A City sokadszor is nekiveselkedik • SportTV

A City sokadszor is nekiveselkedik

2022. 02. 15. 10:15    
Olvasási idő: 3 perc

A Manchester City – a PSG társaságában – továbbra is üldözi a BEK-trófeát, a playoffot Lisszabonban kezdi a hozzá hasonlóan bajnokként a mezőnybe kerülő Sporting otthonában, a José Alvalade Stadionban.

Hárpom City-játékos, Phil Foden, Bernardo Silva és Raheem Sterling örül egy BL-dólnak. Lesz-e, s ha igen, hány ilyen örömre alkalom a José Alvaldében szerda este? (Fotó: Getty Images)

Európa gigaklubjai társaságából csak a leggazdagabbak közül kettő vadászik eddig sikertelenül a BEK-trófeára (a BL-győztesek is azt kapják, az eredeti BEK-trófea már hatodik „hivatalos” replikáját): a Manchester City és a PSG. Mindketten a fináléig már elverekedték magukat: a franciák tavalyelőtt a Bayern, az angolok tavaly az ugyancsak angol Chelsea előtt voltak kénytelenek térdet hajtani. A csoportkör az ő szintjükön alapfeladat, a folytatásban a cél csakis ismét a trófea lehet.
A lisszaboni csapat 13 év után lép tovább először a csoportkörön, de arra nem szívesen emlékeznek hívei, mert rekordvereséggel (0–5, 1–7) zúgott ki a Bayern ellen. A City viszont sorrendben kilencedszer veszi a csoportselejtező akadályát, ebből az első négy alkalommal rögtön kiesett, majd háromszor a negyeddöntő, tavaly meg a döntő jelentette a végállomást.
Ez az egyik olyan párosítás a mostani BL-nyolcaddöntőben, amelyben két címvédő országos bajnok találkozik egymással, a másik ilyen a Salzburg–Bayern párviadal.
Egyszer találkoztak korábban az eurokupákban, 2023-ben az El nyolcaddöntőjében. Akkor Xandao góljával a portugál fővárosban 1–0-ra győzött az SCP, a manchesteri visszavágón pedig csak 3–2-re kapott ki (gólok: Agüero 2, Balotelli-11-es, ill. Matías Fernández és Van Wolfswinkel, s ez az SCP továbbjutását jelentette, az akkor még érvényes idegenben szerzett több gólos szabállyal. (Utána az elődöntőig menetelt, s az Athletic Bilbao állította meg.)
A „gyíkok” a csoportkörben kétszer kikaptak az Ajaxtól (1–5, 2–4), duplán legyőzték a Besiktast (4–1, 4–0), a Dortmundot viszont jobban megverték (3–1), mint amennyire kikaptak tőle (0–1), s ez az egymás elleni összevetés juttatta el őket a 16 közé. Meglepően jó az angolok elleni mérlegük a közvetlen kieséses párbajokban, 8-at is megnyertek, s csupán kettőt buktak el, még az egykori VVK-ban. Viszont a már említett City elleni 1–0 az utolsó eurokupasikerük angol klub ellen, azóta a mérlegük 1 döntetlen és 4 vereség a szigetországi csapatok ellen, legutóbb a 2018–19-es El-csoportkörben meccseltek az Arsenallal (0–0, 0–1). A BL-párharcokat azonban rendre elvesztette ellenük: 4-ből 4 vereség a ManUnited és a Chelsea ellen.
A City 12 ponttal nyerte meg csoportját, eggyel megelőzve a nagy vetélytárs PSG-t. Minhárom hazai meccsét megnyerte, kikapott Párizsban (0–2) és Lipcsében (1–2), ugyanakkor győzött Bruges-ben (5–1).  A tavalyi kiírásban véget vetett negyeddöntős bukósorozatának, a Mönchengladbach (kétszer 2–0), a Borussia Dortmund (kétszer 2–1), és PSG (2–0, 2–1) kiverésével jutott be a fináléba.
Tavaly 7-edszer is megnyerte az angol bajnokságot – négy éven belül harmadszor lett aranyérmes – , négy éven belül negyedszer a Ligakupát is, összesen 8-adszor, behozva ezzel a Liverpoolt.
Pep Guardiola csapata legutóbbi 20 idegenbeli BL-meccséből 13-at megnyert (4 d., 3 v.), a négy vereségéből az idénybeli kettő előtt kétszer otthon kapott ki, idegenben azt megelőzően a Sahtar ellen  szenvedett vereséget a 2017–18-as  idény utolsó csoportkör-fordulójában. A polgárok (ez a City egyik ismert beceneve) csapata öt nyolcaddöntős sikere mindegyikén megnyerte az első találkozóját. Brazil csatára, Gabriel Jesus 5 meccsen szerepelt ebben az idényben, mind az ötön betalált a kapuba.  A csapat három portugálok elleni oda-vissza csatájából kettőt sikerrel vívott meg – a vesztes a már emlegetett Sporting elleni Európa-liga párviadal volt.  Idegenben csak a Portót sikerült megvernie Portugáliaában a 2019-es 15-ba jutásért folytatott duellum első meccsén (2–1).
Legutóbbi portugáliai meccsét viszont elvesztette 2020-ban a Covid miatt rövid0tett  végjáték egymeccses negyeddöntőjén a Lyon ellen (1–3).
A City három portugál játékosa, Rúben Dias, Joao Cancelo és Bernardo ilva egyaránt a Sporting nagy városi riválistától, a Benficától érkezett, míg a negyedik, Ederson a sasok ificsapatában játszott, 16 esztendős korában debütált a nagycsapatban, azután szerződött Angliába.
A Sporting játékosai közül hatan játszottak korábban Angliában, a City négy portugála természetesen odahaza szerepelt a felnőttbajnokságban is. A két csapat fotballistái kzül néhányam együtt szerepeltek különböző válogatottakban, Palhinha, Joao Nunes és Pedro Goncalves, illetve Joao Cancelo, Rúben Dias és Bernardo Silva a portugál nagyválogatottban; Ricardo Esgaio, illetve Joao Cancelo és Bernardo Silva a portugál U21-ben és U19-ben; Pablo Sarabia, illetve Aymeric Laporte és Rodri a spanyol nagycsapatban.
Az SCP csapatában két-két játékos kerül be, illetve ki a keretből ősz óta, Simani (ex-Lyon) és Marcus Edwards (ex-Vitória) a két benevezett, Jovane Cabral (a Lazioba ment kölcsönbe) és Geny Catamo a kikerülő. A Citynél csak egy változás történt: Kaykyt nvezték a Barcelonába távozó Frerramn Torres helyére.
A Sporting vegyesen szerepelt idei 7 tétmeccsén (6 bajnoki, egy kupa) 4 hyőzelem, 1 döntetlen, 2 vereslg a mérlege, a bajnokságban 2., hat ponttal lemaradva a Portótól a 22. forduló után. Legutóbb éppen a listavezetővel játszott pénteken 2–2-t idegenben, Paulinho és Nuno Santos góljaival.
A City január 1. óta szintén 7 mérkőzésen szerepelt (5 bajnoki, 2 FA-kupa), hat győzelem mellett mindössze Southamptonban remizett a Premier League-ben.  9 pontos előnnyel vezeti a PL táblázatát, igaz, egy meccsel többje van az első számú üldöző Liverpoolnál.
A mérkőzést a szerb Szrdjan Jovanovics vezeti, a két csapat közül csak a Sportingnak vezetett meccset, tavaly a BL-csoportkörben a Dortmund elleni 0–1-es összecsapást.

