Marad-e további másodosztályú gárda a Coppa Italiában? • SportTV

Marad-e további másodosztályú gárda a Coppa Italiában?

2022. 10. 20. 13:53    
Olvasási idő: 2 perc

A legjobb 24 között, az Olasz Kupa nyolcaddöntőjébe jutásért zajló körben lejátszottak a nyolc párosításból ötöt – valamennyit mutattuk valamilyen formában a Sport TV csatornáin. A maradék hármat élőben közvetítjük, sorban egymás után. Mivel mindháromban Serie A-csapat fogad Serie B-s együttest, igazából az a kérés, a „tiszta” másodvonalbeli párosítás győztese, az egykori KEK- és UEFA-kupa győztes Parma mellett lesz-e mg egy – vagy több – B-ligás gárda a százesztendős, de a kihagyások miatt „csak” 75. kiírását élő Coppa Italiában.

David Okereke gólveszélyességében bízhatnak legfőképpen a cremonaiak (Fotó: Getty Images)

CREMONESE–MODENA

Ha egymás alá helyezzük a két osztály bajnoki táblázatát, „csak” 11 hely választja el őket: a Cremonese utolsó előtti a Serie A-ban, a Modena a 10. helyet foglalja el a Serie B-ben. Egymás elleni csatáik krónikája meglehetősen rövid: az élvonal alapító évfolyamában a cremonai 2:2 után Modenában a hazaiak 5:1-re győztek. Potom 76 év múlva ismét összefutottak a másodosztályban, akkor is a modenaiak voltak jobbak, kettős győzelemmel (3–0, 1–0). Azért közte is volt egy csörtéjük, az akkor még csoportrendszerű kupa-alapszakaszban az 1988–89-es kiírás H-csoportjában a Cremonese megszerezte egyetlen győzelmét a párosításban (2–0), be is jutott a középdöntő csoportba, de az elődöntőbe már nem sikerült beverekednie magát.
A cremonaiakra igencsak ráfér a sikerélmény, de talán ebben a párosításban a legvószíbűbb a második B-ligás együttes továbbjutása.

SAMPDORIA–ASCOLI

A két együttes első, 1974-es élvonalbeli találkozója óta további 29 tétmérkőzést vívott, ebből csupán négyet a Serie A-ban, kettőt pedig az Olasz Kupában. Utóbbira az 1987–88-as kiírás negyedöntőjében került sor, a Samp a genovai 4–2 az Ascoli Picenó-i remivel lépett tovább, najd a döntőben a Torino felett is diadalmaskodva (2–0 után 1–2 hosszabbításban). Ez tehát jó előjel a genovaiaknak, akik viszont a bajnokságban szenvednek, s egyelőre az edzőváltás sem segített rajtuk, összesen 3 ponttal, nyeretlenül sereghajtók. Ellenfelük „abszolút középcsapat” a másodvonalban, de csak két pont választja el a feljátszásért vívandó hatcapatos playoff utolsójától, előnye viszont négy a kiesőzóna legjobb bennmaradó helyen álló együttese előtt. Kupamúltja legfényesebb lapját már fellapoztuk az 1988-as negyeddöntővel, ezt követte egy újabb ugyanolyan menetelés egy évre rá, azóta a közelébe sem tud jutni ennek a „kupacsúcsnak” a kiscsapat. S ha netán Genovában közelítene hozzá, a továbbjutóra a párosításból a Fiorentina vár január második hetében az Artemio Franchiban…

BOLOGNA–CAGLIARI

A játéknap leggazdagabb múltó összecsapása, 1964 óta eddig már 73 találkozón mérték össz tudásukat, három fronton (Serie A, B és Coppa Italia). Ebbl a kupára csupán három talákozó jutott. Az 1969–70-es kiírás A-csoportjában a szardíniai gól nélküli döntetlen után a visszavágón a Bologna 4:0-ra győzött. Aztén a kieséses negeddöntő után bejutott a körmérkőzéses döntőbe is, s végül el is vihette a trófeát is hazavihették, először tisztes történetükben. (Második győzelmüket négy évvel később aratták). Szardíniai ellenfelük egy évvel járta be ugyanazt a kupautat, csak a slusszopoén sikerült kicsit gyengébbre, a négyes döntőben „csak” a második hely jött össze…
A Bologna jelentősebb veszteségeket szenvedett a nyáron, az új idényben 10 játéknap után az utolsó bennmaradó helyen áll, mindössze két ponttal megelőzve a már bajnam lévő Veronát. A Cagliarit a kiesés persze kissé megrázta, játékosokat is veszített, most éppen az utolsó olyan helyet foglalja el, amelyről még osztályozók után vissza lehetne kerülni a Serie A-ba, persze még csak az idény egynegyedénél járunk…
A hazai együttes az előző körben szűk 1–0-val jutott túl a Cosenzán, Sansone második félidő közepi góljával, a Cagliari utolsó perces győztes találattal verte meg Perugiát olyan mérkőzésen, amelyen kétszer is változott a vezető kiléte. A mérkőzés győztese Rómában mérkőzik meg az Olimpicóban az egyik „társbérlővel”, a Lazióval a nyolcaddöntőben.

OLASZ KUPA (Coppa Italia), a legjobb 16-ba jutásért. Sport1 14:45 US Cremonese–Modena FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 UC Sampdoria–Ascoli Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:45 Bologna FC–Cagliari Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)