Az RB Leipzig tulaja a leggazdagabbak leggazdagabbja • SportTV

Az RB Leipzig tulaja a leggazdagabbak leggazdagabbja

2019. 03. 02. 14:03    
Olvasási idő: < 1 perc

Elkészítették a leggazdagabb klubtulajdonosok listáját, amit elsőre talán meglepetésre Dietrich Mateschitz, az RB Leipzig tulajdonosa vezet.

Ha a Bundesligában nem is áll az első helyen az RB Leipzig, egy tabellán nemhogy Németországban, de az egész világon éllovas. Merthogy a kimutatások szerint Gulácsi Péter és Willi Orban klubjának tulajdonosa, Dietrich Mateschitz a leggazdagabb klubtulajdonos a világon. Íme, a rangsor.

  1. Dietrich Mateschitz (RB Leipzig). A 74 éves osztrák üzletember a Red Bull GmbH 49 százalékos tulajdonosa. A többek között az RB Leipzigbe, a Red Bull Salzburgba és a New York Red Bullsba is befektető Mateschitz magánvagyonát 20,3 milliárd euróra becsülik.
  2. Manszur Bin Zajed el-Najan. Az emírségekbeli uralkodócsalád tagja, 2009 óta a Manchester City (majd az angol klubbal egybefüggő hálózat) legfőbb tulajdonosa. Magánvagyona 19,4 milliárd euró.
  3. Az Agnelli család. Az olasz vállalkozófamília a Fiat-Chrysler többségi részvényese, emellett többek között a Juventus tulajdonosa. A család becsült vagyona 11,8 milliárd euró.
  4. Philip Anschutz. Az Anschutz Entertainment Group a Los Angeles Galaxy tulajdonosa. Az amerikai vállalkozó 11,4 milliárd eurós vagyonnal büszkélkedhet.
  5. Roman Abramovics. Az orosz-izraeli oligarcha 2003-ban 210 millió euróért vette meg a Chelsea-t, amelybe a későbbiekben csaknem egymilliárd eurót pumpált bele. Igaz, aki 9,4 milliárd eurós vagyonnal büszkélkedhet, annak ez aligha lehet gond.
  6. Stan Kroenke. Az amerikai üzletember szinte csapatgyűjtő, hiszen övé többek között az Arsenal, az NFl-ben szereplő Los Angeles Rams, az NBA-ben érintett Denver Nuggets és az NHL-ben a playoffért hajtó Colorado Avalanche is. Kroenke 7,3 milliárd euró felett diszponál.
  7. Nasszer el-Kelaifi. A PSG katari „nagyfőnöke” egyelőre csak hazai sikereket tud felmutatni a francia gárdával, igaz, a 7,1 milliárd eurós vagyonából még biztosan futja majd befektetésekre.