Bundesliga - Deadline Day értékelő • SportTV

Bundesliga – Deadline Day értékelő

2019. 02. 01. 15:00    
Olvasási idő: 5 perc

Mivel csütörtök este hatkor lezárult a #Deadlineday, nézzük sorjában mit műveltek a Bundesliga csapatai!

Dortmund: „Kölcsönbe mehettek!”

A Borussia Dortmundnál Michael Zorc sportigazgató a keretszűkítést tekintette első számú célnak, így a kevés lehetőséget kapó, már korábban távozott Sebastian Rode (Frankfurt, kölcsönbe) és Alexander Ishak (Willem II, kölcsönbe) mellé Dzenis Burnicsot is kölcsönadta a Dynamo Dresdennek, míg Jeremy Toljan a csütörtöki dortmundi edzés után a Celticnél kötött ki, így 25 fősre (a frissen érkezett, azóta már az U2O-as Copa Américáról szájsérülés miatt Dortmundba visszatérő Leonardo Balerdit is beleszámítva) csökkent a keret. A legérdekesebb talán a japán ikon, Kagava Sindzsi kálváriája, ami Monte Carlo vagy Hannover helyett végül Isztambulban ért véget. A még mindig csak 29 éves, 95-szörös japán válogatott az idén 98 Bundesliga percet kapott, és úgy tűnt, nem az utolsó pillanatban érte bejelentkező Hannovernél szeretné ezeket gyarapítani, így végül egy jó kis #cometoBesiktas lett belőle. A dolog pikantériája, hogy egyes források szerint az igencsak komoly anyagi gondokkal küzdő, a bajnokságban a hatodik helyen szenvedő török szuperklub állítólag 1.5 millióért végleg megszerezhetné a jövő nyáron lejáró szerződéssel rendelkező Kagavát, ami azért erősen diszkont ár, főleg úgy, hogy Kagavában azért még bőven benne vagy 1-2 jó idény akár a topszinten is.
Összeségében azonban a Dortmund nem veszített túl sokat a kölcsönadásokkal, hiszen olyan játékosok távoztak 4-5 hónapra, akik Lucien Favre alatt alig-alig jutottak szóhoz.

Bayern: Haszan „majdnem” igazolt

A hírek szerint a nyáron 250 millió euró áll rendelkezésükre a bajoroknak a keret felturbózására, ám meglehetős csend honolt a Sabener Strassén az átigazolási piac utolsó napján, jórészt azért mert Benjamin Pavard-t már leigazolták, míg a 18 éves, most végleg megvásárolt amerikai középső védő, Chris Richards már nyáron, az előszezonban szerepelt a Bayern felnőttcsapatában. Az igencsak Münchenbe vágyódó angol szupertini, Callum Hudson Odoi pedig a 27. Bayern-ajánlat ellenére is egyelőre Londoban maradt, mivel a Chelsea továbbra sem engedi, bár a hírek szerint az álláspont a nyáron változni fog.

A távozók közül Franck Evina a Holstein Kielhez került kölcsönbe, míg Sandro Wagner évi 7.5 millió euróért Kínába az Uli Stielike vezette Tiencsin Tedához igazolt, némi pénzt keresni, ami 31 évesen az ő igencsak rögös karrierútját ismerve abszolút jogos.

A német sajtó szerint az átigazolási időszak vesztese az igazán nagyot nem robbantó Haszan Szalihamidzsics lehet, akinek a „majdnem leigazoltam” listája lassan Arsene Wenger-i hosszúságú lesz, és vélhetően nem segített saját helyzetén….

Gladbach  – Bénes Kielben

Bár jött elvileg egy jelentősebb ajánlat Kínából Alassane Pleaért, a Bayern-kötödésű, a sportigazgatói poszttal nyaranta szóba hozott Max Eberl végül csak egyet lépett: a dunaszerdahelyi nevelésű, Győrben is megfordult Bénes László az egyébként remek futballt játszó Holstein Kielben, kölcsönben próbál játéklehetőséghez jutni. Egyelőre úgy néz ki, sikerrel, hiszen a szerdain napon a második félidőben a fent említett Franck Evinával együtt becserélték a Heidenheim elleni, 2-2-es döntetlennel végződő meccsen.

