Javítódolgozat gyengébbeknek • SportTV

Javítódolgozat gyengébbeknek

2022. 11. 11. 10:29    
Olvasási idő: 2 perc

A 15. forduló nyitó mérkőzése két olyan csapaté, amelyek nem a legfényesebb átlagot mutatták eddig. Igaz, az Empoli újabban elért egy-két jobb eredményt, a Cremonese meg pontokat rabolt a címvédő Milantól, de mindkettejükre jócskán ráférne mind a három bajnoki pont. Előtte szokásos módon, az összefoglalóval és a Nyerő SzériA című stúdiós műsorunkkal lezárjuk a hétközi 14. forduló feldolgozását is.

Nedim Bajrami, az Empoli legértékesebb játékosa – a transfermarkt szerint 10 millió eurót ér – pénteken este is kulcsszereplő lehet (Fotó: Getty Images)

Az Empoli kedden este már a hatodik vereségét szenvedte el a Serie A-ban, de ezek felében a vezető öt csapat egyike volt az ellenfél, legutóbb az Udinese, Juventus, Napoli trió ellen kellett megadnia magát. Paolo Zanetti csapata a 69. percig tartotta magát a Maradons-stadionban, ekkor szerzett büntetőből előnyt Hirving Lozano, majd Piotr Zielinski döntötte el végleg a pontok sorsát: három lesz és mindegyik Nápolyban marad. Persze, hozzátartozik a teljes képhez, hogy Sebastiano Luperto negyedórával a vége előtt megkapta második sárga lapját is, így a második gólt az elfáradó vendégcsapat már tíz emberrel harcolva szedte be. A vb-szünet előtti utolsó játéknapon Zanetti mester azt szeretné látni, hogy a Gli Azzurri visszatér a győzelem útjára az egyik kiesőjelölt ellen, s ezzel tízpontos előnyre tesz szert vendégével szemben, azaz végleg elrugaszkodik a kiesőzónától. Miután az elmúlt hetekben a kékek legyőzték a Monzát és a Sassuolót is a Castelleniban, a várt eredményért őrizni kell a szokásos szoros védekezést.
A Cremonese a hétközi fordulóban sorozatban a harmadik 0–0-ját érte el, a legutóbbit  a Milan ellen a Giovanni Zini Stadionban. A bajnok vendégek hiába birtokolták 73%-ban a labdát és küldtek 16 lövést is a kapura, csak nem tudtak betalálni. Lehet, hogy Giroud és Rafael Leao hiánya miatt kellett két drága ponttal fizetniük…
A La Cremo továbbra is győzelem nélkül áll a táblázaton, de a meccsei felén remizni tudott, ezzel feljött a 18. helyre, de még az is a kiesést jelentő vonal alatt van. Massimiliano Alvini mindent megtesz, hogy megfeleljen a vezetőség bizalmának, s csapatával megszerezze a hőn áhított első győzelmet az idénykezdet óta.
Az Empoli továbbra is Destro és De Winter nélkül marad, mindkét játékosát izomhúzódás miatt nm vetheti be. Tonelli játéka is felettébb kétséges keresztszalag-húzódás miatt. Luperto a Nápoly elleni két felelőtlenül kapott sárga, s ezzel piros lap után járó eltiltását tölti, valószínűleg Walukiewicz váltja a védelem közepén.
A Cremonese utazókeretébe valószínűleg nem kerül be Dressers, Radu és Chiriches sem, nemrég sérültek meg és a vb előtt nem kockáztatják meg szereplésük erőltetését. Alvini aligha változtat a Milan ellen bravúrpontot szerző csapata kezdőjén, bár a remélt győzelem érdekében lehet, hogy egy hajszállal támadóbb tizenegyet kellene a pályára küldenie.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A két együttes örökmérlege meglehetős egyensúlyban van, az Empoli csak eggyel nyert többet (8–7), 12 döntetlen mellett. Viszont ez lesz az első élvonalbeli meccsük, az eddigi 27 mindegyikét a Seria B.-ben, a Serie C/1-ben és az Olasz Kupában játszották. 2. A Crmonese az egyik a két csapt közül az öt európai topbajnokságban, amely a rajt óta még nem nyert. „Társa”, az Elche a LaLigában egy kicsivel még rosszabbul áll, 14 mérkőzés alatt „csak” 4 döntetlenje van a cremonaiak 7-jével szemben, ennek megfelelően a sereghajtó is a spanyol bajnokságban, 3. Legutóbb tavaly áprilisban a Serie B-ben Cremonában játszottak bajnokit, az Empoli kétszer is vezetést szerzett, de a Cremonesének másodszor is sikerült egyenlítenie a 79. percben. Abban az idényben az Empoli bajnokként jutott fel a Serie A-ba, egy évre rá, idén májusban a Cremonese másodikként foglalhatta el helyét az élvonalban.

 SERIE A, 14. forduló. Sport 1 18:30 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Gyulai Miklós); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter). Sport1 15. forduló. Sport1 20:15  Empoli FC–Cremonese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)