Négy exkupagyőztes két negyeddöntős helyért • SportTV

Négy exkupagyőztes két negyeddöntős helyért

2023. 01. 12. 11:18    
Olvasási idő: 3 perc

A Coppa Italia nyolcaddöntőjében csütörtökön újabb két mérkőzést rendeznek, ezzel válik teljessé a kéthetes etap első fele. Valamennyi fellépő együttes elhódította már a trófeát, igaz, akad köztük, amelyik potom 86 esztendeje…

Cristiano Biraghi és Gaetano Castrovilli akár újabb kupasikert is ünnepelhet a Franchiban (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–SAMPDORIA

A száz esztendeje először megrendezett, de különböző okok miatt „csak” 76. kiírását élő Coppa Italia  históriájának ötödik és kilencedik legeredményesebb csapata küzd meg egymással az Artemio Franchi Stadionban. A hazai lilák tízszer jutottak el az első kettő közé (egy pár évig négyes körmérkőzéses döntőt rendeztek), s ebből 1940 és 2001 között hatszor el is nyerték a serleget. (Azóta 2014-ben is döntőztek, de akkor kikaptak 3–1-re a Napolitól.) Vendégük, a Sampdoria hétszeres finalista, amelyből 1985 és 1994 között – a klub történetének fénykorában –  négyszer is győztesen került ki.
Egymás ellen már jóval túl járnak a száz tétmérkőzésen, ezekből 11-et vívtak a Coppa Italia keretei között, némi lila fölénnyel (5 viola siker 4 genovaival szemben, 2 remi mellett). Legelső kupameccsüket 1958 májusában a nyolcaddöntőben játszották, akkor a firenzeiek  otthon 2:1-re nyertek. A legnagyobb tétű duellumuk a 1985-ös, kétmeccses elődöntő volt, amelyet a Samp 0–0, 3–1-gyel megnyert, majd a szintén kétmeccses döntőben oda-vissza megverte a Milant (1–0, 2–1), először elhódítván a trófeát. Legutóbb öt éve ugyancsak a nyolcaddöntőben találkoztak, ugyancsak a Franchiban, azt a meccsen Veretout 90. perces góljával a violák nyerték meg.
A Fiorentina – kiemeltként – most kapcsolódik be a küzdelmekbe, a Samp már két ellenfélen túl van. Augusztusban az első körben Szabiri 11-es góljával 1–0-ra megverte a másodosztályú Regginát, októberben még ennél is szorosabb csatát vívott a szintén Serie B-s Ascoli ellen. 90 perc után 1–1 volt  a részállás, a hosszabbítás a 110. percben Donati vezetést szerzett a vendégeknek, de a 118.-ban Caputo egyenlíteni tudott. A 11-es párbajban csak a 11. kör hozott döntést, 8–8 berúgott és 2-2 kihagyott labda után Contini betalált, Guarna hibázott – így lett a Samp a Fiorentina ellenfele.
A bajnokságban most is a violák állnak jobban, 23 ponttal a 9. helyezettek, a genovaiak kieső helyen, a 17.-en tartózkodnak, mindössze 9 ponttal, hattal elmaradva a még bennmaradó Speziától. A Serie A-ban november 6-án, Genovában játszottak, akkor a Fiorentina Bonaventura lövésével és Milenkovics fejesével elvitte mindhárom pontot a Marassiból. A párosítás győztese a negyeddöntőben a szerdán a Milant hosszabbításban, emberhátrányból a San Siróban 1–0-ra legyőző Torinót fogadhatja.

ROMA–GENOA

A csütörtök esti másik vendégcsapat is Genovából utazik a kupatalálkozó színhelyére. A ligúriai kikötőváros – jelenleg másodsztályú – másik nagycsapata, a pillanatnyilag Genoa CFC nevű egyesület is volt már a kupa győztese, csekély 86 esztendővel ezelőtt, akkor még a döntőben AS Genova 1893-ként pályára lépve, éppen mostani ellenfele ellen 1:0-ra győzve . Emellett három évre rá volt még egy döntője, de azt elvesztette a Fuiorentina ellen, ugyancsak 1:0-ra. Vendéglátója története azért gazdagabb kupasikerekben. A farkasok  17-szer voltak a legjobb kettőben, 9-szer el is nyerték a trófeát, először 1964-ben – 27 évvel a genovaiak elleni vesztes döntő után – , legutóbb 2008-ban, de az a kilenc győzelem is az örökrangsor második helyére elegendő, csak a rekorder Juvénak (14) van több Coppa Italiája náluk.
A két együttes közös kupatörténete összesen 9 mérkőzést tartalmaz, a már említett 1937-es döntő volt az első, de a legutóbbi sem mostanság volt, az 1994–95-ös sorozat nyolcaddöntőjéban a Marassiban 2–0-s, az Olimpicóban 3–0-s hazai siker született. (Az összmérleg 5 római, 3 Genoa-győzelem, egy döntetlen.)
A Roma most száll be, a Genoa két eddigi sikerét a szintén B-ligás Benevento 3–2-es (gólok: Gudmundsson 2 és Coda-11-es), valamint az ugyancsak ligatárs SPAL 1–0-s (g.: Gudmundsson-11-es) legyőzése jelentette.
A farkasok a legutóbbi bajnoki fordulóban a címvédő Milan ellen a hajrában 0–2-ről egyenlítettek, ezzel egyelőre 7.-ek az élvonalban, de csak kevésbé jó gólkülönbségükkel szorulnak a Lazio és az Atalanta mögé. A Genoa első idei tétmeccse lesz a római kupatalálkozó, a Serie B-ben a hét végén otthon kezdenek a Venazia ellen. A rajtpozíciójuk kiváló: harmadikak a táblázaton 33 ponttal, de csak hárommal vannak elmaradva a már direkt feljutó helyen lévő Regginától.
A duó továbbjutója a negyeddöntőben Nápolyban vagy Cremonában lép fel, függően attól, hogy  jövő kedden milyen eredmény születik a Diego Maradona Stadionban.

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 18:00  ACF Fiorentina–UC Sampdoria (kommentátor: Engyel István); Sport2 21:00 AS Roma–Genoa CFC (kommentátor: Petur András)