Lipcse – Angol támadókat idén is

A legkisebb kerettel dolgozó RB Leipzig is aktívan töltötte az elmúlt napokat: a korábban megszerzett salzburgi Haidara és Wolf mellett a New Íork-i csapatból „igazolt” Tyler Adams fantasztikus bemutatkozásával a huszadik RBL-játékos lett, aki a Bundesligában az idei szezonban pályára lépett. Upamecano hosszabb sérülése (a francia középhátvédzseninek egyelőre 2 hónapot mondanak az elsőre komolyabbnak tűnő térdsérülésére), Forsberg lassú visszatérése (egyelőre 15 perceket kaphat, mint a Düsseldorf ellen), valamint Bruma és Kampl gyengélkedése miatt kreatív támadóban gondolkodtak Rangnickét. A  Dele Allit felfedező, a Southamptonnál Pocchettinóval együtt dolgozó, majd őt a Tottenhambe követő lipcsei átigazolás-felelős Paul Mitchell már a múlt szezonban is egy Premier League-ben kevés szerepet kapó ultratehetséges fiatalt (Ademola Lookman) szerzett meg. Az idén sincs ez másképp, csak most nem liverpooli, hanem londoni a befutó, az Arsenalból érkező U17-es világbajnok, Emile Smith Rowe eddig főleg az Európa-ligában jeleskedett – 4 meccsen 2 gólt szerezve, most nyárig kölcsönbe költözik Lipcsébe.

Eintracht Frankfurt: Deadline day = BOBIC DAY

Az ötödik helyen álló Eintracht már korábban visszaszerezte a volt frankfurti, ex-dortmundi Sebastian Rodét, aki az első két tavaszi meccsen nem is teljesített rosszul – azért sem a Bréma, sem a Freiburg ellen nem jeleskedett a kontrák megállításában. Fredi Bobic azonban nem hiába vívta ki a liga „transzferkirálya” nevet az elmúlt években megszerzett olcsó, de minőségi játékosok (Vallejo, Mascarell, Rebic, Jovic, Haller, Da Costa, De Guzman, Boateng összesen kb 25 millióért!!!) begyűjtése miatt. Az még oké, hogy 1.8 millióért megszerezte a 19 éves brazil középső védőt, Tutát, de a 22 éves Almamy Touré (nyolcvan meccs a Monacóban, többek között 15 a két évvel ezelőtti  bajnokcsapatban) vagy az Augsburgból kipenderített Martin Hinteregger leigazolása (kölcsön) elég komoly húzásnak tűnik. A távozók közül a Tigresbe eladott mexikói Carlos Salcedo és esetlegesen Simon Falette  is középső védő poszton jött számításba. Tuta, Touré és Hinteregger érkeztével az Adi Hütternél kulcsfontosságú középső védő poszton így már az örökifjú Haszebe, a 19 éves Ndcika és a veterán Abraham mellett immáron nem csak Marco Russ bevethető.  A brutális meccsdömpinget (Dortmund, Lipcse, Gladbach, plusz 2 El-derbi a Doneck ellen) elnézve, ezek az igazolások igencsak jól jönnek az Eintrachtnak.

A maradék: Nordtveit, Di Santo el, erősít a Schalke és a Düsseldorf!

A Hoffenheim Havard Nordtveit Londonba (André Schürrle csapattársa lett a Fulhamnél, ezt még leírni sem egyszerű, hát még a pályán elképzelni….) és Justin Hoogma Hamburgba, (pontosabban a St. Pauliba, kérdés mit szól ehhez a HSV-ben 6 idényt eltöltő papa, Nico?) való kölcsönadásával folytatta a Grifo, Kobel, Akpoguma, Zuber által megkezdett sort, ám Lucas Ribeiro szemében azért egy középső védőt igazolt 3 millió euró értékben.

A középcsapatokból a Hertha (Fabian Lustenberger nyáron visszatér Svájcba) a Wolfsburg, a Mainz, a Leverkusen (a DAC-ba kölcsönadott Tomasz Kucz-t leszámítva) és a Werder (Luca Caldirola a Beneventóban kötött ki) is kimaradt a buliból. Az alsóházban már érthetően nagyobb volt a mozgás, de a már korábban feltankoló Hannover végül mindenkiről lemaradt, míg a Nürnberg a volt hamburgi Ivo Ilicevicet tudta elcsábítani az Eppel Mártont is a sorai között tudó kazah Kajrat Almatitól, igaz, Michael Köllner vezetőedző sajtótájékoztatója szerint a 32 éves szélső csak pár hét múlva lesz bevethető. A szintén menekülő Freiburghoz Grifo már korábban megérkezett kölcsönbe, igaz, a Hoffenheim a múlt héten nem engedte ellenük pályára lépni. A Stuttgartban a 18 éves török középső védő, Özan Kabak a Bayern ellen több remek megmozdulással, míg a berlini Alexander Esswein futóteljesítményével, a hoffenheimi kölcsönjátékos Steven Zuber pedig agresszivitásával vétette észre magát , de újabb szerzemények nem érkeztek.

