Csúcsrangadóval rajtol a Szeged • SportTV

Csúcsrangadóval rajtol a Szeged

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 14. 09:52    
Olvasási idő: 4 perc

A hét közben már megkezdődtek a küzdelmek férfi kézilabda BL C- és D-csoportjában, ám – nem lebecsülve a két ”alsó” hatost – az „igazi élvonal”, azaz az egyaránt 8 csapatos A- és B-csoport szombaton kezdi meg a 2019–20-as idényt. A két magyar csapat közül az első, a MOL-Pick Szeged rögtön csúcsrangadóval – az ellenfél a 7 kupagyőzelmével BEK-/BL-csúcstartó Barca. (A katalán csapat kézilabdázói ez idénytől hivatalosan is a klub rövidített becenevét viselik.)

CSEHOVSZKIJE MEDVEGYI–PLOCK (C-csoport)

Bár a Szpartak Moszkva erős ellenfél volt, a csehovi „medvék” a múlt héten megszerezték sorrendban a 18. orosz bajnoki címüket is. Az együttes az elmúlt öt esztendőben egyaránt a C-/D-csoportban szerepelt a BL-ben, de egy ízben sem sikerült továbbjutnia a kieséses szakaszba. Kulcsembere és vezető klasszisa Dmitrij Kiszeljov, aki tavalyig Szentpétervárott szerepelt, majd elszerződött a Vardarba, amellyel megnyerte a kupát az előző kiírásban. Ám túl sok játéklehetőséget nem kapott Európa bajnokában az év során, ezért most nyáron hazaszerződött  Oroszországba. Ugyanakkor roppant sokat tanult Észak-Macedóniában, így most a Medvegyi kulcsjátékosa lehet, főleg támadásban. Kiváló „adalék” lehet Vlagyimir Makszimov edző – aki 2001 (!) óta irányítja a rekordbajnokot – az utóbbi két évben kialakított roppant stabil együtteséhez. Dmitrij Pavlenko remek első kapus, az ukrán születésű játékos sokáig Olrg Gramsz tartaléka volt, majd az ő távozása után lépett elő, közben felvéve az orosz állampolgárságot is, bekerülve az ország válogatottjába is.  Makszimov mster a „tiszta orosz” együttesre esküszik, szerinte a D-csoport igencsak nyílt lesz az idényben: „Mi nem vagyunk elég erősek a BL megnyeréséhez. Ha lenne sok pénzünk, légiósokat szerződtethetnénk a győzelemhez. De nekünk csak orosz játékosaink vannak. Célunk az első vagy a második hely, hogy továbbjussunk a következő fordulóba.”
A vendég Plock legutóbb eljutott a nyolcaddöntőig, nyolc éven belül ötödször, mégis erre az idényre lengyel bajnoki másodikként csak a C-csoportba kapott besorolást. Xavi Sabate, az ex Veszprém-edző mostani együttese a nyáron jócskán átalakult, hat játékos is elhagyta, de érkeztek négyen, köztük a görög származású orosz szuperklasszis Konsztantyin Igropulo. A klub célja természetesen ugyanúgy a továbbjutás, azaz igazi csoportrangadóval rajtolhat a C-jelű szextett.

SZEGED–BARCA (A-csoport)  

Időkérés Batca módra (Fotó: fcbarcelona.cat)

Időkérés Batca módra (Fotó: fcbarcelona.cat)

A Pick szlogenje erre az idényre: „Elindulunk a BL-ben, hogy megvalósítsuk álmainkat”. Carlos Pastor mester így reagált erre a klubhonlapnak adott miniinterjújában: „Nagyon hosszú szezon kezdődik meg számunkra szombaton. Az első és legfontosabb feladat, hogy a csoportban teljesítsünk jól, olyan eredményt elérni, amivel elérhetjük a célunkat, az álmunkat. Még rengeteg munka van előttünk, de a filozófián nem változtatunk, csak a következő meccsre és a következő feladatra koncentrálunk. A nyolcaddöntő vagy éppen a negyeddöntő iszonyatosan messze van, azzal elég később foglalkoznunk. Most meccsről meccsre kell jobban játszanunk, erre kell koncentrálnunk.”

