Fél mázsát fogyott az álmaiért a UFC-harcos • SportTV

Fél mázsát fogyott az álmaiért a UFC-harcos

2021. 08. 20. 08:16    
Olvasási idő: 2 perc
UFC

Jared Cannonier, a vasárnap hajnali UFC-gála egyik főszereplője több mint 50 kilót fogyott, hogy megvalósítsa álmát. Ha legyőzi Kelvin Gastelumot, nagyon közel kerül céljához.

Ki mire képes álmai megvalósításáért egy küzdősportban? Azt például hányan merik bevállalni, hogy az egyik súlycsoportban ugyan nagyon jól érzik magukat (és még a mérlegük sem rossz, 8 győzelem, 1 vereség), de tudják, adottságaik (magasság, ütőtáv) miatt az nem az ő terepük, és inkább bő egy évtized alatt 52 kilót fogyva, két kategóriát lefelé váltva közel kerülnek a világbajnoki címhez? Alighanem kevesen, de talán senki sem. Nos, Jared Cannonier, a vasárnap hajnali UFC-gála egyik (a másik Kelvin Gastelum) főszereplője megtette. Bő egy évtizede, 2009-ben még több mint 136 kilót nyomott, most pedig majd valahol 84 kiló környékén, középsúlyúként mér be a Las Vegas-i Fight Nightra.

Persze, nem csupán a fogyás miatt volt kalandos Cannonier élettörténete. Az volt az álma, hogy a hadseregben tölti az életét, három év meg is adatott neki.

Beleszeretett a harcművészetekbe, de három esztendő elteltével kivágták a seregből, mert pozitív lett a drogtesztje.

Egy év múlva, 2009-ben az alaszkai Anchorage-ben élt, a Szövetségi Légügyi Hivatal légiforgalmi irányító berendezéseinek karbantartásával foglalkozott, felesége, Cat pedig az első gyermeküket várta. És mindketten nagyon messze voltak a versenysúlyuktól, ahogy utóbb a nej elismerte. „Amikor Alaszkában éltünk, fáztunk, és inkább csak a kényelem kedvéért ettünk. Szóval, akkor híztunk el igazán” – mondta Cat. Az ő esetében a súlyt nem illik firtatni, de

Cannonier 300 fontot, azaz több mint 136 kilót nyomott, úgy, hogy a házassága előtt még csak 102 kiló volt.

Meg kellett indulnia lefelé, mert nem csupán az akkor még amatőr sportélete, de az egészsége is veszélybe sodródott. Anchorage-ben talált egy brazil jiu-jitsu termet, ott elkezdett dolgozni, felesége pedig átalakította az étrendjét. Dietetikusra nem telt nekik, nem úgy, mint a teremben dolgozóknak, de annyi baj legyen. A (szuper)nehézsúlyúként még steaket, csirkeszárnyat, krumplit, rizst „tonnaszámra” fogyasztó Cannonier ma már reggelire gyümölcsöt és avokádót, napközben salátát és tésztát, este pedig lazacot vagy tonhalat eszik. Hosszú távon pedig át akar térni a teljesen vegán életmódra.

Az MMA-s karrierjét kis alaszkai promóciókban kezdte, 2011 és 2014 között (munka mellett) öt darab elsőmenetes sikernek is köszönhetően 7-0-s mérleget hozott össze, amire már a UFC is felfigyelt. A szervezet szerződtette, de az első meccse után alighanem fogták páran a fejüket. Merthogy 2015 elején Shawn Jordan már az első menetben kiütötte. Ekkor derült ki számára végképp, hogy az ő adottságaival semmi keresnivalója sincs a királykategóriában.

Tizenöt hónapos szünetet tartott, átalakította a testét, a visszatérő harcában az első meccset még nehézsúlyban vívta (és mészárolta le úgy Cyril Askert, hogy még a gála bónuszát is ő kapta meg),

aztán viszont már félnehézsúlyban vitézkedett. 2018 novembere óta pedig középsúlyban.

Az első súlycsoportváltása előtt még napi 10 órában dolgozott, hajnali 3:30-kor kelt, futott, biciklizett vagy az edzőteremben dolgozott, hogy aztán a meló végeztével még egy edzést végigcsináljon. Egy év alatt tudtak annyit spórolni a családdal, hogy Phoenixbe költözzenek, és Cannonier teljes egészében a UFC-re tudjon összpontosítani.

Ez egyelőre elég jól sikerül neki, többek között a legendás Anderson Silva „szétrúgásával” a középsúlyú ranglista harmadik helyére kapaszkodott fel. Egy Gastelum elleni győzelemmel pedig közelebb kerülhet egy Israel Adesanya elleni címmérkőzéshez…

A Sport2-n vasárnap hajnali 4 órától élőben közvetítjük a Jared Cannonier-Kelvin Gastelum mérkőzéssel fémjelzett UFC-gálát.