Csak egy európai a nyitó napon • SportTV

Csak egy európai a nyitó napon

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 18. 19:04    
Olvasási idő: < 1 perc

Salakos tornával folytatódik az 500-as ATP-versenyek sora. A színhely Rio de Janeiro, egy 5200 férőhelyes centerpályája van a helyi Jockey Club sporttelepének. A verseny jelenleg Brazília, sőt egész Dél-Ametika egyetlen 500-as viadala. 2014 óta rendezik meg, egy kivétellel csupa spanyol ajkú bajnoka volt (Ferrer, Nadal, Cuevas és Schwartzman), az egyetlen kivétel Dominic Thiem, aki tavalyelőtt nyert itt, és a közvélekedés szerint Nadal után a teniszvilág második számú „salakos” játékosa. Az osztrák a verseny első kiemeltje, a korábbi bajnokok közül még ott van a mezőnyben Schwartzman is, 3.-ként rangsorolva.

Fognini klasszisához nem férhet kétség. Csak az a kérdés, mikor mennyit "tesz ki a pályára" ebből... (Fotó: Getty Images)

A helyszín és a talaj adja a mezőny földrészek szerinti összetételét is: a spanyol anyanyelvűek és a dél-amerikaiak túlsúlyt képeznek, a 32-s tábla kevesebb mint fele európai, nem spanyolul vagy portugálul megszólaló játékos. Első napi közvetített két párosunkban is csak egy az „echte européer”. Elsőként éppen őt, a második kiemelt Fabio Fogninit (a világranglistán 16.) mutatjuk meg a kanadai Felix Auger-Aliassime (vlr.: 104.) ellen. Első pillantásra kitűnik köztük a hatalmas rutinkülönbség: a bámulatos kezű, de mentálisan igen labilis olasz 13 évvel idősebb, ugyanannyival előbb kezdte profi karrierjét és ez lesz az 517. mérkőzése a touron, szemben az ifjú kanadai 21. fellépésével. Először mérkőznek meg egymással, ebben persze nincs semmi meglepő.
A második (közvetítendő) párban, úgy éjjel 1 óra felé magyar idő szerint lép pályára egy hazai versenyző egy japán játékos ellen: a 18 éves, természetesen szabad kártyával induló Thiago Seyboth Wild (vlr.: 445.) csap össze a jóval tapasztaltabb japán Daniel Taróval (vlr.: 76.). A kis brazil (nem is olyan kicsi, de óriás sem, 183 centi magas) eddig csupán 2 meccset vívott ATP-torna főtábláján, egyet tavaly, a másikat két hete Córdobában, ahol az első körben a döntő szett rövidítésében kapott ki a világrangsor 168. helyezettjétől, az olasz Alessandro Giannessitől. Japán ellenfel viszont már tornát is nyert: a tavalyi isztambuli 250-es versenyen, szintén salakon, a döntőben a tunéziai Malek Dzsazirit legyőzve, aki indul most Rióban is, a torna 7. kiemeltjeként.

ATP 500-AS  VERSENY, Rio de Janeiro. Sport2 23:15-től az 1. forduló mérkőzései (kommentátor: Fazekas Erzsébet)