Három női csapatunk rajtol a kézi El-ben • SportTV

Három női csapatunk rajtol a kézi El-ben

2023. 01. 08. 13:38    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton – egygólos, szép győzelemmel a Debrecen révén – elrajtoltak női csapataink is az Európa-ligában. Vasárnap három másik vidéki kézilabda-fellegvárunk együttese is bemutatkozik a csoportkörben.

Debreceni-Klivinyi Kingára (15) jelentős szerep vár egy esetleges besanconi jó csapatteljesítményben (Fotó: siofokkc.hu)

A kora délutánt a liga D-csoportjával kezdjük Romániából. A korábban a BL-ben is megforduló Ramnicu Vilcea fogadja a Praktiker-Vác együttesét. Mindkét együttes viszonylag könnyedén kvalifikálta magát a 16 csapatos csoportkörbe, a Vlacea 15 gólos összkülönbséggel győzte le a H65 Höörs HK-t, míg a Vác együttesen 13 góllal bizonyult jobbnak az LC Brühl Handballnál.
A hazai együttes egymást követő második évben csopotkörös a második számú eurokupában, az előző kiírásban eljutott a negyeddöntőbe, ahol a dán Ikast parancsolt megálljt neki. A váciak sorozatban harmadszor szerepelnek ebben a fázisban, az előző két alkalommal csoportjuk utolsó, negyedik helyén végeztek. Herbert Gábor nemrég vette át a csapat irányítását, egy zömmel fiatalokból álló együttest szerezne minél jobban „felfuttatni”.
Ez lesz a harmadik összecsapás a két klub között, a 2021–22-es Európa-liga D-csoportjában szerepeltek együtt akkor, s mindkét találkozóból a románok kerültek ki győztesen.

A nap középső csatája a B-csoportban kerül sor, egyik legnyugatibb városunkban. A Motherson-Mosonmagyaróvár második szezonkára készül. A selejtezőben hatalmas küzdelemben fektette két vállra a román Gloria Buzaut, amelyet egy gól különbséggel, 52–11-gyel sikerült felülmúlnia. Az együttes csapatkapitánya, a tapasztalt Tóth Eszter tavaly a csapat házi gólkirálya is lett, 35 szerzett góljával.
A norvég Fana az egyetlen újonc a liga 16-os mezőnyében. Hazai 5. helyével jutott el a selejtező lehetőségéhez, amelyet könnyen teljesített a Spono Eagles és a Buxtehuder SV kiütésével. A magyar együttes az év eleje óta erre a mérkőzésre készül, a Fana ugyan kikapott legutóbb az egyeduralkodó Viperstől 36–20-ra (!), de még ezzel is a liga 6. helyén áll, ötvenszázalékos teljesítménnyel a bajnoki táblázaton.

A harmadik magyar részvevő az elődkupa egyszeres győztese, a Siófok a franciaországi Besanconban lép fel. Házigazdája második El-szezonjában a portugál Super Amara Bera Bera legyőzésével jutott a csoportkörbe. A negyeddöntőbe most is be akar jutni. Sebastian Mizoule csapata nem sokat változott, a mester jó egyensúlyt teremtett különböző korú játékosai között.
A Siófok a 2019-es EHF-kupa-győzelem után 2021-ben a 2. helyen végzett az El final fourjában. Ebben az idényben a második selejtezőkörben kezdett, ahonnan az MKS FunFloor Lublin testén át jutott a harmadik kanyarba, amelyből a nagydisznódi román csapat (Magura Cisnadie) ellen jutott tovább. A Balaton-parti együttes az egyik a négy csoportkörös közül, amelyek az első selejtező fordulóból elérték a legjobb 16-ot. Hat új játlos érjezett at SK.hez a 19 fős keret magját a 13 magyar kézilabdázó adja.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, csoportkör, 1. forduló. Sport1 13:45 SCM Ramnicu Valcea–Praktiker-Váci NKSE  (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Fazekas Erzsébet); Sport1 15:45 Motherson-Mosonmagyaróvár–Fana Handbold TC (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 17:45 Besancon–Siófoki KC (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor és szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 19:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Ágai Kis András)