Harden felnőtt Jordanhez és Bryanthez • SportTV

Harden felnőtt Jordanhez és Bryanthez

2019. 01. 01. 11:04    
Olvasási idő: 2 perc

James Harden sorozatban negyedszer dobott 40 pont felett az NBA-ben, tízmeccses periódust tekintve pedig olyat produkált, amire csak Michael Jordan és Kobe Bryant volt képes az elmúlt három évtizedben.

Amikor James Harden olyat produkál, hogy Michael Jordannel, Kobe Bryanttel, illetve Steph Curryvel kell egy lapon emlegetni, akkor az minimum kalaplengetést érdemel. Illetve az év első cikkét a Sport TV honlapján.

Merthogy a Houston Rockets vezére a Memphis Grizzlies elleni 113-101 során sorozatban negyedszer dobott 40 pont felett (ilyenre még nem volt példa a franchise történetében, a ligában legutóbb két éve Russell Westbrook cselekedett hasonlót), tripla-duplát ért el (43 pont, 10 lepattanó, 13 assziszt), és a Nyugati főcsoport negyedik helyére hozta fel a három hete még 14. együttest. De még csak nem is ezek miatt kell piedesztálra emelni őszakállasságát. Hanem például azért, mert a legutóbbi 10 mérkőzésén 408 pontig jutott, az Elias Sports Bureau kimutatása szerint pedig az elmúlt három évtizedben erre csak Jordan és Bryant volt képes. Curry kapcsán pedig egy NBA-rekordot állított be Harden: zsinórban hét meccsen dobott legalább öt triplát, ezt korábban (egyébként a most zajló idény számára első hét meccsén) csak a Golden State Warriors ikonja tudta megtenni. Az egyik még a nap öt legszebb mozdulata közé is bekerült:

A Houston 10/1-es futást produkál, amiben Hardennek jelentős része van. Ebben a periódusban 39,7 pontot, 6,3 lepattanót, 8,5 asszisztot és 2,1 labdalopást átlagol (az összes meccsen ő volt csapata legjobb pontdobója, nyolcszor a gólpasszkirálya, kétszer pedig lepattanózásban is „nyert”). Sorozatban nyolc meccset hozott le 35 ponttal és 5 gólpasszal, ezzel meg Oscar Robertson NBA-csúcsát adta át a múltnak.

Harden négyes „negyvenes” sorozata pedig így nézett ki:

Oklahoma City Thunder (113-109; 41 pont, 6 lepattanó, 7 assziszt)

Boston Celtics (127-113; 45 pont, 2 lepattanó, 6 assziszt)

New Orleans Pelicans (108-104; 41 pont, 9 lepattanó, 6 assziszt)

Memphis Grizzlies (113-101; 43 pont, 10 lepattanó, 13 assziszt)

„Nem tudom, lehet-e nála jobban játszani most – fejtegette Mike D’Antoni, a Rockets vezetőedzője. – De ez igaz a védekezésére is. Labdákat lop, az ilyen tripla-duplák szinte semmiségnek tűnnek. Hát, igen, más szinten játszik. „Csak agresszív vagyok – vigyorgott Harden, aki azért elismerte, talán élete formájában kosarazik. – Csak támadó üzemmódban vagyok. A Memphis megpróbált előszedni néhány dolgot, kettőzték rajtam a védekezést, és nem volt rossz. Rossz munkát végeztem. Rosszul irányítottam, mert labdavesztésekből könnyű pontokat ajándékoztam az ellenfélnek. Jobban kell vigyáznom a labdára, de úgy, hogy közben agresszív maradok és nem feledkezem meg a csapatom játékáról.”

De hogy megmutassuk, a Houston összességében is egyben van, jöjjön még egy videó a Washington Wizards elleni triplazáporról, az ott dobott 26 hármas új NBA-csúcs.