Jorge Maqueda: Bánhidi a világ egyik legjobb beállója jelenleg • SportTV

Jorge Maqueda: Bánhidi a világ egyik legjobb beállója jelenleg

2019. 09. 16. 14:29    
Olvasási idő: 3 perc

A MOL-Pick Szeged világbajnok és BL-győztes spanyol jobbátlövője, Jorge Maqueda a Sport TV Harmadik Félidő című műsorának vendége volt. Itt beszélt új csapattársairól, a Szeged terveiről és arról a kínairól, amit Dean Bombac passzából szerzett a Barcelona elleni győzelem során. Bánhidi Bencét pedig a világ egyik legjobb beállójának nevezte.

Egy gól a hét Maqueda-találatból. (Fotó: pickhandball.hu

A MOL-Pick Szeged szombaton 31-28-ra legyőzte a Barcelonát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyitófordulójában. A szegediek legeredményesebb játékosa a hétgólos Jorge Maqueda volt, aki a hajrában meccs talán legszebb gólját lőtte Dean Bombac passzából:

Batca-verés Szegeden!

Ha valahol végleg el lehetett hinni, hogy ez megvan, akkor itt. Íme, a MOL-PICK SZEGED Kézilabdacsapat – Barcelona sorsdöntő pillanatai.

Posted by Sport TV on Saturday, September 14, 2019

„Úgy emlékszem, hogy magasabbra ugrottam, de most visszanézve, úgy látom, annyira nem is ment ez magasra.

Azt éreztem, hogy a felhőkben szálltam, mint Michael Jordan,

de azt látom, csak kicsit emelkedtem el a talajról – nyilatkozta Maqueda nevetve a találatról a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában. A figura hátterét is megosztotta. – Ezeknél a passzoknál a tekintetünkből megértjük egymást, vagy előtte megbeszéljük, hogy az átlövő felugrik. Megvolt a területem, és segíteni akartam a társamnak, hiszen nagyon sokszor a játékostárs nem tud mit csinálni, és nagyon fontos, hogy a többiek kisegítsék.”

Maqueda jobbátlövő, új poszttársat kapott Luka Stepancic személyében, aki a PSG-től érkezett, míg Balogh Zsolt a Tatabányához igazolt a nyáron. „Úgy gondolom, Zsolt távozásával nagyon sok offenzív mobilitást, labda nélküli játékot és offenzív értéket vesztettünk, ami nagyon jól jött volna. Azáltal, hogy Zsolti elment, most valamivel kevesebbet játszom, hiszen ott van Kaspi (Stanislav Kasparek) és megjött Luka Stepancic is, jobban elosztjuk a játékperceket. Ez jót tesz nekem és a csapatnak is, hiszen a múltban azzal, hogy többet játszottam, mint kellett volna, jobban kimerültem, és ez kihatott a csapat teljesítményére, eredményére is. Többet hibáztunk, és a fáradtság miatt nem tudtunk 100 százalékot beleadni, úgyhogy a csapatnak ez mindenképpen jót tesz” – árulta el az átlövő, aki kitért a játékidőre is: „Úgy gondolom, hosszú lesz az idény, nagyon sok mérkőzést fogunk játszani, mindenkinek jut majd idő. Nekem a Barcelona ellen most több jutott, de ha máskor Kaspinak vagy Lukának jön ki a lépés, ezt ők kapják meg. Nem tudok a többiek nevében nyilatkozni, csak a sajátomban, de az a fontos, hogy a csapattal jót tegyünk, és

ha azért játszom kevesebbet, mert a társam jobb formában van, akkor viszem én a vizet, és én törlöm le az izzadtságot a homlokáról. Ez így működik.”

A jobbszélen Bogdan Radivojevic is új a csapatnál, ő hat gólt lőtt az első fordulóban: „Nagyon szeretem a karakterét, hiszen láttuk, hogyan ünnepelte a gólokat, és látszik, hogy a közönség az első pillanattól a szívébe zárta. Jót tesz az érkezése a csapatnak, hiszen azokban a pillanatokban, amikor rosszabbul játszunk, vagy hullámvölgyön megyünk keresztül, akkor az általa adott motiváció az valóban felemelhet minket a padlóról. Nekem is jót tesz, mert nem maradok egyedül az őrült ünnepléssel, ott van ő is társként.”

Mikler Rolandról is elismerően szólt a világbajnok, de a többi magyar csapattársát is dicsérte: „Az az igazság, hogy amikor én Szegedre érkeztem, már nagyon magas szinten játszottak (Bánhidi Bence és Bodó Richárd – a szerk.). Továbbra is ott vannak, még mindig hiányzik bizonyos szempontok edzése, de ettől függetlenül nagyon fontos játékosok számunkra. Bánhidi miatt sokkal többet tudunk távolról lőni, Bodó miatt pedig kinyílik a védelem, és a beálló így gólt tud szerezni. A csapat szempontjából két kulcsfontosságú játékosról van szó, akikkel nagyon jól áll a csapat.” Bánhidi kapta az egyik legszebb bókot: „A spanyol edzők az ilyeneket szeretik. Az erős beállót, aki fogja a pozíciót, és aki nagyon könnyen adaptálódik a Pastor által megkívánt játékrendszerhez.

Számomra valóban a világ egyik legjobb beállója jelenleg.”

„Amin az előző idényben keresztülmentünk, azt eltöröltük, egy új idény kezdődött, és előttünk vannak a terveink.

Az a tervünk, hogy eljussunk a Final4-ig, és nyerjük meg a magyar bajnokságot és a kupát is.

Ezek a célkitűzéseink. És akárhogy sikerült a szezon eleje, valóban áprilisban kell, hogy jól kijöjjön a lépés – fogalmazott a tervekkel kapcsolatban Maqueda. – Úgy gondolom, hogy akik érkeztek, azok valóban hozzá tudnak járulni a csapat sikereihez. Nem is arról beszélnék inkább, hogy a keret erősödött, hanem arról, hogy sokkal jobban ismerjük egymást. Azok, akik újoncok voltak tavaly, azok egy újabb év tapasztalatával gazdagodtak, sokkal jobban tudnak már Pastorral is együttműködni. Még jobban működik, ha az elmúlt idényben elkövetett hibákból tudunk majd tanulni. Ha ez sikerül, akkor valóban erősebbek lehetünk, mint tavaly.”