Adorjánék Rómában is „robbantanának” • SportTV

Adorjánék Rómában is „robbantanának”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 14. 09:43    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőre maradt a Coppa Italia nyolcaddöntőjéből az utolsó két mérkőzés. Ha már szombaton „lemaradtunk” a sérült Nagy Ádámról, reményeink szerint a kupa eddigi bravúrcsapatában, a harmadosztályú Virtus Entellában láthatjuk Adorján Krisztiánt, amint társaival megkísérel egy újabb „meglepetésbombát” robbantani a római Olimpiai Stadionban.

Adorján Krisztián (jobbról) a héten lesz 26 éves. Az MTK neveltje már megjárta Liverpoolt, Groningent, Novarát, Tiranát és Dundalkot (is (a képen annak színeiben szerepel), most az Entella tahjaként szeretene Rómában nagyot alkotni (Fotó: Getty Images)

CAGLIARI–ATALANTA

A hétfői első meccs két részeséből csak a vendég Atalanta szerezte meg a Coppa Italiát, azt sem ma, hanem potom 56 esztendeje, 1963-ban. (Ezen kívül volt két vesztett fináléja is, 1987-ben és 1996-ban.) A hazai Cagliarinak egyetlen második helyre futotta, „természetesen” a hatvanas-hetvenek évek fordulójáról a csapat aranykorából, amikor egyetlen bajnoki címét is szerezte. (A Gigi Riva–féle alakulat a kupa körmérkőzéses döntőjében 1969-ben 6 ponttal végzett a 2. helyen a 9 pontot gyűjtő győztes AS Roma mögött.)
Ebben a kiírásban az Atalanta most kezd, a Cagliari a selejtező harmadik fordulójában otthon 2–1-re győzte le a délolasz derbin a Palermót, majd a negyedik körben Veronában nyert ugyanennyire a Chievo ellen.
A bajnokságban az Atalanta áll jobban, 28 pontjával a 8., míg a Cagliari 8 ponttal kevesebbel csupán a 13. a táblázaton. Legutóbb az idény elején szeptember 3-án játszottak, akkor Bergamóban, és a vendégcsapat Barella szabadrúgásgóljával nyert 1–0-ra. Összesen 55 tétmérkőzést vívtak egymással, ebből négyet a Coppa Italiában. Ráadásul az a négy két egymást követő idényre esett, 1994–95-ben a 2. fordulóban, egy évre rá a negyeddöntőben kerültek össze. Minden alkalommal a hazai együttes nyert, csak míg az első párharcból a déliek idegenben szerzett góllal mentek tovább (1–2, 1–0), addig másodjára az Atalanta egy góllal felülkerekedett (4–2, 0–1).

ROMA–VIRTUS ENTELLA

Az esti találkozó két csapata közt ránézésre hatalmas a különbség. A Roma az élvonal 6. helyezettje, a Virtus a C-liga A-csoportjában 5., azaz ha a bajnoki táblázatokat egymás tetejére állítanánk, akkor 37 helynyi lenne a távolság kettejük között.  Korábban egyetlen sorozatban sem mérkőztek meg egymással, így fennállásuk első tétmeccsét játsszák.
Az Entella pazar sorozatot futott az idei kupakiírásban. A selejtező második körében 3–0-ra verte meg a Robur Sienát otthon, a harmadik kanyarban a Salernitanát 3–0-re, ugyancsak hazai pályán, utána következett a szuperbravúr. A Genoa ellen a Luigi Ferrarisban, azaz idegenben kétszer is vezetett a csapat Simone Icardi (csak névrokona az Inter argentinjának) révén, majd azt is el tudta viselni, hogy házigazdája vitatható 11-esekből mindkétszer egyenlített, és a hosszabbításban egy harmadik (!) büntetővel előnyt szerzett. A 120+1. percben ugyanis Adorján Krisztián kiegyenlített (éppen Icardi asszisztjából), és a 11-es párbajban csapata egyszer sem vesztésre állva 7-6-ra győzött. Az utolsó Virtus-büntetőt éppen Adorján lőtte be Marchetti kapujába, hogy aztán az utolsó genovai próbálkozó, Lapindula hibázzon. A magyar támadó a három kupameccs összesen 300 játékpercéből 139-et töltött a pályán a Virtusban, az inkriminált genovai találkozón mind a 123-at. A bajnokságban 11 találkozón összesen 503 percet játszott, ott gólt nem sikerült elérnie. Remélhetőleg Roberto Boscaglia mester ha kezdőként talán nem is, de a kispadról beküldve Rómában is beveti magyarját.

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő.  Sport1 17:15 Cagliari Calcio–Atalanta Bergamasca Calcio 1907  (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:45 AS Roma–Virtus Entella (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)