UFC-bajnok lett a futballultra • SportTV

UFC-bajnok lett a futballultra

2022. 06. 26. 21:38    
Olvasási idő: 2 perc
UFC

Két héttel ezelőtt, a Glover Teixeira elleni fojtásos győzelmével Jirí Procházka lett a UFC félnehézsúlyú világbajnoka, egyben az első cseh, aki csúcsra ért az első számú MMA-szervezeténél. Nem is olyan rossz egy hajdani futballultrától, akinek az életére önmaga jelentette a legnagyobb veszélyt.

Még ha nehéz is elhinni, de Muszasi Mijamoto „Az öt elem könyve” című műve alapjaiban járult hozzá ahhoz, hogy új világbajnoka legyen a UFC-nek félnehézsúlyban. Az 1500-as, 1600-as években élt japán kardforgató, filozófus és tanító élete fő művének elolvasása kellett ugyanis ahhoz, hogy Jirí Procházka 2011-ben jó útra térjen, és ne pazarolja el egyébként ragyogó képességeit.

Addig ugyanis sokkal inkább az élet császárát tisztelhettük benne, mintsem potenciális világbajnokot. Mondjuk úgy, fiatal éveiben ön- és közveszélyesen élt.

A Zbrojovka Brno futballcsapatának ultrájaként nem riadt vissza az ustawkától (előre lebeszélt, táborok közötti bunyó), az utcai harcoktól, de még az olyan ökörségről sem, hogy vodkát igyon motorbicikli üzemanyagtankjából.

Mondjuk akit már gyerekkorában a szülők és a tanárok rémálmának tartottak, annál ez aligha meglepő

Az 1992-es születésű Procházka 17 évesen ismerkedett meg a muay-thaijal, 2012-től MMA-zott, a maga módján. A győzelmeit szinte önpusztítóan ünnepelte meg („Kicsit olyan volt, mint McGregor” – mondta róla barátja, egyben üzlettársa, Michal Sauer), két évvel később viszont jött a fordulat. 2013-ban kikapott Abdul-Kerim Edilovtól, azt köveően edzője, Jaroslav Hovezak megajándékozta a fentebb említett könyvvel. (A címben lévő öt elem: föld, víz, tűz, szél, üresség.) A japán üzleti körökben is népszerű könyv a vegyes harcművészeti küzdelmekről szól, emellett életvezetési tanácsokat is ad. Procházka pedig azóta ezeket vallásszerűen követi. A könyvet mindenhova viszi magával, szemtanúk szerint már egérrágta, de a szemléletváltásának látható eredménye is volt. Az Edilov elleni meccs óta ugyanis MMA-ban 22 győzelem (ebből 21 K. O.-T. K. O.) mellett mindössze 1-1 döntetlent és vereséget volt kénytelen elkönyvelni. Procházka annyira tisztelte a szerzőt, hogy midőn 2019 októberében Oszakában a Rizin Fighting Federation égisze alatt nyert Fábio Maldonado ellen, elment Szanjuszangendóba, Muszasi leghíresebb csatái egyikének helyszínére.

A cseh harcos az életvitelét is átalakította, 2017 óta 30 percre szülővárosától, Brnótól egy víztározó közelében, egy házikóban él, ahogyan haverjam Sauer jellemezte, a „semmi közepén”. A ház egy erdőben áll, bekötőút nem vezet hozzá, a vizet a természetből nyeri, gáza pedig egyáltalán nincs is. Emellett a küzdelmekhez való hozzáállása is megváltozott, amiről ez a nyilatkozata is tanúskodik: „Fontosabb az, hogyan nyerem meg a meccseimet. Hogy lássam, a képeségeim mennyit fejlődnek meccsről meccsre. A harc a fejlődésről szól. Az egész életem a fejlődésről szól. Hogy jobb legyek, hogy jobban megértsek mindent.”

A Glover Teixeira elleni UFC-címmeccsének 12-es győzelmi sorozattal vágott neki (és csak egyszer kellett megvárni a pontozók döntését), aztán szépen megverték egymást a brazil címvédővel, majd meglepő véget ért a találkozójuk. Teixeira még sohasem kapott ki fojtással a UFC-ben, a kihívó sem nyert így (igaz, neki ezen szervezet keretein belül ez még csak a negyedik harca volt) – naná, hogy a cseh vitéz ötödik menetben összehozott fojtásával ért véget a találkozó!

2022. június 12-től már cseh világbajnoka is van a UFC-nek. Hogy ez mit jelentett Csehországnak? Ez a videó mindennél többet mond erről:

A Sport TV élőben közvetíti a UFC-gálákat.