Sevcsenko Mourinho ellen kezd új életet • SportTV

Sevcsenko Mourinho ellen kezd új életet

2021. 11. 21. 19:46    
Olvasási idő: 2 perc

Andrij Sevcsenko vasárnap a Genoa kispadján megkezdi klubedzői pályafutását, méghozzá egyből a műfaj egyik legnagyobbja, José Mourinho és az ő Romája ellen.

„Legyen olyan klubedzői pályafutása, mint nekem! Vereség az első meccsen, aztán sok-sok győzelem” – José Mourinho ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára az első klubedzői megbízatását éppen az ő csapata, a Roma ellen kezdő Andrij Sevcsenkót. A Milan hajdani aranylabdása korábban csak az ukrán válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott szakvezetői minőségben, a Genoa lesz az első klubcsapata. Ide sem feltétlenül a klub neve miatt érkezett (bár a Genoa a legrégebbi olasz együttes, továbbá kilenc bajnoki cím szerepel a sikerlistáján, igaz, a legutóbbi is csaknem százéves…), hanem az új tulajdonos, a 777 Partners meggyőző stratégiája miatt. Az amerikai befektetési vállalkozás szeptemberben egyezett meg az adásvételről Enrico Preziosival, az előző főnökkel, és a minap végelesítették is a transzfert. Ettől kezdve pedig lehetett dolgozni. A hagyományos Genoa-filozófia azt kívánta volna, hogy Davide Ballardini jöjjön tüzet oltani és tartsa bent a 13. fordulót a 17. helyen kezdő gárdát, lévén korábban négyszer (!) is vezette már a Genoát, és legutóbb is lehetetlen helyzetből tartotta bent.

De most új vezetőség van, amely szakítani kíván a klub imázsával (Preziosi 18 év alatt 19-szer cserélt edzőt…), ráadásul Ballardini még sohasem kezdett el és fejezett be szezont ugyanazon a helyen csaknem másfél évtizedes edzői pályafutása során. A rengeteg váltogatás, na meg a keret folyamatos fluktuációja miatt a drukkerek többször is üzentek a volt tulajnak (csak kettő a „kedvességekből”: „A Genoának nincsenek tulajdonosai. A Genoa a Genoa-szurkolóké.”; „Preziosi: előbb-utóbb meghalsz. A Genoa örökké élni fog.”), a 777 Partners viszont Sevcsenkóval az az állandóságra akar voksolni. Tudják, hogy a keret minősége egyelőre hagy kívánnivalót maga után, hogy most csak a megkapaszkodás lehet a cél, az első nagyobb támadást 2022 őszére tervezik. És Sevának sincs baja ezzel a leosztással: „Különleges kötődésem van az országhoz, és mindig is reménykedtem benne, hogy itt folytathatom az edzői pályafutásomat. A Genoa nagy csapat. A projekt nagy hatással van rám, egyelőre a fő cél, hogy jövőre is az élvonalban játszhassunk.”

A tulajdonosok biztosak benne, hogy képes átadni a játékosainak azt a tudást, amivel Ukrajna az ő regnálása során megverte Spanyolországot, illetve ikszelt Franciaországgal. A felső támogatással nem lesz gond, hiszen nem „amerikás” elnököt ültettek a nyakára, hanem a Genoa-szurkoló, nem mellesleg világhírű aneszteziológus-professzor Alberto Zangrillót. Ez is jelzi, a 777 Partners (amelynek egyébként a spanyol Sevillában is van például részesedése) nem akar folyamatosan itt lenni, neki ez befektetés, amire megbízható és nagy tudású embereknek kell figyelniük. A stáb összetételéhez is szabad kezet kapott, így aztán a komplett bandája Milan-kötődésű szakemberekből áll majd, élén pályaedzőjével, Mauro Tassottival. A közös munka 2021-es Eb-részvételt „fialt” Ukrajnának…

És a végére jöjjön még egy útravaló a nagy Josétól: „Sevával a Milan-Porto Szuperkupa-mérkőzésen találkoztam, akkor a Milan 1-0-ra nyert az ő góljával. Azóta nem szeretem. Oké, csak vicceltem, ez így nem igaz. Amikor még csak segédedző voltam a Barcelonánál, ez a srác a Dinamo Kijev mezében lőtt mesterhármast nekünk. Különleges játékos volt. A Chelsea-nél együtt is dolgoztunk. Igazi úriembert ismertem meg benne, de sajnos abban a korban már sokat bajlódott sérülésekkel. És alkalmazkodnia kellett a Premier League vadállataihoz. Megtiszteltetés volt a legnagyobbak egyikével dolgozni.”

Most pedig megtiszteltetés lesz, amikor a legnagyobbak közé tartozó kettős ellenfélként néz ismét farkasszemet. Vezetőedzőként először.

A Sport2-n 20:30-tól élőben közvetítjük a Genoa-Roma olasz bajnokit.