Az első mérkőzésen a legnehezebb ellenfelek egyike, a Barca látogat Szegedre. „Nehéz ellenfél ellen kezdünk, de mindegyik nehéz lesz a csoportban. A Barca jó formában van, megnyerte a Super Globe-ot, és minden évben jobb és jobb csapata van. De ez igaz a többi ellenfélre is, mert mindenki próbál erősebb lenni. A kulcs megint a védekezés lesz, és ehhez kell egy jó kapusteljesítmény. Támadásban pontosnak kell lennünk, okosan kell kézilabdáznunk, csak akkor leszünk partiban, ha kevés labdát adunk el. Nagyon jó csapat ellen játszunk, nehéz lesz a kezdet, de semmi gond, megbirkózunk vele” – foglalta össze várakozásait a mester.
A katalán szupercsapat megnyerte a Szaúd-Arábiában rendezett Super Globe-ot (a nem hivatalos klubvilágbajnokságot), a döntőben a német THW Kiel ellen aratott 34–32-es győzelemmel. A klub játékoskerete némileg változott, de semmiképpen sem gyengült a nyáron. Távozott Franciaországba Yannis Lenne francia szélső, a lengyel beálló Kamil Syprzak (a PSG-be) és Gilbert Duarte (Montpellier) is. Ugyanakkor érkezett a horvát irányító klasszis Luka Cindric a final fouros lengyel Kielcéből, valamint a 35 esztendős válogatott beálló Abel Serdio a Valldolidból.
Mindkét csapat győzelemmel rajtolt hazája bajnokságában, a Barca 34–32-re verte meg idegenben, Irúnban az ugyancsak BL-induló Bidasoát, a Pick már három győzelemnél tart, a Csurgót 8, a Komlót és a Vácot 13-13 góllal verte meg.
A BL-bn 2008 óta összesen 8-szor találkozott a két együttes, hat barcelonai és két szegedi sikerrel. Utóbbi kettő közül már a Sport TV-ben láthatták a 2017 novemberi szefedi találkozót, amelyen Balogh Zsolt vezetésével, remek, 31–28-as sikert aratott a kék mezes hazai együttes. Valami hasonlóban reménykedünk szombat délután is!

PPD ZAGREB–PSG (A-csoport)

Nagy átlövésgólokra Zágrábban is szüksége lesz a PSG-nek (Fotó: ehfcl.com)

Nagy átlövésgólokra Zágrábban is szüksége lesz a PSG-nek (Fotó: ehfcl.com)

A PSG az egész legutóbbi idényben egyetlen meccset rontott el, de azt nagyon A negyeddöntő első mérkőzésén 10 góllal kikapott Kielcében, s ez a hátrány túl nagynak bizonyult ahhoz, hogy otthon behozza. Így a francia sztárcsapat – amely minden évben az induláskor a BL egyik topfavoritja a Barcával együtt – 2015 óta első ízben elmulasztotta a kölni final fourt. „A kupa fő esélyesével, a Barcával is meg kell, küzdenünk, ami roppant kemény feladat lesz.A csoport többi tagja is remek képességekkel rendelkezik” – óvatoskodott Bruno Martini, a francia bajnok edzője.
Nagy kérdés, hogy a klublegenda Nikola Karabatic, akinek nem túl jól sikerül legutóbbi idényét sérülések is nehezítették, százszázalékos állapotban lesz-e ebben az évadban. Első számú helyettese, a svéd Kim Ekdahl du Rietz még csak keresgéli legjobb formáját, ha egyikül sincs jó llapzban, bajok lehetnek a párizsi védejkezéssel. Raúl González mögül a második jobbátlövőt, Luka Stepancicot elengedték a Szegedbe. Noha szerződtették a lett óriást, Dainis Kristopanst, de ő csak 2020-tól csatlakozik a csapathoz. Így esetenként szélsőket is kell időlegesen átlövőként bevetniük, ám a két klasszis, Luc Abalo és Benoit Kounkoud alkalmas erre a feladatra is. Ugyanakkor az első évesként szerződtetett Edouard Kempf képes kisegíteni a széleken.

A hazai együttes még mindig elsősorban tehetséges fiatalokkal operál, mellettük csupa exjugoszláv légiós (két szlovén, egy-egy montenegrói és macedón) szerepel a keretben. Az irányítás továbbra is a már 35 esztendős Zlatko Horvat feladata, ő azért az egész idényre aligha garantálhatja a csúcsformát. A kispadról már nem a  legendás Lino Cervar irányít, Branko Tamse feladat, hogy megpróbálja ismét legalább a nyolcaddöntőig elkormányozni a zágrábiak hajóját.

 

Férfi kézilabda BL, csoportmérkőzések. Sport1 15:00 Csehovszkije Medvegyi–Orlen Wisla Plock (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 16:45  MOL-Pick Szeged–Barca Lassa (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Vadkerti Attila, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Pásztor István); 19:45 RK PPD Zagreb–PSG-Handball (kommentáror: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Borsos Attila,. Műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István)