Kapcsolódó

SPORTING–MAN. CITY kupamúlt

Egymás ellen: 2 mérkőzés, 1-1 Sporting és ManCity-siker, 3­­–3-as gólkülönbség. Lisszabonban: 1–1–0–0 / 1–0. A legutóbbi mérkőzés: Sporting–ManCity 1–0 (0–0). G.: Xandao (2012. 3. 8., BL-csoportkör).
Örök európai kupaszereplés: 61 kupaévad–322 mérk.–137 győz.–66 dönt.–119 ver. / 514–423 gólok (az örökranglistán: 21.), ill. 21–160–85–32–43 / 297–183 (ör.: 51.)
BEK-/BL-szereplés: 13–58–18–9–31 / 77–101 (ör.: 53.), ill. 11–96–53–16–27 / 195–118 (ör.: 21.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: nyolcaddöntős (2009), ill. döntős (2021)

A nap másik mérkőzéséről, a Paris-SG–Real Madrid találkozóról bő húszperces összefoglalót mutatunk a mi meccsünk után.

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport2 20:00 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Kemenes Szabolcs); Sport1 20:45 Sporting Clube de PortugalManchester City FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Kemenes Szabolcs); Sport2 23:00 összefoglaló a nap eseményeiről (felv., kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Kemenes Szabolcs)