G-betűs kuriózummecs a Sport TV-n • SportTV

G-betűs kuriózummecs a Sport TV-n

2022. 03. 23. 11:35    
Olvasási idő: 2 perc

Tegye fel a kezét, aki látott már grenadai mérkőzést! Ugye, nincsenek sokan? De lehetnek, ha szerdán 17:45-kor a Sport1-re kapcsolnak…

Ritka pillanat Gibraltár válogatottjának életében. A csapat gólt ünnepel Liechtenstein ellen az NL-ben. A gólszerző Tjay De Barr 28 szereplésével holversenyben 8., három góljával holtversenyben rnagelső a miniállam csapatának örökranglisttájén (Fotó: Getty Images)

Televíziótörténti kuriózumot láthatnak nálunk, nem az elsőt és remélhetőleg nem is az utolsót.
Gibraltár válogatottjának meccsét már többször is közvetítettük, biztosan emlékeznek még a hagyományos négyzetrácsos drótkerítésre, amely a pályát a repülőtértől elválasztja – hiába, Gibraltár nem a hatalmas térségeiről híres, a miniállam területe 6.5 négyzetkilométer, Budapestének alig 80-ad része … – , de hogy Grenadát először közvetít magyar nyelvű televízió, az holt biztos!
Persze, a színvonal aligha verdesi az eget, nem lesz német-holland, vagy éppen olasz-portugál nívójú a meccs (mindkét párosítást mutatjuk majd a közeljövőben), hiszen a FIFA világrangsorának 203. és 169. helyezettje csap össze (csak tájékoztatásul: összesen 210 válogatott van rangsorolva.)
Gibraltár amúgy mind a 10 vb-selejtezőjét elvesztette, viszont szerzett 4 gólt is a 43 kapottal szemben. A csoportellenfelei Hollandia, Törökország, Norvégia, Montenegró és Lettország voltak, négy góljából kettőt a lettek, egyet-egyet a norvégok és a montenegróiak ellen szerzett.
Grenada viszont nemcsak gólokat szerzett, pontokat is. Az észak- és közép-amerikai valamint karibi szövetség (Concacaf) selejtezőjének első körében tavaly márciusban kikapott San Salvadorban 2–0-ra, majd 1–0-s diadalt aratott az Amerikai Virgin-szigetek ellen (gólszerző: Saydrel Lewis) a Kirani James Stadionban. (Aki nem túl jártas az atlétika világában, annak eláruljuk, hogy a stadiont Grenada egyetlen olimpia bajnokáról nevezték el, aki 400 m-es síkfutásban Londonban arany-, Rióban ezüst-, Tokióban pedig bronzérmet szerzett.) Júniusban kikapott Antigua és Barbudától 1–0-ra, majd otthon Montserrattól 2–1-re, s ezzel az A-csoport öt csapatából a 4. helyen végzett.
A két együttes tavaly két kivétellel összes mérkőzését elveszítette, Gibraltár egy felkészülési mérkőzésen gól nélkül ikszelt Andorrával, Grenada pedig az említett vb-selejtezőn győzött.
Ami azt illeti, nem irigyeljük kollégáinkat, főleg az adatgyűjtés miatt. De hát a Méhes-Haraszti-Hajdu kommentátor-műsorvezető-szakértő trió számos nehéz feladatot megoldott már az elmúlt esztendőkben. Most is sikerülni fog nekik!  Önök csak dőljenek hátra a foteljükben és élvezzék minden idők első grenadai mérkőzését – magyar nyelven!…

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS. 17:45 Gibraltár–Grenada (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila)