A bergamói csoda folytatódik? • SportTV

A bergamói csoda folytatódik?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 15. 08:20    
Olvasási idő: 2 perc

Az Atalanta remek, a Lazio csapnivaló idényt futott, most a kupadöntőben keresztezik egymás útját. A múlt és (talán) a helyszín alapján a rómaiak lennének az esélyesebbek, a pillanatnyi forma a bergamóiak mellett szól...

Bergamói gólöröm május 5-én a római Olimpicóban. Vajon tíz napra rá hányszor ismétlődik meg ez a jelenet, és elég lesz-e a Coppa Italia második elhódításához? (Fotó: Getty Images)

A bergamói csapat negyedik kupadöntőjét vívja, 1963-ban volt először finalista, azt meg is nyerte a Torino ellen (a későbbi vb-ezüstérmes és az Interrel BEK-győztes Domenghini mesterhármasával), a másik kettőt viszont elvesztette. A Lazio többször jutott el a végküzdelemig – tizedszer döntőzhet – , többször is győzött, az elsőt ő is megnyerte 1958-ben, s az eddigi 9-ből 6-szor fel is emelhette a kapitánya a trófeát, legutóbb 2013-ban.
Az idei kupaszereplésüket összehasonlítva mindketten kiemeltként a nyolcaddöntőben kapcsolódtak be, s a kétmérkőzéses elődöntős kiírás miatt négy mérkőzést kellett vívniuk eddig. Mindketten egy-egy döntetlent értek el a három győzelem mellett, csak amíg az Atalanta az elődöntőben idegenben remizett és otthon nyerte meg a visszavágót a Fiorentina ellen, addig a Lazio a helyszíneket tekintve fordítva bánt el így a Milannal. Útközben a bergamói csapat ejtette el a legnagyobb „vadat”, a nyolcaddöntőben 3–0-ra verte meg az elmúlt négy (!) kiírás győztesét, a bajnoki és kuparekorder Juventust, amelynek 18 mérkőzéses veretlen sorozatát szakította meg ezzel a Coppa Italiában.
Ez lesz a két klub 106. tétmérkőzése egymással, meglehetősen kiegyenlített mérleggel (az Atalanta 31-szer nyert a Lazio 35 sikerével szemben, 39 iksz mellett. A kupában viszont mindössze kétszer kerültek eddig szembe egymással. Az 1988–89-es negyeddöntőben Bergamóban 2–0-s hazai siker született, Rómában a Lazio 3–2-re nyert, így az Atalanta jutott tovább, de az elődöntőben a későbbi győztes Sampdoria megállította.  Húsz évre rá a 4. fordulóban csaptak össze, azt s csatát 2–0-ra a Lazio nyerte meg, amelynek jelenlegi mestere, Simone Inzaghi 9 percet játszott csereként. Amúgy állítólag az ő állása (is) a tét, két fordulóval a bajnokság vége előtt a csapat csak a 8. a Serie A-ban, nincs valós esélye még az El-selejtezőre sem, csak a kupagyőzelem juttathatja el a második számú európai kupa mezőnyébe. Amúgy a pontvadászatban is kettős bergamói siker született az idényben, otthon 1–0-ra, az Olimpicóban 3–1-re nyert az Atalanta. Ezért dőreség a hazai pálya előnyét emlegetni: ami tíz nappal ezelőtt sikerült – ráadásul hátrányból fordítva – bajnokin, az miért ne sikerülhetne a kupában újólag? Nem mellesleg az Atalanta a római csapatok nemezise lehet ebben az évben: a kupadöntőben a Laziót foszthatja meg a nemzetközi kupalehetőségtől, a bajnokságban pedig a Romát a BL-től…

COPPA ITALIA, DÖNTŐ. Sport1 20:00 Atalanta Bergamasca Calcio–SS Lazio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Kemenes Szabolcs és László Csaba)