Az elmúlt hetekben éledezni látszó Schalke helyzetén Domenico Tedesco a pályán, míg Christian Heidel a tárgyalóasztalnál próbál valamelyest javítani. Egyelőre a Wolfsburg és a Hertha elleni teljesítmén,y valamint a Manchester City üdvöskéje Rabbi Matondo (13 millió) és a veterán Jeffrey Bruma (Wolfsburgból kölcsön (ő a sérült Stamboulit pótolhatja, illetve harmadik középső védőnek bőven megteszi) megszerzése, valamint a finoman szólva nem közönségkedvenc Franco di Santo elpasszolása mindenképp jó iránynak látszik.

A mélyrepülésben lévő, utóbbi tíz meccsén 3 pontot szerző Augsburg Jens Lehmann másodedzői kinevezésével kezdte, bár vannak kétségeim, hogy az igencsak erőteljes személyiségű egykori remek hálóőr mennyire oldja a feszültséget az öltözőben. Abból pedig bőven van, hiszen a brazil fejpárbaj- és párharckirály Caiuby nyári szabadságának megtoldása után télen sem tért időben vissza a csapathoz – a rossznyelvek egy augsburgi diszkóban látták a héten – így Stefan Reuter (ők azért Lehmann-nal elég jól ismerik egymást a Dortmundból) sportigazgató lapátra tette. A végül Frankfurtban kikötő Martin Hinteregger távozása is segíthet. Annyiban talán biztos, hogy a korábban a Red Bulltól is eltanácsolt középhátvéd megtanulja, talán nem a legcélravezetőbb Manuel Baum edzőről azt nyilatkozni miszerint „semmi pozitívumot nem tudok róla elmondani,”. Mindenesetre az igencsak jól menedzselt, kis költségvetésből a maximumot kihozó fuggerstadti klubnál az újdonsült stábtag, az Arsenalban is megfordult Lehmann mozgósította angol kapcsolatait. Először az ágyúsoktól akarta megszerezni a tehetséges csatár Eddie Nketiah-t, majd végül a Gladbachban is megfordult, West Ham Unitedben 16 évesen bemutatkozó középső védőt, Reece Oxfordot vette kölcsön.

A slusszpoént a hétvégén csúnya pofonba beleszaladó Fortuna Düsseldorf szolgáltatta. A volt ingolstadti beadáskirály balhátvédet Markus Suttnert már korábban elcsábította az új sportigazgató, Lutz Pfannenstiel. A 6 kontinensen is védő korábbi kapus vélhetően tudja, hogy nem árt egy rutinos kapus a háznál (no nem a mostanában potyázó Michael Rensingre gondolunk), így a 39 éves Jaroslav Drobnyt is megszerezte, de a fő fogás mégsem ő volt. Dawid Kownacki balul sikerült sampdoriás kalandja előtt az új Lewandowski-öv viselője volt (és nemcsak a Lech Poznan miatt), bár ezt a címet mostanában Krzysztof Piatek elorozta tőle. A még mindig csak 21 éves támadó lassan 5 éve mutatkozott be a lengyel élvonalban, még Lovrencsics Gergő és a düsseldorfi csapattársa Marcin Kaminski oldalán, majd az U21-es válogatottban termelt húsz meccsen 15 gólt. A törést azonban a Sampdoria jelentette, hiszen a tavalyi ezer perc és öt gól után az idei szezonban  eddig 155 bajnoki percet kapott. Az eredetileg szélső Dodi Lukebakio középre hozatalával Friedhelm Funkel mester ideig-óráig orvosolta az akut góltalanságot, de az F95 így is a liga 4. legkevesebb találatát szerezte 21-gyel. A másodosztályban remeklő Benito Raman (4 gól, ebből kettőt a tíz emberrel játszó Hertha ellen) Rouwen Hennings (2 gól, egyet büntetőből) és a tavalyi másodosztályú gólkirály Marvin Ducksch (a Kielben 18 találatig jutott és kapott négyéves szerződést a Fortunától) teljesítményen is lenne javítani, így Kownacki jó eséllyel sok lehetőséget kaphat.