink elleni mérkőzésen Neagu súlyosan megsérült, nélküle okkal nehezebb dolga lesz a „csalódottak csatáján” ahogy a harmadik helyért lejátszandó mérkőzéseket nevezni szokták. Mindenesetre Helle Thomsen csapata mellett az szól, hogy a fentebb említett öt elődöntős szereplésből az eddigi négy egy kivétellel mind effektív éremszerzéssel végződött, a 2015-ös vb-n és az előző Eb-n ezüst, a tavalyi vb-n bronz jutott az együttesnek, amely csak a riói olimpiai bronzot bukta el a norvégokkal szemben.

OROSZORSZÁG–FRANCIAORSZÁG  

Legutóbb népszerű labdajátékban 2004-ben fordult elő, hogy a nyitó találkozót és a döntőt, azaz a torna első és utolsó mérkőzését ugyanaz a két csapat vívta, ráadásul az egyikük az egyik esélyes házigazda volt. Akkor a portugáliai Eb-n a hazaiak a nyitón nagy meglepetésre kikaptak a csoportban a görögöktől 2–1-re, s aztán a döntőben – hatalmas meglepetésre – ismét a vendégek diadalmaskodtak, akkor 1–0-ra legyőzve házigazdájukat. Most a francia és az orosz női kézilabda-válogatott „másolja” (vagy nem másolja) ezt a programot. A startnál a vendég oroszok három góllal megverték a rendezők együttesét, s most a finálét is ugyanez a két csapat játssza. Persze, a párhuzamot meghúzva szembe ötlő a különbség is, amely elsősorban az előzményeket illeti. A két csapat ugyanis két évvel korábban az olimpiai tornán is megmérkőzött egymással – kétszer is. A középdöntőben egy, a döntőben három góllal voltak jobbak Vjahirjeváék, majd a következő két nagy tornán elkerülte egymást a két csapat (a 2016-os Eb-n az alapszakaszban és a középdöntőben sem kerültek össze, a tavalyi vb-n pedig az oroszok kiestek a negyeddöntőben, hatalmas vereséget szenvedve a norvégoktól). Ezután jött a jelen torna 26–23-as orosz nyitó sikere, azaz a legutóbbi három mérkőzést egyaránt Jevgenyij Trefilov mester csapata nyerte meg a nagy világversenyeken. Mi több, a franciák a két csapat találkozóin nagy tornán legutóbb 7 éve, a vb negyeddöntőjében tudták felülmúlni az oroszokat.
„Mindkét csapat nagyot lépett előre a nyitó meccs óta, ez a mérkőzés teljesen másfajta lesz” – jósolt a finálé előtt Anna Vjahirjeva, a vendégek első számú csillaga.
Oroszország legutóbbi – s mindeddig egyetlen – Eb-döntőjét 2006-ban Svédországban vívta, akkor 27–24-re veszített Norvégia ellen.
A már említett olimpiai finálét Rióban, semleges pályán játszották, most azonban más a helyzet. Most Párizsban csapnak össze, 15 ezer néző előtt, akiknek a nagy többsége természetesen a hazai együttes sikeréért szurkol majd, vélhetően nagy hangerővel. „Remélem, hogy tűzbe-lázba jönnek, magukkal ragadják a csapatot, hordoznak minket a szeretetükkel” – nyilatkozta Allison Pineau, a hazaiak egyik klasszisa.
Mindenesetre egészen biztos, hogy új Európa-bajnokot avatnak vasárnap este. Norvégia (7-szeres győztes), Dánia (3), Magyarország és Montenegró után ötödikként Franciaország vagy Oroszország együttese ülhet fel a kontinensbajnokság virtuális uralkodói trónjára.

NŐI KÉZILABDA EB. Sport1 13:45  Hollandia–Románia, az 3. helyért (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17:15 Oroszország–Franciaország döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)